Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejprve Hra o trůny, později Rod draka jako prequel. Bude i prequel Rudé kněžky Melisandry z Ašaje?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Placidplace, www.pixabay.com

Osm sérií historického fantasy seriálu Hra o trůny. Po jeho skončení prequel Rod draka, který se nesetkal s takovým úspěchem. Ukazuje, co se dělo předtím, než se odehrála Hra o trůny. Stejně jako ve Hře i zde by mohla vystoupit Rudá kněžka z Ašaje.

Článek

Železný trůn

V seriálu je velké množství zápletek, takže se děj netočí jen kolem jedné ústřední postavy. Největší zápletkou je samozřejmě pokus o dobytí železného rodu několika znepřátelenými rody na celém území Západozemí a Essosu. Další zápletkou je boj mezi živými a nemrtvými. A samozřejmě dohady mezi rody, kdo má na co nárok.

Na začátku seriálu můžeme sledovat příběh rodiny Starků a Targaryenů. Starkovi řeší výskyt Nemrtvých a odchod otce rodiny do vedlejšího království, kde se má připojit ke králi jako pobočník, Targaryeni pro změnu mají hlavu plnou vdavek dcery krále Západozemí Daenerys, která se má provdat za válečníka.

Foto: freepik, www.freepik.com

Pobřežní království

Kromě nich má samozřejmě dějový příběh i každý z rodiny Starků, kdy jedna z dcer padne do rukou rodiny z vedlejšího království, která se ukáže jako bezcitná (slabě řečeno), druhou čeká divočejší dobrodružství ve světě, kdy je bez rodiny a vždy jí stojí po boku pouze někdo, s kým se teprve krátce poznala. Což ji na druhou stranu vycvičí a rychleji dospěje.

Je těžké obsáhnout dějové linky všech postav, kor když v průběhu zápletek se objevují nové a nové postavy s tajemnou minulostí. Ovšem filmaři se toho zhostí velice dobře. Pokud tedy nepočítám konec, který si spoustu diváků jistě představovalo úplně jinak.

Rod draka? Je fajn znát minulost, ale ať to za něco stojí

Seriál, který předchází Hře o trůny? Proč ne, mohlo by to být zajímavé, ale musí se tomu věnovat energie a čas. Ovšem zde je to tak zrychlené, že divák mnohdy netuší, co si z toho má odnést. Děj se odehrává okolo rodiny mladičké princezny Rhaenyry, časově je to 200 let před Hrou o trůny, takže vidíme dávné předchůdce Daenerys.

Můžeme vidět i nelítostné souboje draků (v některých případech spíš létajících monster) a žasnout nad použitými efekty, kdy jsou některé záběry tak přesvědčivé, až se člověk chce od obrazovky odvrátit.

Ačkoliv je to zatím taková ,,rychlosérie“, pořád ještě doufám, že se to otočí a filmaři se tomu budou více věnovat, protože v tuto chvíli to na mě dělá dojem odfláknutí díla, které mohlo být zajímavé. Něco ve stylu ,,rychle to natočme, ať je hotovo“.

Proč ne nějakou postavu z Hry o trůny?

Třebaže se každý ze seriálů zaobírá něčím jiným, časově se snaží ukázat, co předcházelo, nebo následovalo. Ovšem pokud by to byl první případ, říkám si, proč do Rodu draka neobsadit ještě postavu, která mohla být v obou seriálech, jelikož časově by do obou zapadla. Postavu, která působí zajímavě a bylo by fajn znát i její minulost.

Řeč je samozřejmě o Rudé kněžce Melisandře z Ašaje. Všichni si jistě vzpomenou na scénu, kdy pomocí zaklínadel zapálila pochodně vojákům při bitvě, nebo scénu, kdy po bitvě vychází ven na bojiště a postupně zestárne. Nebo onen legendární okamžik, kdy se vidí v zrcadle jako stará žena. Toto všechno může napovědět, že se jedná o osobu, která je starší než kdokoliv jiný, kdo vystupuje v seriálu. Čistě teoreticky by se tedy mohla objevit jako dospělá i v Rodu draka, anebo bychom mohli být svědky toho, co se stalo, že jí byla dána tato dlouhověkost. Případně ji vidět jako malou holčičku. Ať už to bude jakkoliv, sama herečka Carice Van Houten, která Melisandru ve Hře o trůny ztvárnila, se natočení prequelu o této zajímavé čarodějce nebrání. Je vidět, že ji role bavila.

Chtěli byste, aby byl natočen prequel o Melisandře? Jaký je váš názor na sérii Rod draka? Sledovali jste jej?

Zdroje:

Osobní názor autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz