Hlavní obsah
Finance

Finanční noční můra pro rodiče dětí aneb vítejte v novém školním roce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Každý rok to samé. Pro děti slastné dva měsíce odpočinku, strávené po táborech a na dovolených se svými nejbližšími, rodiče zase zkoumají, kde vzít finance. A co teprve začátek školního roku? Sešity, výbava, kroužky..?

Článek

Jde se provětrat peněženka aneb začínáme s nákupy

Každá škola má svůj způsob, jak sdělit rodičům a dětem, co budou potřebovat. Rodiče prvních ročníků se dozví informace na třídních schůzkách, třídy mají zavedený třídní fond. Uhradí se příspěvek a pedagog nakoupí vše potřebné. Ale co když něco takového vůbec není?

Počítá se s tím, že rodiče svých ratolestí nechají za výbavu školáka v obchodech nějakou tu korunu. Kvalitní tašky do školy, nový penál, výbava, oblečení na tělesnou výchovu.. Většinou první ročníky obdrží na začátku školního roku uvítací balíček, kde některé potřebné pomůcky mají, čímž se rodičům uleví alespoň v některých oblastech.

Foto: vector pocket, www.freepik.com

Psací potřeby

Ačkoliv se spoustu potřebných věcí může nakoupit ve velkoobchodech, které na toto zboží dají akci, ne vždy se sežene vše, co je potřeba. Rodiče pak dokupují některé pomůcky v papírnictvích. Možná je to dražší, ale je jistota, že tam najdete minimálně sešity a psací potřeby.

Pro žáky vyšších ročníků je výhoda, když seznam potřebných věcí obdrží ještě před koncem školního roku. Vše si mohou nakoupit dopředu a na konci prázdnin odpadne stres s pořizováním školních položek. Resp. stres odpadne rodičům, kteří toto financují.

Kromě klasických školních položek ovšem vzhledem k dnešní době někteří rodiče kupují svým ratolestem mobilní telefony, aby je měli pod kontrolou. To by se samozřejmě dalo chápat, kdyby ovšem telefony neměly dalších tisíc funkcí, které jsou prvňáčkovi naprosto k ničemu. Jediné, co potřebuje, je volání.

Foto: drátěný materiál, www.freepik.com

Školní batoh

Školní pomůcky nakoupené, co dál? Aha, kroužky

Když se zvládne nákup školních pomůcek, jedna starost je pryč. Ovšem přichází další, a to je financování zájmových kroužků pro děti. Samozřejmě to nejsou (alespoň pro někoho) příliš vysoké částky, ovšem záleží na tom, čemu se dítě věnuje a co vše potřebuje.

Dalo by se polemizovat, že dříve tolik zájmových kroužků třeba nebylo a také se ,,žilo“. Dnes ovšem spoustu dětí má zájmové kroužky tak dané, že na každý den minimálně jeden kroužek. Ať už z důvodu, aby se mu zaplnil volný čas a byl pod dozorem, zatímco rodiče pracují, anebo aby se všestranně rozvíjel.

V případě, že rodič nemá na uhrazení kroužků, existují různé nadace, které poskytují příspěvky na jejich úhradu, popř. nabízí úhradu školních obědů.

Anketa

Kolik cca utratíte za pořízení školní výbavy a kroužků?
Do 3.000 Kč.
33,3 %
Do 5.000 Kč.
0 %
Nad 5.000 Kč.
66,7 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz