Článek
Co to je histamin
Než se dostaneme k vysvětlení histaminové intolerance, je dobré si na začátek uvést, o čem je to řeč, když se řekne histamin. Histamin je hormon a chemická látka, která přenáší v nervové soustavě živočichů vzruchy. Primárně jej vytváří nervové buňky a bílé krvinky. Pokud je ho vytvořeno více, např. při alergické reakci, vyvolává reakci tkáně – např. otok.
Nejčastěji je přítomen v kůži, střevech a plicích, ale lze jej nalézt také v jiných orgánech, míše a mozku.
Má na starosti některé účinky v těle – způsobuje kontrakce dělohy, stahuje plicní průdušinky nebo rozšiřuje cévy, díky čemuž jsou víc prostupné. Následkem toho se také snižuje krevní tlak.
Pokud je v těle větší množství histaminu, uvedené účinky se znásobují. Vznikne otok, drasticky je ovlivněn krevní tlak, dochází k ohrožení života.
Histaminová dieta
Jelikož v těle má enzym, který štěpí histamin, nedostatečnou činnost, tak se histamin v těle nahromadí. Člověka může začít svědět tělo, trpí na průjem, bolí ho hlava, má závratě, nevolnosti, trpí dušností, dále ucpaný nos, otoky sliznic, v neposlední řadě také může mít problém se spánkem, nebo mít vysoký krevní tlak. Nesnášenlivostí histaminu (zkratka HIT) trpí 1-3 % populace.
Kromě histaminové diety lze nasadit také antihistaminika a probiotika. Nejvíce je však třeba vyhýbat se potravinám, které obsahují vysokou dávku histaminu.
Co je vhodné? Z masa můžeme jmenovat čerstvé hovězí, vepřové, jehněčí a králičí maso, které je vakuově balené. Pozor si musíme dát na ryby, paštiky, uzeniny, je nutné hlídat datum spotřeby. Ideálně jíst co nejčerstvější maso.
Z vajec upřednostnit čerstvá vejce, tepelně upravená, ne starší a syrová. U mléčných výrobků tvaroh, mascarpone, pasterizované čerstvé mléko, smetanové jogurty (číst složení). V obilovinách je povoleno pečivo, rýže, bílé a celozrnné obiloviny, špaldové vločky, pohanka, naopak nevhodné jsou delší dobu skladované obiloviny. V zelenině jsou nevhodné rajčatové výrobky (kečup), špenát, žampiony, avokádo, pálivé papriky. Ovoce má malý výběr, lze jíst čerstvá jablka, hrušky, banány, melouny a hroznové víno. Luštěniny jsou ještě omezenější, k povoleným patří hrách a fazole. Ze sladkého jsou povolené výrobky z domácí kuchyně, nedoporučuje se čokoláda ve větším množství. Za nápoje jsou mezi zástupci vhodné neperlivé vody, voda z kohoutku, slabé čaje, naředěné džusy z povoleného ovoce.
Anketa
Zdroje: