Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Život medvěda ledního: Jiní teplo milují, nám nejen kvůli němu ubývá přirozené životní prostředí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IMAGE-WS, Pixabay.com

Za sněhem na krátkou dovolenou, poté zpět do civilizace, kde je o něco tepleji. Jinak to však má medvěd lední, pro kterého je normální žít v mrazech. Ovšem jemu toho životního prostředí vlivem tepla markantně ubývá.

Článek

Životní prostředí medvěda ledního

Medvěd lední, kterého označujeme také jako medvěda polárního, je druh medvěda, vyskytujícího se v polárních oblastech, tedy hlavně Arktida, ale rozšířil se i do Grónska a Norska. Jeho domovem jsou bloky ledových ker, kde tráví svůj život, dále také kraje břehů a voda, kde si může zaplavat. A samozřejmě i lovit, jeho potravou jsou převážně tuleni. Obvyklá teplota je pro ně až kolem -34 °C, což je v zimě, v létě se pak přijatelná teplota pohybuje na hodnotě 0 °C.

Ovšem i pro medvědy jsou určitá nepříznivá období, kdy jim ubývá jejich přirozeného prostředí, hlavně v období letního tání, kdy padají kry do moře a medvědi jsou nuceni přemístit se na pevninu. Už jen změna prostředí je pro ně dost stresující, navíc mají ztížené lovení potravy a můžou i hladovět pro její nedostatek. Kromě hladovění a ničení prostředí ovšem přesunem na pevninu představují riziko pro lidi, kteří je v zájmu své ochrany zabíjejí.

Foto: Papafox, Pixabay.com

Medvědí rodina

Smlouva o mezinárodní ochraně medvědů

Medvěd lední je veden jako zranitelný druh, jelikož počet jeho zástupců výrazně poklesl. Nejen kvůli nedostatku potravy, ale také vlivem prostředí, kdy se musí přesouvat do teplejších končin, které nesnáší úplně nejlépe, dále také kvůli těžbě ropy, seismické aktivitě s tím spojené a vlivu toxických látek, které jsou vypouštěny.

Ačkoliv v roce 1973 byla uzavřena o ochraně medvědů a jejich prostředí, kde žijí, ve všech 5 zemích, kde se vyskytují (tedy Kanada, Grónsko, Rusko, Norsko a USA), nepostačí to k záchraně.

Foto: Andreas Weith, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Skákající medvěd

Žádné přirozené prostředí, žádná potrava = vyhynutí

Pokud nadále bude ubývat ledového prostředí, kde medvěd lední žije, bude to pro něj znamenat katastrofu. Přesun na pevninu, úbytek potravy, který způsobí ztrátu hmotnosti. A ta bude mít na svědomí neschopnost medvědí reprodukce. Za několik desítek let tak medvěd, který už takhle je pomalu odsouzen k zániku, nebude rodit mláďata. A my se můžeme s tímto nádherným stvořením rozloučit.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz