Hlavní obsah
Knihy a literatura

Člověk, jenž propojil vědu a náboženství, přispěl k cestování v Itálii a Francii. To je Dan Brown

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI generované komunitou, www.picsart.com

Jeho knihy se těší velké oblibě mezi čtenáři, církev a hodnostáři se proti němu bouří, literárně narušuje základy víry. Ví ovšem, jak čtenáře nalákat. Sepsat příběh tak, že nechcete knihu odložit a být ihned na daném místě, popisovaném v knize.

Článek

Život legendárního spisovatele

Tento americký spisovatel se narodil 22. června 1964 v Exeteru v Rockingham County v New Hampshire v USA. Jeho rodiči byl středoškolský profesor matematiky Richard G. Brown a hudebnice Connie Brown. Studoval nav roce 1986 na Philip Exeter Academy a v roce 1986 absolvoval Amherst College. Ze začátku učil na střední škole, kde sám studoval, angličtinu, později se ale rozhodl věnovat kariéře spisovatele.

Má rád kryptografii, také se zajímá o tajné organizace, což je v jeho dílech i dost poznat. Za svá literární díla obdržel několik ocenění. Ke spisování děl ho svým způsobem dle jeho slov dovedli rodiče, kteří mu předkládali příběhy, kdy jeden příběh byl s náboženským podtextem a druhý byl vědecký, takže sám Brown začal zkoumat, kde je vlastně pravda.

V jednom rozhovoru se Dan Brown zmínil, že měl v dětství trochu jiné Vánoce než ostatní americké děti, které přišly ke stromečku a rozbalovaly dárky. On sám přišel k vánočnímu stromku, kde dárky nejprve nebyly, zato tu byla šifra s kódem, kterou musel rozluštit. Po rozluštění ho vždy šifra zavedla do jiné části domu (klidně i ven před dům), takže musel být trpělivý a vydržet v pátrání. Nakonec jej vždy poslední šifra poslala zpátky ke stromku, kde už byly dárky, které mohl rozbalovat. Také hraje na piano.

V psaní knih mu pomáhala i jeho bývalá manželka Blythe Browne, která mu dělala rešerše, shromažďovala informace o nejrůznějších lokalitách a dávala zpětné vazby ke knihám, které četla jako jedna z prvních.

Foto: Philip Scalia, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Dan Brown

Zfilmování děl

Některé Brownovy romány se dočkaly filmového zpracování, nejúspěšnější byla Šifra mistra Leonarda, kde Brown rozvířil tajemné teorie ohledně svatého grálu. Zatímco v klasickém pojetí lidé chápali grál jako kalich, v díle je myšlenka svatého grálu pojata jako možnost zachování pokrevní linie Ježíše Krista skrze svatou Máří Magdalenu. Tato myšlenka je na jednu stranu fascinující, na druhou stranu tím byla pobouřena církev, takže si spisovatel nadělal několik nepřátel. Jeho román se ovšem postaral o obnovení vysoké návštěvnosti Louvre a dalších, v knize zmíněných lokalit. Hlavní hrdina byl ztvárněn Tomem Hanksem, jeho spojenkyní se stala skvělá Audrey Tautou, příležitost dostal také Jean Reno.

Volné pokračování Šifry mistra Leonarda bylo dílo Andělé a démoni, které čtenáře zavede do Itálie, konkrétně do Říma a Vatikánu. Tentokrát je hlavní hrdina na stopě mocnému bratrstvu a snaží se přitom zachránit unesené kardinály, kteří mají největší šance stát se novým papežem. Opět tu nechybí akčnost, symbolika a věda, která je zastoupena časovanou bombou.

Třetí a zatím poslední zfilmované dílo je román Inferno, kde profesor Langdon musí zachránit lidstvo před smrtícím virem, tentokrát je děj zasazen do Florencie, Benátek a Istanbulu.

Ačkoliv Brown sepsal 5 děl s hlavním hrdinou Robertem Langdonem, prozatím byla zfilmovaná pouze tři díla. Kdo ví, třeba se dočkáme i těch ostatních děl. Každopádně na poli literatury odvedl Dan Brown vynikající práci.

Anketa

Přečetl/a jste nebo viděl/a jste některý z Brownových románů?
Ano, četl/a jsem, byly velice napínavé. Viděl/a jsem i filmovou verzi.
92,3 %
Ano, četl/a jsem, ale filmy jako takové jsem neviděl/a.
3,2 %
Nečetl/a, ale vidě/a.
3,2 %
Ne, nečetl/a a neviděl/a.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz