Hlavní obsah
Zdraví

Kde nepomohla pojišťovna, pomohl český národ. Martínek dělá pokroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Sto milionů korun. To byla částka, která byla nutná pro umožnění léčby pro Martínka. Problém byl v tom, že to byla experimentální léčba na nemoc s nízkým výskytem, pojišťovna ji odmítla uhradit. Naštěstí ale lidem nebyl osud chlapečka lhostejný.

Článek

Vzácná nemoc

AADC syndrom. Tak zněla diagnóza, kterou si vyslechli Martínkovi rodiče. Nemoc, kterou mají jen 2 děti v republice. Nemoc, kterou trpí 100 lidí na světě. Nemoc, o které se neví, zda na ni může zabrat experimentální lék. Projevuje se záchvaty, které se dají připodobnit epilepsii, děti působí dojmem hadrové panenky, mají problém s pohybem a jejich motorický vývoj je opožděn. Dále je tu problém s polykáním, zvracení a zahlenění. Neustálá kontrola a odsávání. Nepřetržitý strach ve dne a v noci. Je vůbec nějaká naděje.

Naděje u sbírky

Nemoc je odhalena, je potřeba začít s léčbou. Jenže je tu problém – příliš vysoké náklady. Není jistota, že léčba zabere u něčeho, čím trpí málo lidí. Pojišťovna se tedy nebude podílet a rodiče zůstávají odkázáni na jiné zdroje. Zkusí tedy štěstí u veřejnosti a založí sbírku pro Martínka. Ovšem 100 milionů přece jen není částka, která by se vybírala často, takže ze začátku není úplně naděje, že by se ji podařilo vybrat. Lidé posílají menší finanční obnosy, ale bohužel toho není dostatek, aby se mohla léčba uhradit.

To už se ale ke slovu hlásí sociální sítě a známé osobnosti. Ačkoliv spoustu lidí o sbírce ví i bez oznámení na Facebooku a dalších sítích, přece jen obrat o 180 stupňů nabere situace poté, co o sbírce informuje a nabádá k přispění i známá Nikol Leitgeb.

Ta si vždy v každém měsíci vybere sbírku, kterou podpoří. Obvykle je to v neděli, nyní ale na podnět lidí udělá výjimku, jelikož je okolím ,,upozorněna“ na tuto sbírku. Udělá tedy výjimku a vyburcuje své sledující prostřednictvím Instagramu, aby do sbírky přispěli. Čekalo by se vybrání v řádech možná desetitisíců, případně statisíců, ovšem národ dokázal, že dokáže držet při sobě a není mu chlapcův osud jen tak lhostejný. Přes noc se vybere polovina požadované částky, což je neuvěřitelný pokrok.

A vybíralo se dál..

Iniciativa lidí v České republice je neskutečná. Částka stále narůstá a oněch 100 milionů se vybere, ba dokonce daleko víc. Díky tomuto úžasnému zásahu lidí mohl Martínek ve Francii v únoru podstoupit operaci, kdy mu byl do mozku aplikován lék a rodiče nyní hlásí Martínkovy pokroky.

Ačkoliv se objevovaly komentáře, že je sice skvělé, že se na Martínka vybraly potřebné peníze, ale není jisté, že léčba zabere a takový obnos peněz mohl pomoct daleko většímu množství dětí a ,,ne jen jednomu jedinému“, jisté je, že v tuto chvíli se situace kolem Martínkova zdravotního stavu vyvíjí velice pozitivně. Kromě toho je třeba si připomenout, že se vybralo víc, než bylo potřeba, tudíž se pomůže (a pomohlo) i dalším dětem.

Neuvěřitelný příběh, který ukazuje, že si lidé stále mezi sebou umí vzájemně pomoct.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Experimentální léky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz