Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Kamarádka by ráda s přítelem na zahraniční dovolenou, ale on jede jen s přáteli. Chce toho tolik?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Ve fázi počáteční zamilovanosti bychom rádi se svým protějškem trávili co nejvíc společného času. Je ale jasné, že oba dva potřebujeme i svůj prostor pro své zájmy a přátele. Co ale společné chvíle v zahraničí nebo někde dál od domova?

Článek

Mám dlouholetou kamarádku ze střední školy, říkejme jí Irena. Irena pracuje v jedné nejmenované firmě, kde si vydělává celkem dobré peníze. Ráda výletuje, když je možnost, vždy někam vyrazí. Od svých 26 let žije s přítelem, říkejme mu Honza, se kterým se poznala náhodně při oslavě narozenin své kamarádky. Sice byli každý úplně jiné povahy, ale říká se, že protiklady se přitahují. On byl společenštější, měl rád spoustu lidí kolem sebe. Ona naopak byla ta klidnější, která občas ráda byla i bez společnosti. Slovo dalo slovo a dali se dohromady.

Ačkoliv Irena měla i své přátele, se kterými trávila čas, víc času trávila ve společnosti přátel Honzy. Poznávala je, dozvídala se nové věci, vypadalo to, že je vše zalité sluncem. Občas se společných výletů neúčastnila, jelikož chtěla i klid pro sebe. Na tom nebylo nic špatného, ne vždy se každého výletu všichni účastnili, někteří také měli jiné plány, takže se stávalo, že chyběli členové.

Samozřejmě tu byly i pánské jízdy, takže pánové si jeli užívat zábavu a posílali fotky z nejrůznějších končin republiky, kde se bavili. Naopak jindy to samé udělaly dámy, ale ne nějak často. Víceméně panovala snaha o to, aby ,,účastníky zájezdu“ byly celé páry, ne jen jeden z nich.

Irena se měla jednou v zimě účastnit akce jedné kamarádky, na kterou byla pozvaná už delší dobu dopředu. Samozřejmě tam chtěla mít i Honzu, takže se kamarádky zeptala, zda by tam mohl být s ní. Na akci byla potřeba rezervace a nevědělo se, zda bude volné místo navíc. Naštěstí bylo, takže nebyl problém. Honza byl rád, s Irenou na akci vyjeli a užili si ji všichni.

Výlet jen ve dvou? Nic pro mě

Irena časem vypozorovala, že je v partě naprosto normální, že si manželské/partnerské dvojice vyrazí i na výlet jen ve dvou, bez skupiny. Docela ráda by nějaký takový výlet podnikla s Honzou, tak mu několikrát nenápadně naznačila, že by ráda jela někam pouze s ním. Třeba i jen na půl dne. To ihned začal vysvětlovat, že ve dvou to nejde. Když se ho ptala proč, že i ostatní tak jezdí občas, odvětil, že oni možná, ale on by se nudil, chce kolem sebe lidi. Irena si tedy řekla, že to nějakou dobu nebude řešit a zkusí později znovu nalákat na společný výlet.

Později se někteří přátelé ve skupině i pochlubili fotkami ze společné dovolené, kde byli sami. Irena pomalu začínala závidět, bylo jí jasné, že tohle asi nezažije, pokud nedá nějak důrazně najevo, že by taky chtěla.

Zahraniční dovolená

V jednu chvíli se zdálo, že by společná dovolená mohla klapnout. Našla místo, kde by se jim oběma líbilo a doptávala se Honzy, jaké ideální místo pro trávení volného času by si představoval. Což o to, představ by měl hodně, ale nějak se vyhýbal uvědomění si faktu, že by byl na dovolené pouze s partnerkou. Ačkoliv si již na začátku vztahu řekli, že společné dovolené pro ně nejsou problém, teď asi problém byl. Občas se i přátelé z party doptávali, zda někam na společnou dovolenou plánují vyrazit i oni dva. Zatímco Irena nevěděla, jak odpovědět, Honza vždycky odpověděl ve dvojsmyslu, že samotné dvojici by nikam nejel, když má přátele. No, otázka, jak ho, kdo bral vážně, když se u toho ještě smál.

Brzy se odehrálo něco, co Irenu přimělo přemýšlet, jestli opravdu Honza o společné dovolené ve dvou opravdu stojí. Přátelé měli jet do Španělska za výhodnou cenu, měli zamluvený i apartmán od známých, takže naprosto super nabídka užít si týden v teple u moře. Ireně Honza řekl, že on pojede, ale už nebylo místo pro dalšího, takže ji nemohl přibrat. Na jednu stranu to Irena chápala, na druhou stranu nerozuměla tomu, proč tedy jede a ji nechá samotnou. Ani s ní dovolenou neprobral. Při jedné společenské akci se ovšem dozvěděla, že místa volná ještě jsou, takže žila v domnění, že asi nastalo nedorozumění. Proto se tedy zeptala známé, která vše organizovala, jak je to s kapacitou, že jí bylo řečeno, že již není místo. Ráda by jela také. Známá sdělila, že už bohužel místo není a diví se, že se nezeptala dřív, jejího partnera na volná místa upozorňovala. Proto tedy Irena na Honzu ,,uhodila“, proč nepřihlásil na dovolenou i ji, když místa byla a věděl to. Jeho odpověď ji rozhodila, protože jí sdělil, že neviděl důvod se na ni ptát.

Celá tahle nešťastná událost nakonec skončila tak, že Irena po návratu Honzy ze zahraniční dovolené dala vážnou řeč. Sdělila Honzovi své postoje, co od vztahu očekávala a že si přála i nějaký společný výlet pouze jich dvou, když jiné partnerské dvojice ve skupině to také zvládají. Honza jí pouze řekl, že ji chápe, ale on nechce jezdit nikam bez přátel. Argument, že přece jednou za čas může někam jet jen s Irenou, nechtěl slyšet. Irena ho miluje, ale společné dovolené ve dvou se asi jen tak nedočká. Přitom si nemyslím, že by toho chtěla tolik. Chápu, že Honza je rád ve společnosti svých přátel, ale mohl by občas být i ve společnosti Ireny. O tom přece partnerský vztah je. Mít čas pro sebe a své přátele, ale tak mít čas pro partnera.

Anketa

Umíte si představit dovolenou ve společnosti svého partnera/partnerky, ačkoliv jste jinak součástí větší party?
Ano, samozřejmě, i manželé/partneři chtějí být občas sami.
96 %
Ne, nedokážu. Mám kolem sebe přátele, takže jezdíme zásadně na společné dovolené.
4 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz