Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hana Zagorová: duhová víla, milovaná celým národem. Česká Slavice, držitelka spousty ocenění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pořad Jana Krause, FTV Prima, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Zpěvačka, textařka a moderátorka, která měla nádherný hlas, jež ji vyzdvihl do uměleckých výšin. Pravidelně se umisťovala v žebříčku nejlepších zpěvaček českého národa, která také procestovala svět.

Článek

Kde začal její příběh

Oblíbená zpěvačka a herečka se narodila 6. září 1946 v Petřkovicích, což bývala samotná obec, od roku 1976 je součástí Ostravy. Jejími rodiči byli učitelka Edeltruda Zagorová a stavební inženýr Josef Zagora. Měla ještě starší sestru Evelyn.

Zájem o umělecký směr projevovala již v dětství, když se v 6 letech začala učit hru na klavír. Oslovil ji také literární směr, na který též měla talent, který byl vidět, když v 9 letech

Získala diplom se svými sbírkami veršů. Aby toho nebylo málo, v jedenácti napsala hru do divadla.

Vzhůru na pěveckou kariéru

Rok před svou maturitou vystoupila v soutěží Hledáme nové talenty, kde jejím doprovodem byl Orchestr Gustava Broma. Sice soutěž nevyhrála, ale samotná účast postačila k tomu, aby si jí všimly potřebné tváře. V tomto případě to byl dirigent a skladatel František Trnka, který s ní o rok později nahrál hlasovou nahrávku.

Po maturitě nastoupila na JAMU, kde vystudovala herectví. Počínaje rokem 1966 také vystupovala se skupinou Flamingo. S touto skupinou také nahrála první singl Svatej kluk, ke kterému si sama stvořila text.

Na konci 60. let se více objevovala také v televizních obrazovkách, účinkovala v divadle Apollo a na koncertě Karla Gotta. Nastoupila také spolupráce s Václavem Zahradníkem, ze které vzešla známá hitovka Bludička Julie.

V sedmdesátých letech nastoupil na scénu Taneční orchestr Československého rozhlasu, pod jehož taktovkou vznikly další a další hity. Do života jí vstoupilo také Divadlo Semafor a spolupráce s Petrem Rezkem. Zde vznikla legendární Duhová víla. Svými hity postupně nabírala na popularitě a u diváků se těšila velké oblibě.

Foto: Pavel Hrdlička, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Semafor

S osmdesátými lety točila svůj hudební pořad a její vliv pronikl do zahraničí. Hodně vystupovala v Polsku, Rusku a Německu, natáčela také skladby pro jiné zahraniční země. Také se věnovala pořadům v zahraničí, mezi které patří např. Egypt, či Malta. S pozdějším doprovodem Karla Vágnera se dále těšila velké oblibě, které se rozrůstala. Že ji mají posluchači rádi, bylo poznat i v Českých slavících, kde se pravidelně umisťovala v první desítce.

S rokem 2000 a dál účinkuje na různých koncertech a je hostem v televizi. Přidává také moderátorskou příčku a scenáristiku. Také se objevuje v muzikálech.

Ze zákulisí soukromého života

V roce 1986 se seznámila se svým prvním manželem, tanečníkem Vlastimilem Harapesem. Manželství vydrželo 5 let, než se v roce 1991 rozvedla a stala se manželkou slovenského pěvce Štefana Margity.

Zajímavostí je, že v jejích 20 letech jí bylo jedním věštcem sděleno, že za více než dvacet pět let najde svou životní lásku. To považovala za nereálné, ovšem Čtefana Margitu potkala, když jí bylo čtyřicet šest let.

Jelikož trpěla poruchou krvetvorby, nebylo jí doporučeno mít do budoucna děti. Ale i život bez dětí prožila krásně po boku milovaného manžela, který jí byl oporou. Život jí pořádně zkomplikoval úder covidu, který se na jejím zdravotním stavu výrazně podepsal. Postcovidový syndrom jí nadále zhoršoval stav a Hana Zagorová nakonec odešla do pěveckého nebe 26. srpna 2022. Pro národ bude navždy milovanou Haničkou Písničkou.

Anketa

Posloucháte nebo jste poslouchali písně Hany Zagorové?
Ano, poslouchám je dosud, občas si je i zazpívám.
83,3 %
Příležitostně si je pustím, ale jinak poslouchám jiné zpěváky/čky.
16,7 %
Ne, neposlouchám, ani jsem dřív neposlouchal/a.
0 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz