Hlavní obsah

Naháněl hrůzu ve vodních hlubinách, byl vládcem moří. Svět, kde kraloval Liopleurodon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DiBgd, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Útočil ze zálohy, ve vodě zrychlil díky ploutvím, nebylo před ním úniku. Svou smrt v jeho čelistech nespočet druhů ryb a další mořští plazi. Nikdo před ním nebyl v bezpečí.

Článek

Masožravý obr pod hladinou

Na souši T-Rex, ve vzduchu by se také našli predátoři a voda měla také své ,,vládce“, před kterými se musel mít menší dinosaurus na pozor. No, v tomto případě i větší dinosauři, Liopleurodon nebyl jen tak nějaká plavací ještěrka. Toto podvodní monstrum mohlo měřit zhruba okolo 6 metrů, ale stále to není jisté. Možná délka mohla být až 10 metrů. V období jury by se nebylo čemu divit, panovaly tu obří rozměry. Asi 1,5 metru měřila lebka Liopleurodona, takže si dokážete představit, jak velký musel být. Jinak je ale velmi těžké odhadnout, jakou měl asi velikost. Z pozůstatků se dalo vyčíst jen něco.

Na každé straně měl dvě ploutve, takže mohl výrazně zrychlit, čímž znesnadnil útěk. Nebyl pro něj ale problém si kromě vodních ,,pochutin“ dopřát případně nějakého toho dinosaura ze souše, když se přiblížil moc blízko k vodě. A hlavně se pořádně okolo sebe nedíval. Pro Liopleurodona tak byl snadnou kořistí. Liopleurodon měl také tu výhodu, že dost možná měl tak vyvinuté ,,čichové“ vjemy, že díky nim mohl zaznamenat kořist na větší dálku, ačkoliv jeho oči tuto skutečnost ještě nezaznamenaly. Mohl rozpoznat i krev, stejně jako dnešní žraloci. Takže kdyby byla poblíž nějaká chobotnice, měla by to pravděpodobně sečtené. Stejně jako jiní mořští obyvatelé, nacházející se v ,,čichovém poli“ tohoto tvora.

Výskyt mořského dravce

Hodně pozůstatků po tomto mořském plazovi bylo nalezeno v Německu, Velké Británii, nálezem se mohla pochlubit také Francie. V době jury, kdy tento predátor žil, byly zmíněné státy pokryty mořem. ,,Medaili“ za účast by si mohla odnést i Česká republika, několik pozůstatků bylo objeveno i poblíž Brna v minulém století.

Foto: Ghedoghedo, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Kostra Liopleurodona

Částečně si obraz o tomto podmořském tvorovi můžeme vytvořit díky přírodopisnému dokumentu ,,Putování s dinosaury“pod záštitou BBC. Jen je potřeba upozornit, že v dokumentu je Liopleurodon popsán jako gigantický obr s délkou asi 25 metrů. Obr to byl, ale takhle velký zase ne.

Než byl Liopleurodon pojmenován, byl nejdřív popsán nález, který k němu zřejmě patřil. Byla nalezena část lebky, zubů a obratlů, dle kterých vědci určili, o jakého dinosaura by se mohlo jednat.

Anketa

Viděl/a jste díl BBC ,,Putování s dinosaury“? Věděl/a jste, že uvedené rozměru v dokumentu jsou poněkud ,,nadsazené“?
Ano, viděl/a jsem ten díl a velikost mě zarazila. Ale nepřemýšlel/a jsem nad tím, jestli je to opravdu tak.
100 %
Ano, viděl/a jsem ten díl a později si zjišťoval/a, jak to bylo opravdu s rozměry.
0 %
Ne, neviděl/a jsem to.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz