Hlavní obsah
Zdraví

Narovnej ta záda. Nehrb se, nebo ti to zůstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kevin120415, www.pixabay.com

Říkali nám to už naši prarodiče, příp. rodiče. I když nám to nepřišlo, nevnímali jsme to, tak na tom něco bylo. Ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu, vždy se našel okamžik, kdy jsme si pro pohodlí trochu ulevili v postoji těla a ihned se nahrbila záda.

Článek

Jdete městem, držíte rovný postoj. Ale po čase, který ani nevnímáte, si náhodně všimnete buď ve výklenku obchodu, anebo pocítíte sami, že máte uvolněná nezpevněná ramena a hrbíte se. Co si budeme říkat, takovou chvíli zažil snad každý.

Není to ale jen při chůzi. Hodně často mají shrbená záda lidé, kteří mají sedavé zaměstnání a svůj čas tráví u počítače. Občas se protáhnou, aby zádům ulevili, projdou se po místnosti, ale stejně ve výsledku opět zasednou k počítači a pokračují v práci. Nelze jim nic vyčítat, každé zaměstnání má své mínusy. Někdo stojí celou pracovní dobu na nohou, jiný sedí. Kromě bolesti, která nás na nešvar upozorní, to jsou i kolegové, či naši rodinní příslušníci, kteří vnímají náš postoj. Přece jen narovnaný člověk se zpevněnou postavou působí lépe než ten, co má svěšenou hlavu a shrbená, kulatá záda.

Do boje s hrbem

Po čase se shrbená záda ozvou tak, že již není možné dál fungovat a vyhledáte ortopeda. Nejspíše si vyslechnete, že je třeba posílit zádové svalstvo. Ideální proto bude vyhledat pracoviště, kde se věnují rehabilitacím a kde vám poradí, jak správně cvičit a posílit zádové svalstvo. Samozřejmostí je také praktikování doporučovaných cvičení v domácím prostředí, s čímž už někteří nejspíše budou mít problém (pracovní vytížení, „nestíhání“). Je ale důležité si zapamatovat, že bez cvičení skončíte na samém začátku, čímž si nepomůžete.

Díky posílení zádových svalů se zpevní postoj, páteř nebude trpět různými polohami těla a bolest pomine. Kromě cvičení je také vhodné zařadit i aktivní pohyb přes den (běh, chůze, jízda na kole). Cvičení si můžete zpříjemnit i pěnovými míčky, kterými vám záda zkušená rehabilitační sestra promasíruje záda a rozvolní se svalstvo.

I když vám možná některé cviky budou připadat pomalu jako akrobatický výkon, je nutné je cvičit přesně dle pokynů a neulehčovat si je. Držet tělo v požadovaném úhlu, nedotýkat se některými partiemi, vykonávat daný cvik po určitou dobu. A nezapomínat na dech. Ideálně se vždy normálně nadechnout a vydechnout v daných frekvencích. Najdou se tací, kteří pro usnadnění cviků dech zadrží, ale tím vše postrádá smysl a ani se daný cvik neprovede správně.

Foto: tomasdelgado, www.pixabay.com

Masáž

Kromě cviků je také možnost využít tejpování. Správně nanesené tejpy by vám měly pomoci ulevit od bolesti, ale je to jen dočasná pomoc. Je nutné cvičit, posilovat, držet správnou pozici těla, což spoustu lidí nedovede, nebo s tím má trochu problém. Kromě cvičení a tejpů můžete zkusit pro blaho zad i plavání. Voda nadnese a pomůže od bolesti, ovšem musí mít správnou teplotu. Od bolesti zad pomůže teplá voda, nad 30 °C. Takže vzhůru do termálních lázní. Je také důležité, aby člověk správně plaval, tedy při daném stylu plavání správně držel hlavu v rovné poloze. Při plávání ve stylu „prsa“ tedy začínat s výdech do vody, rovnoměrně pohyb rukou a nohou, nádech nad vodou. V opačném případě je zatěžována páteř a nepomůžete si ani tím plaváním.

Foto: Ben_Kerckx, www.pixabay.com

Styl prsa

Co vám nejvíce pomáhá na bolavá záda? Nedělá vám problém obstřik? Cvičíte, nebo chodíte plavat?

Zdroje:

Zkušenost autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Cviky na záda

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz