Hlavní obsah
Zdraví

Histaminová intolerance aneb když si vaše tělo neporadí s některými potravinami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: niekverlaan, www.pixabay.com

Většina lidí zná spíše pojem alergie, tedy přecitlivělost imunitního systému na určitou potravinu. Histaminová intolerance pro změnu znamená, že tělo není schopné danou potravinu zpracovat. A v těle nastane pořádný zmatek.

Článek

Co to je histamin

Než se dostaneme k vysvětlení histaminové intolerance, je dobré si na začátek uvést, o čem je to řeč, když se řekne histamin. Histamin je hormon a chemická látka, která přenáší v nervové soustavě živočichů vzruchy. Primárně jej vytváří nervové buňky a bílé krvinky. Pokud je ho vytvořeno více, např. při alergické reakci, vyvolává reakci tkáně – např. otok.

Nejčastěji je přítomen v kůži, střevech a plicích, ale lze jej nalézt také v jiných orgánech, míše a mozku.

Má na starosti některé účinky v těle – způsobuje kontrakce dělohy, stahuje plicní průdušinky nebo rozšiřuje cévy, díky čemuž jsou víc prostupné. Následkem toho se také snižuje krevní tlak.

Pokud je v těle větší množství histaminu, uvedené účinky se znásobují. Vznikne otok, drasticky je ovlivněn krevní tlak, dochází k ohrožení života.

Foto: freepik, www.freepik.com

Svědění

Histaminová dieta

Jelikož v těle má enzym, který štěpí histamin, nedostatečnou činnost, tak se histamin v těle nahromadí. Člověka může začít svědět tělo, trpí na průjem, bolí ho hlava, má závratě, nevolnosti, trpí dušností, dále ucpaný nos, otoky sliznic, v neposlední řadě také může mít problém se spánkem, nebo mít vysoký krevní tlak. Nesnášenlivostí histaminu (zkratka HIT) trpí 1-3 % populace.

Kromě histaminové diety lze nasadit také antihistaminika a probiotika. Nejvíce je však třeba vyhýbat se potravinám, které obsahují vysokou dávku histaminu.

Co je vhodné? Z masa můžeme jmenovat čerstvé hovězí, vepřové, jehněčí a králičí maso, které je vakuově balené. Pozor si musíme dát na ryby, paštiky, uzeniny, je nutné hlídat datum spotřeby. Ideálně jíst co nejčerstvější maso.

Foto: s-ms_1989, www.pixabay.com

Uzeniny

Z vajec upřednostnit čerstvá vejce, tepelně upravená, ne starší a syrová. U mléčných výrobků tvaroh, mascarpone, pasterizované čerstvé mléko, smetanové jogurty (číst složení). V obilovinách je povoleno pečivo, rýže, bílé a celozrnné obiloviny, špaldové vločky, pohanka, naopak nevhodné jsou delší dobu skladované obiloviny. V zelenině jsou nevhodné rajčatové výrobky (kečup), špenát, žampiony, avokádo, pálivé papriky. Ovoce má malý výběr, lze jíst čerstvá jablka, hrušky, banány, melouny a hroznové víno. Luštěniny jsou ještě omezenější, k povoleným patří hrách a fazole. Ze sladkého jsou povolené výrobky z domácí kuchyně, nedoporučuje se čokoláda ve větším množství. Za nápoje jsou mezi zástupci vhodné neperlivé vody, voda z kohoutku, slabé čaje, naředěné džusy z povoleného ovoce.

Foto: Einladung_zum_Essen, www.pixabay.com

Jablečný džus

Anketa

Slyšeli jste o histaminové intoleranci?
Ano, v mém okolí s tím mají někteří zkušenost.
89,5 %
Ne, je to pro mě nový pojem, neznám to.
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 505 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz