Hlavní obsah
Lidé a společnost

Patrick Swayze: Idol žen, se kterým se život nemazlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chrissie, Al PicsArt

Když se řekne věta „Baby nebude sedět v koutě“, každému se vybaví charismatický, svalnatý mladík, který svým tancem uhranul snad každou mladou dívku.

Článek

Patrick Swayze se narodil 18.srpna roku 1952 v Texaském Houstonu. Jeho matkou byla učitelka tance a choreografka Patricia alias Patsy Swayze. Otec Patricka Jessie Wayne Swayze byl projektovým inženýrem. V minulosti se snažil živit jako rodeový jezdec. Patrick měl dva bratry a sestru. Jeden z bratrů, Donald Carl Swayze se stejně jako Patrick věnoval herectví. Druhý bratr se jmenuje Sean Kyle. Sestra Vicky Lynn Swayze bohužel v roce 1993 spáchala sebevraždu.

Dětství Patricka nebyla vůbec snadné. Jeho matka byla velmi silně autoritářská. Na svého syna kladla obrovské nároky a pro pohlavek nešla daleko. Matka byla na Patricka hrubá celkem často. Otec se Patricka často zastával, ale trpělivost mu došla, až když Patrick dovršil svých 18 let. To už své ženě Patsy hrozil rozvodem. I přes to, že na něj matka byla krutá, Patrick ji stejně tak jako svého otce miloval. Když bylo Patrickovi 30 let, jeho otec bohužel zemřel.

Už jako malého brávala Patricka na lekce tance, které vyučovala. To se mladému Patrickovi natolik zalíbilo, až se začal sám balet učit a rozvíjet svůj talent v Houston Ballet Dance Company. Pro mladého chlapce to nebylo snadné. Chlapci v jeho věku se mu často posmívali, ale Patrick se nenechal odradit. Matka ho i možná proto přihlásila do školy bojových umění. Díky velmi těžké taneční přípravě a zkušenosti bojového umění získával velmi dobrou kondičku. Bratr Patricka, Don, popisoval v dokumentu Já, Patrick Swayze z roku 2019, jak Patrick svého bratra pomohl ochránit před šikanou od dvou chlapců. Přikládal to těžké taneční přípravě a lekcím bojového umění, které Patrickovi pomohly posílit tělo. I proto měl Don svého bratra za hrdinu.

Díky umění tance Patrick vystupoval v muzikálech na Broadwayi a tančil v lední revue. Ve svých šestadvaceti letech bohužel prodělal úraz kolene, který mu profesionální kariéru tanečníka zničil. Patrick byl ale velký bojovník a nikdy by nedovolil, aby ho něco dostalo na kolena. Začal se věnovat práci se dřevem a truhlařina jeho i jeho ženu v klidu uživila. Postupem času začal dostávat herecké nabídky. Nikdy nebyl člověkem, který by vzal všechno za každou cenu. Nabídky si pečlivě vybíral.

Zahrál si například ve filmech Kmotr, Ztraceni nebo třeba Rudý úsvit. Právě v něm poprvé narazil na Jennifer Grey, se kterou si následně zahrál v jednom z jeho největších trháků Hříšný tanec. Z něj také pochází známá hláška „Baby nebude sedět v koutě“. Snímek z Patricka udělal velmi žádaného herce. Přicházela mu spousta nabídek i na točení reklam. Všechny odmítal. Jeho dalším trhákem byl snímek Duch, kde měl možnost hrát s Demi Moore a skvělou Whoopi Goldberg.

Další velkou vášní vedle tance byli koně. Patrick miloval koně a obzvlášť pak arabské koně. Byl vášnivým jezdcem a na koni trávil hodně času. Věnoval se jejich chovu a získal nádherný a rozsáhlý ranč na kraji Los Angeles, který pojmenoval Rancho Bizzarro. Ranch byl na nádherném a klidném místě. Čítal několik hektarů. Takový Patrickův ráj, který neustále budoval a zveleboval. Po smrti Patricka ho jeho žena nabídla k prodeji.

V roce 1975 se Patrick oženil a za ženu pojmul spisovatelku, tanečnici a herečku Lisu Niemi. Poprvé se s ní viděl již v taneční škole v jejích 14 letech. Jejich manželství provázelo mnoho informací o tom, že ho žena bije a týrá. Manželé zůstali až do Patrickovi smrti. V roce 2007 bohužel Patrick vyslechl špatnou zprávu. Lékaři mu diagnostikovali rakovinu slinivky v pátém stádiu. Prognóza doktorů zněla naprosto nepředstavitelně. Dostal již pětiprocentní šanci na přežití a konec se blížil velmi rychle. Přesto byl Patrick silný bojovník. I přes to, že docházel na chemoterapii, dřel v práci i šestnáct hodin. Bohužel rakovina mu během chvíle metastázovala do plic. Nemoc ho doběhla v 57 letech a zemřel 14. září 2009.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz