Hlavní obsah
Zdraví

K doktorovi půjdu, až bude čas, s případným problémem… Jenže pak už může být pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ckstockphoto, www.pixabay.com

Jednou za 2 roky preventivní prohlídka u praktického lékaře, 1× ročně k zubaři, 1× ročně na gynekologii, u mužů nad 35 let 1× za 2 roky, nad 50 let 1× za rok… a ruku na srdce, kdo to opravdu dodržuje?

Článek

Že by člověk měl chodit pravidelně na preventivní prohlídky, o tom žádná. U praktického lékaře by se člověk měl ohlásit aspoň 1× za 2 roky, u zubaře 1× ročně, stejně tak na gynekologii, 1× za 2 roky k očnímu, a tak dále. V rámci prevence a dle případných zdravotních problémů by člověk neměl zanedbávat lékařské prohlídky, byť se mu na ně absolutně nechce (na zubaře se asi ,,těší“ spousta lidí).

Jsou mezi námi vzorní pacienti, kteří se opravdu snaží termíny dodržovat a na preventivní prohlídky chodit tak, jak by měli. Najdou se však i tací, kteří prevenci zanedbávají, ať už z důvodu, že nemají žádný problém, nebo nemají čas kvůli práci, případně jiným důvodům. Nemělo by to ovšem zajít tak daleko, že by u daného lékaře nebyli opravdu hodně dlouho. Někteří lékaři ještě využívají systém upozorňovacích SMS zpráv s tím, že dotyčný pacient již přes rok nebyl na prohlídce, proto jej vyzývá, aby se k prohlídce dostavil. Zda to pacient udělá nebo ne, to už je na něm. Ovšem v případě opakovaného nedostavení se už může v lepším případě hrozit vyřazení z evidence, v horším případě zanedbání zdravotního problému.

Když já nic nepotřebuju…

Spousta lidí si může říct, že když nemají žádný problém, tak nebudou zbytečně zabírat místo ostatním pacientům. Byť tento postoj chápu (sama jej občas zastávám), je lepší k lékaři jít. Kromě toho, že předejdete možným nepříjemným zprávám, se také alespoň vyhnete případné „kázeňské přednášce“ o tom, že nejste úplně ukázkoví a měli byste chodit tak, jak máte.

Foto: tungnguyen0905, www.pixabay.com

Nemocniční personál

Co na to zákon…

Osobně jsem ještě před několika lety „žila“ v domnění, že když k lékaři nejdu, protože mi nic není, tak si ke mně stejně případně napíše poznámku o nějakém vyšetření, aby dostal zaplaceno a nevadí, že tam nejsem fakticky. No, chyba lávky. Ať už se to lidem líbí nebo ne, lékaři je mohou za určitých podmínek z evidence vyloučit. Konkrétně tedy dle Zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, § 48. Ten kromě jiného říká, že poskytovatel zdravotních služeb může ukončit zdravotní péči pacienta, pakliže jej předá do péče jiného poskytovatele s pacientovým souhlasem; pominou-li důvody pro poskytování péče u pacienta; pacient vyloženě nesouhlasí s poskytováním veškerých zdravotních služeb; omezuje práva ostatních pacientů a nedodržuje léčebný postup, stanovený poskytovatelem, anebo pacient přestal poskytovat součinnost, která je nezbytná pro poskytování další péče.

Známá, říkejme jí Jana, prohlídky nedodržuje úplně tak, jak by měla. Nejčastěji sice navštěvuje svého praktického lékaře, ale ne kvůli preventivním prohlídkám, nýbrž kvůli problémům, které se jí jednou za čas vyskytnou. Návštěvnost tedy zhruba 1× za 3 roky. Zubaře nenavštěvovala téměř vůbec, pak jednou kvůli bolestem musela, a už byla upozorněna, že by měla chodit častěji. Kromě dodržení prohlídek si Jana mohla odpustit i bolesti zubu. U gynekoložky je naštěstí stále zavedený zmíněný systém SMS, které ji upozorňují, když se dlouho u lékařky neobjeví. Jediné, s čím měla Jana pořádný problém, byl oční lékař. Tam už nebyla pěknou řádku let, takže už musela vyhledat jiného lékaře, naštěstí v jejím městě jeden nabíral.

Foto: newarta, www.pixabay.com

Optometrie

Též nejsem ta, která by prohlídky dodržovala, nyní se ale snažím (byť ne přesně na měsíc) návštěvy lékařů dodržovat. V budoucnu bych si kvůli tomu nechtěla něco vyčítat.

Anketa

Chodíte pravidelně na lékařské prohlídky?
Ano, snažím se dodržovat pravidelnost, i když ne vždy se to povede.
28,6 %
Snažím se pravidelnost dodržovat, ale už se mi stalo, že kvůli okolnostem došlo na odložení prohlídky.
42,9 %
Ne, k lékaři chodím pouze v případě, že je to nutné.
28,5 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje:

příběh kamarádky, zveřejněný s jejím souhlasem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz