Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nezvládl jsem přijímačky na střední školu. Co teď?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MarandaP, www.pixabay.com

V nejbližších dnech budou probíhat přijímací zkoušky na střední školy, 29. dubna bude náhradní termín, pokud bude třeba doplnit počty. Spousta žáků má hrůzu z toho, aby se dostala na vybranou školu, nervozitu s nimi prožívají i rodiče.

Článek

Duben pro (alespoň většinu) letošních deváťáků znamená měsíc, kdy se jim zúročí vědomosti při absolvování přijímacích zkoušek na střední školy. Někteří to prožívají více, někteří méně. Vzhledem k faktu, že k přijímačkám jde vícero zájemců, je jasné, že se na vysněnou školu nedostane každý.

Někteří se můžou držet naděje, že jimi vybraná škola bude pořádat druhé kolo pro případné zájemce, ovšem po naplnění kapacity v 1. kole se jim může sen o vybrané škole zhroutit. Nicméně pokud se tak stane, rozhodně není nutné házet flintu do žita. Ze všeho nejdříve by si měl žák s rodiči promyslet možnost podání odvolání, aby s žákem škola počítala jako s náhradníkem, pokud by z přijatých žáků někdo nenastoupil.

Jak na odvolání?

Odvolání musí obsahovat název a adresu školy, je adresované přímo řediteli/ce, která vydala rozhodnutí o nepřijetí žáka. Dále musí obsahovat datum a odvolání proti nepřijetí ke studiu – tedy, že se zákonný zástupce žáka odvolává proti nepřijetí syna/dcery ke studiu na konkrétní obor; uvést název a kód oboru. Je nutné připojit jménopodpis zákonného zástupce a adresu, kam má být odpověď na odvolání zaslána.

Když je odvolání vyhotovené, lze jej na střední školu doručit osobně, anebo poštou. Možností je také datová schránka. Ideálně je zajít osobně anebo zmíněnou ,,datovkou“. Emailem určitě odvolání nezasílejte, touto formou se odvolání nepřijímá.

Foto: va703b, www.pixabay.com

Dopis

Pokud si žák podával přihlášku na dvě školy a je přijatý na jednu z nich, ačkoliv by rád nastoupil na tu, kde nevyhověl přijímacímu řízení, podává odvolání tam, kde byl neúspěšný, a na druhou školu, kam byl přijat, podá zápisový lístek. Škola nejprve vyčkává, až uplyne lhůta pro přijetí zápisového lístku, což je 10 dní od zveřejnění výsledků přijímacího řízení. Dále vyčkává, až uplyne lhůta pro podání odvolání. Poté těm, kteří skončili neúspěšně, nabídne případná volná místa. Je tedy dobré podat odvolání co nejdříve, aby byl žák kontaktován s tím, že se s ním počítá jako s náhradníkem. V případě, že nepodá odvolání, nebude kontaktován a jako náhradník se bere další zájemce, který skončil ,,pod čarou“.

To, zda bylo odvolání úspěšné, nebo neúspěšné, se žák dozví zpravidla po 16. květnu, většinou ale až později. Škola informuje žáka písemně. Na rozhodnutí o odvolání má 30 dnů.

A tímto přeji všem budoucím středoškolákům hodně štěstí!

Anketa

Hlásí se Vaše dítě na školu v místě svého bydliště, nebo v jiném okrese?
Hlásí se v místě svého bydliště, vybraný obor ho/ji zajímá.
71,4 %
Hlásí se do jiného okresu, kde je v nabídce požadovaný obor.
28,6 %
Hlásí se jak v místě bydliště, tak i v jiném okrese. Má vyhlídnuté dva obory.
0 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz