Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Elektřina v budoucnu? Fotovoltaika provětrá rozpočet, ale později se investice vrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: frimufilmy, www.freepik.com

Elektřina je drahá, je potřeba snížit emise a nebýt závislý na dovozu z okolních zemí. Ačkoliv již dnes některé domácností disponují fotovoltaikami, nemá je každý rodinný dům. To se ovšem od roku 2029 změní.

Článek

Solárními elektrárnami budou povinně vybaveny všechny budovy. Rozhodl tak Evropský parlament. V roce 2025 toto bude platit pro všechny veřejné a komerční budovy, nově postavené rodinné domy budou zahrnuty v roce 2029. Rok 2050 pak bude představovat fakt, že fotovoltaika bude muset být na všech stavbách, vyjma těch historických. Kostel s fotovoltaikou si opravdu asi nikdo nedokáže představit.

Foto: drátěný materiál, www.freepik.com

Dům se solárními panely

K čemu je fotovoltaika?

Pomocí fotovoltaiky se přeměňuje sluneční záření na elektrický proud. Využívají se přitom polovodičové fotodiody s velkou plochou. Tento solární mechanismus využívá fotovoltaická elektrárna k výrobě elektřiny, jenž je tímto způsobem obnovitelná. Následně je elektřina buď „rozeslána“ pomocí přenosových zařízení spotřebitelům, nebo je využita přímo na místě.

Foto: ikdamrevant, www.freepik.com

Fotovoltaická elektrárna

Investice do fotovoltaiky

Fotovoltaika není nic levného, investice se ale později vrátí prostřednictvím faktur za elektřinu. Počítá se zhruba s dobou do 15 let. Pořízení fotovoltaiky se pohybuje cca od 250.000 Kč do 500.000 Kč. Záleží také na výkonu panelů a využití. Na pořízení fotovoltaiky je možné využít dotaci, ta se vyvíjí také dle výkonu. Konkrétní podmínky jsou dohledatelné na webu Státního fondu životního prostředí.

Ačkoliv představa, že by každá budova, či rodinný dům měl na sobě zabudované fotovoltaické diody, je docela děsivá, je možné je zakrýt speciálními fóliemi, případně ukrýt fotodiody za dům, aby nekazily celkový dojem.

Anketa

Máte pořízenou fotovoltaiku příp. si ji budete pořizovat), nebo zatím o jejím pořízení neuvažujete?
Ano, mám pořízeno a jsem spokojen/á.
66,7 %
Ne, zatím nemám, ale budu si pořizovat.
0 %
Ne, nemám, zatím jsem o tom neuvažoval/a.
33,3 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz