Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ljuba Krbová alias Anička z Ulice je žena plná energie. S manželem zvládla i rodinnou tragédii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81702751

Ljuba Krbová je i ve svém věku ženou mnoha zájmů a nebývalé energie. A to i přesto, že s manželem musela překonat tragédii – její nevlastní dcera byla zavražděna.

Článek

Ljubu Krbovou zná mnoho z nás především jako sympatickou Aničku z nekonečného seriálu Ulice. Málokdo by hádal, že ve skutečnosti je Ljuba Krbová všechno, jenom ne usedlá žena, která má ráda svůj klid jako zmíněná Anička. Naopak Ljuba i ve svém pokročilejším věku, kdy se jí blíží 66 let, hýří energií a věnuje se mnoha zajímavým koníčkům.

Narodila se v roce 1958 v Hradci Králové jako jedna z pěti dětí. Umění ji lákalo už odmala a tak již jako dítě začala navštěvovat baletní přípravku v Národním divadle. Vystudovala herectví na Pražské konzervatoři a během svého života hrála v mnoha divadelních, ale i televizních/seriálových rolích. Kromě herectví se profesně věnuje také dabingu. Během dětství žila i nějakou dobu v Německu, kde se naučila perfektně němčinu. Díky tomu se dokázala prosadit nejen u nás, ale také u našich německých sousedů.

Vidět jsme ji mohli například v pohádce Lotrando a Zubejda, v seriálu Přítelkyně z domu smutku, Život na zámku a především v nekonečném seriálu Ulice, kde hraje hodnou a starostlivou Aničku. Pokud se nevěnuje televizní tvorbě, hraje v divadlech.

Spokojené manželství až na třetí pokus

Na partnerské vztahy měla nějakou dobu smůlu, dvě ze tří manželství jí nevyšla, štěstí našla až ve třetím. Prvním manželem byl ortoped Ivan Landor, se kterým má jednu dceru - Annu Marii. Ta vystudovala práva a pracuje jako advokátka. Druhé manželství bylo bezdětné, partnerem jí byl kameraman Kristián Hynek. Obě manželství skončila rozvodem, ale naštěstí nijak dramatickým, takže to dceru Annu Marii nepoznamenalo tak, jak se to někdy stává, když se rodiče rozvádějí a nemohou si přijít na jméno. Dnes už je Ljuba díky své dceři i babičkou.

V roce 2008 se provdala potřetí a tentokrát šťastně. Manželem se jí tentokrát stal spisovatel a novinář Ondřej Neff. I přesto, že je Ondřej o 13 let starší, jejich manželství je naprosto spokojené. Spojují je společné zájmy, mezi které patří zejména cestování, fotografování a také péče o jejich japonskou zahradu.

Společně s Ondřejem jí do života přišla i Ondřejova dcera Irena. Bohužel na začátku roku 2008 byla zavražděna svým manželem, což celou rodinu neuvěřitelně zasáhlo. Zůstala po ní malá dcera Dominika, kterou si osvojil bratr Ireny se svojí partnerkou. Přestože to byla pro celou rodinu tragédie, ze které se dodnes zcela nevzpamatovala, o zhruba půl roku později se Ljuba s Ondřejem tajně vzali při komorním obřadu. Svatbu plánovali už rok předtím, ale vždy do toho něco přišlo. A i když ztráta Neffovy dcery byla závažná, nechtěli svatbu znovu odsouvat na neurčito.

Ljuba je i ve svém věku plná energie, miluje fotografování a cestování

Fotografování ji zaujalo už na konzervatoři, ale teprve její manžel Ondřej ji zasvětil do technických znalostí, díky kterým pozvedla tuto svoji vášeň na novou úroveň.

Ve volném čase se s láskou stará o jejich zahradu, kterou se snaží vést v japonském stylu. Ten je velmi těžký a člověk se musí všemu pečlivě věnovat, správně udržovat stromy a dbát i na správnou energii celé zahrady. A hlavně je potřeba trpělivost, protože nic se nesmí uspěchat.

Základy zahrady položila už v roce 1998, tehdy s pomocí architektky Žaludové. Ta mimo jiné pomohla dát zahradě lepší tvar, respektive ji doporučila zvlnit, aby se nejednalo o naprostou rovinu, jak už to u domků v satelitních městečkách bývá. Tím zahrada získala úplně jinou energii, ale bylo na ní potřeba pracovat i dál. Bohužel pak v domku nějaký čas nebydleli a zahrádka poněkud zarostla. Po návratu tak bylo potřeba jí dát znovu „novou fazónu“. Nesnaží se vytvořit perfektní japonskou zahradu, bere ji jako českou zahradu, ale s japonskými prvky a energií.

Aby měla dostatek energii a síly na péči o zahradu, a nejen na ni, věnuje se pravidelně i dostatečnému pohybu. Se svými ohařkami chodí ráda na procházky do lesa a kromě toho pravidelně cvičí čchi-kung, nebo si v případě nouze alespoň zastrečuje. Dostatek pohybu považuje za základ zdravého života a zdroj energie. Na její postavě je to rozhodně znát. Speciální diety nedrží, ale upřednostňuje bílé maso, hovězí a vepřové nejí. A i v případě bílého masa to s ním příliš nepřehání, jednou za týden až za dva považuje za dostatečnou frekvenci.

V roce 2001 reprezentovala Českou republiku na mistrovství ve wu-shu, obdobě kung-fu, čínském bojovém umění.

Východní filosofie jsou nejen jejím koníčkem, rád je má i její manžel Ondřej. Ten se dříve věnoval karate. I proto jsou možná asijské země jejich častým cílem při cestování, navštívili mj. Thajsko, Nepál, Tibet, Čínu, ale i Laos nebo Kambodžu. Navštívili ale i Afriku, kde třeba na návštěvě u Masajů zažila horké chvilky.

Uspořádali pro ni hostinu a na rozloučenou a jako výraz respektu zařízli kozu. Tu lehce opekli, ale opravdu jen lehce a následně přinesli Ljubě její porci. Maso bylo polosyrové, se srstí a smrduté. Ljuba, která nechtěla urazit hostitele, se přemohla a maso na první pohled zkonzumovala - polknout jej ale nemohla, místo toho ho rozžvýkala, ukryla do tváře a v nestřeženou chvilku vyplivnula do kapesníku.

Přesto na své cestovatelské zážitky nedá dopustit a cestovat hodlá i nadále.

Anketa

Máte rádi Ljubu Krbovou jako herečku?
Ano.
95 %
Ne.
4,2 %
Neznám/Nevím.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 697 čtenářů.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ljuba_Krbov%C3%A1

https://zeny.iprima.cz/krasna-herecka-ljuba-krbova-mela-na-muze-smulu-dve-manzelstvi-skoncila-rozvodem-367175

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/ljuba-krbova-ondrej-neff-herecka-rozhovor-serial-ulice-hobby.A230918_145457_lidicky_sub

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/758887/nestarnouci-ljuba-krbova-65-zastavila-cas-diky-zavislosti.html

https://www.extra.cz/tragicke-momenty-v-zivote-hvezdy-ulice-nevlastni-dcera-ljuby-krbove-byla-zavrazdena-ea339

https://www.denik.cz/spolecnost/ljuba-krbova-ulice.html

https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-jak-bydli-vip-herecka-ljuba-krbova-cti-vychodni-inspiraci-164021

https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/robert-neff-novak-vrazda-irena-neffova-soud.A180202_104436_krimi_iri

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/vztahy-a-sex/herecka-ljuba-krbova-si-tajne-vzala-ondreje-neffa.A080826_144141_sex_ved

https://www.kinotip2.cz/clanky/ulice-ljuba-krbova-rozhovor-20230210-7478.html

https://www.extra.cz/chvile-hruzy-ljuby-krbove-u-masaju-pripravili-mi-skoro-syrovou-kozu-s-chlupy-nemohla-jsem-odmitnout-urazila-bych-je-vzpomina-5881c

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz