Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jedete přeplněným metrem či jinou městskou hromadnou dopravou? Pozor na věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: azerbaijan_stockers, www.freepik.com

Musíte jet delší trasu, abyste se dostali na místo určení. Pěší chůzí to nestihnete a auto k dispozici nemáte. Jediné, co zbývá, je jet městskou hromadnou dopravou. Ovšem pozor na věci. Stačí chvíle nepozornosti a neštěstí je na světě.

Článek

Chystáte se z jednoho okraje města na druhý a čas běží proti vám. No dobře, na běh můžete zapomenout, zvolíte proto jízdu městskou hromadnou dopravou. Ta bude v místě určení poměrně brzy. Ale v případě použití těchto dopravních prostředků pozor na osobní věci. Kor, když bude celá tramvaj, autobus či metro plně obsazené a vy budete jedním z těch, co budou stát buď přímo u dveří, anebo u tyče a modlit se, aby jízda rychle skončila. Kromě faktu, že se na vás budou všichni tlačit, protože zkrátka nebude žádný prostor, tak v této tlačenici, kdy budete mít pocit, že jste jak sardinka v konzervě, často ani nepostřehnete fakt, že vám někdo nenápadně rozepíná tašku/kabelku/tašku přes rameno.

Foto: freepik, www.freepik.com

Stanice metra

Ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají

Je jasné, že se budete snažit dávat si tašku před sebe, abyste ji měli pod dozorem a nikdo na ni nemohl sáhnout. Horší je, když ji máte z boku, byť třeba s přehozenou bundou, aby taška nebyla tak nápadná. Občas ani to nepomůže. Tak tedy stojíte, doufáte, že na každé stanici přežijete tlačenici, kdy se prodírají cestující ven a dovnitř, a nemůžete se dočkat, až přijedete na konec trasy.

A je to tady, příští zastávka je ta poslední. V prostoru kolem vás je ještě pořád dost lidí. Souprava začíná zpomalovat, blíží se do cílové stanice. Za chvíli už budete volní. Slyšíte protáhlé pištění koleček, držíte se a připravujete se na úplné zastavení. A je to tu. Souprava zastavila, dveře se otevírají, lidé se hrnou ven. Vydáváte se na cestu do cílového místa, rozhodnete si ještě zavolat.

A peněženka je pryč…

Přesunete ruku k tašce, rozepnete, vytáhnete mobil, ale zaráží Vás podezřelé velký prostor, ve kterém by se měla nacházet ještě peněženka, klíče a další věci. Zalovíte rukou hlouběji, na klíče narazíte, ale peněženka je pryč. Nenávratně. Prohledáte kapsy, jestli není náhodou jinde, ale pomalu vám dochází krutá realita v podobě ztráty dokladů, peněz, všeho možného. To snad neee!!

Rychle vše zablokovat a nahlásit

Dobře, hlavně klid, vše se dá vyřešit. Nepanikařit, zachovat chladnou hlavou. Pokud se ve vaší peněžence nacházela platební karta a máte v mobilu bankovní aplikaci, ihned kartu zablokujte. Jinak volejte do banky a nahlaste odcizení karty. Dobře, co se ztratilo dál? Občanský průkaz? Takže obíhání po úřadech vás nemine. Nahlaste na úřadu ztrátu občanského průkazu. Do 15 dnů ode dne nahlášení ztráty průkazu si zažádejte o vystavení nového průkazu. Počítejte s poplatkem 100 Kč. Do 30 dnů vám úřad vydá nový občanský průkaz, lze to ale zajistit také ve zrychlené lhůtě, tj. do 24 hodin za 1.000 Kč, nebo do 5 pracovních dnů za 500 Kč. Pokud se rozhodnete pro ,,rychlo průkaz“, vydávaný do 24 hodin, místem vyzvednutí je Ministerstvo vnitra. Pětidenní lhůta už platí pro obecní úřad s rozšířenou působností.

Je pryč kartička pojištěnce? Vzhůru na pojišťovnu nahlásit její odcizení, je potřeba k tomu doklad totožnosti. Máte na to 8 dní. Naštěstí v dnešní době jde dělat všechno i online, takže pokud máte pojišťovnu někde dál od domova, můžete si na webových stránkách pojišťovny stáhnout žádost o vydání nové průkazky a zaslat ji do pojišťovny.

A teď čekat

Nyní již máte základní doklady vyřešené, zbývá počkat, než vám zašlou nové. Ukradené peníze vám už bohužel nikdo nevrátí. Bohužel se nedá nic dělat. Nezbývá nic jiného než se poučit z dané situace, mít alespoň v případě většího obnosu peněz vše různě poschované. A důležité – tašku mít bezpečně pod dozorem vepředu, ne po stranách. A modlit se, aby tato situace už nikdy nenastala. A už vůbec ne v zahraničí.

Anketa

Byly vám už někdy odcizeny doklady?
Ano, byly mi ukradeny doklady i s penězi.
66,7 %
Ano, byly mi ukradeny peníze, doklady jsem měl/a jinde.
22,2 %
Ano, byly mi ukradeny doklady, peníze jsem měl/a jinde.
0 %
Ne, naštěstí se mi toto ještě nestalo a doufám, že ani nestane.
11,1 %
Ne, nebylo mi ukradeno nic, ale znám lidi, kterým bylo něco takto odcizeno.
0 %
Ne, nebylo a neznám nikoho, komu by se to stalo.
0 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz