Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdy už budeš mít děti? To já ve tvém věku… Chápou někteří, že dřív byla jiná doba?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: cookie_studio, www.freepik.com

Ve věku, kdy se mladší generace rozhodovala, kam půjde studovat, příp. zda půjde do práce a bude si vydělávat na cestování, už starší generace pracovala, popř. zakládala rodinu. Dnes je tomu někde jinak, a ne každý je s tím zadobře. Proč?

Článek

Dříve to bylo jiné a méně možností

Než se otevřely hranice a bylo více možností, kam mohl člověk vycestovat, měly generace před námi menší výběr (i když se samozřejmě dá cestovat i po krásách České republiky, o tom žádná). Namísto cestování ovšem naše maminky a babičky zakládaly rodiny, popř. pracovalo se na stavbě rodinného domku, takže finance šly do stavebnictví, rekonstrukce a cestování max. pod stan, nebo někam do kempu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Rodina

S otevřením hranic a nabídkou možností vycestovat někam hodně daleko je to samozřejmě pro dnešní mladé lidi velice lákavé. Starším lidem možná (a naprosto chápu) toto bude líto, kdyby třeba byli v našem věku, rádi by si užili možnost odjet někam třeba až do Ameriky.

Ovšem s tím, že mladí mají více možností, kam vyjet, souvisí i fakt, že díky těmto možnostem odkládají založení rodiny a chtějí si více užívat cestování, což se u starších generací nemusí setkat s pochopením. Pro ně je priorita rodina. Pro mladé může být též, ale chtějí si užít, než se začnou vázat. Buď tedy necestovat, namísto toho dlouhodobě šetřit (záleží na tom, jak dobrou mají práci) a investovat do budoucího bydlení, kde si později založí rodinu. Po pár letech, až děti odrostou, vzhůru na dovolenou do zahraničí. Zní to krásně, ale někteří si chtějí užít cestování sami ve dvou bez dětí, nebo s přáteli a nečekat, než to bude kvůli dětem možné.

Cestování dnes

Spousta lidí by mohla namítnout, že bez dětí by to cestování nebylo ono, přece jen dětský spokojený křik a šťastný úsměv u pláže je něco nenahraditelného. Navíc, pokud je člověk ,,střelec“ a nebojí se cestovat na vlastní pěst, může si dovolit dovolenou i za menší peníz. Když oželí luxusní apartmá a bude dohledávat ubytování přes nabídky, které nejsou přímo od cestovních kancelářím, může se i tak dočkat s rodinou krásné dovolené za málo korun. Pokud ovšem nejede někam do žádané destinace v době, kdy je nával.

Foto: lifeforstock, www.freepik.com

Pláž s palmou

Ovšem pokud se mladí lidé rozhodnou pro cestování, musí se připravit na možnost, že budou pod palbou otázek, jak to budou mít s rodinou, kdy si ji hodlají založit. Otázky typu ,,To už zase někam jedete?“, ,,Kdy si pořídíte děti?“ opravdu komunikaci nepomůžou a spíš způsobí, že se mladí lidé nebudou s ničím svěřovat a odmítnou mluvit o takovém tématu.

Osobně (zatím) partnera a dítě nemám, v budoucnu bych ráda měla, to vím jistě. Zatím si ale užívám možnost cestovat do kouzelných končin blízkých států, kde poznávám zajímavá místa. Naštěstí v rodině se nikdo na otázky, kdy založím rodinu apod. nikdo neptá a já jsem vděčná za pochopení a respektování toho, jak jsem se rozhodla. A doufám, že takové pochopení u svých rodin najdou další lidé, co cestují a rodinu založenou nemají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz