Hlavní obsah

Podivín, problémy se sexuálním obtěžováním dětí. Jeho písničky jsou však veřejností stále oblíbené.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Larry Davis, Los Angeles Times, Creative Commons Attribution 4.0

Beat It, Billie Jean, They Don´t Care About Us. Plastika obličeje, kožní nemoc a přísná rodičovská výchova. To vše nejspíš udělalo z Jacksona to, čím se stal později – zpěvákem, propíraným na veřejnosti.

Článek

Král popu

Osud tomuto americkému zpěvákovi, který se narodil 29. srpna 1958, byl v hudební branži nakloněn. V osobním životě mu ale nachystal dost překážek. Zpěvák pocházel z velké rodiny, měl 8 sourozenců. Se staršími bratry vystupoval později jako člen popové skupiny The Jackson 5. Jeho matka Katherine Esther Jackosn byla hudební umělkyní a částečně pracovala pro obchod amerického řetězce Sear, otec Joseph Walter Jackson pracoval s jeřábem a příležitostně vystupoval Falcons.

Michael se jako hlavní zpěvák osvědčil a skupina slavila celosvětový úspěch. Kromě hudby také proslul svými tanečními pohyby, speciálně pak tzv. měsíční chůzí. Ta působila u zpěváka jako klouzání vzad, ačkoliv zpěvák dělal kroky vpřed. Vždy je třeba něčím na veřejnost zapůsobit. A Michaelovi se to povedlo na výbornou. Promítl svou tvorbu do několika hudebních žánrů, vydával úspěšná alba.

Foto: Televize CBS, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jackson_5_tv_special_1972.JPG

Skupina The Jackson 5

Byť s hudbou měl velké nadání, neměl nic zadarmo. Při zkouškách se skupinou byl ,,v hledáčku“ svého otce, který je pozoroval a byl připraven potrestat jakoukoliv chybu. Vyslechl si poznámky ke svému vzhledu, byl otcem emočně a fyzicky týrán, otec jej pravidelně bičoval. Zatímco sám Michael to citově dost prožíval, jeho matka to tak drasticky neviděla. Považovala to za normální způsob výchovy a ukáznění dětí. Podobně smýšleli i Michaelovi starší bratři, kteří toto brali jako způsob udržení v disciplinovanosti. Oni sami s tím problém neměli, na Michaela to ale mělo sociální dopad. Připadal si sám, osamělý, izolovaný, daleko od všech. Kdo by se ale takhle necítil, při takové výchově?

Ačkoliv si Michael s otcem užil své, nutno dodat, že The Jackson 5 měli svými vystoupeními a nahrávkami velký úspěch. Později se přejmenovali na Jacksons.

Kromě zpěvu i reklama

Dalo by se říct, že tahle skupina věděla, jak zaujmout a kde obdržet lukrativní nabídky. Propagační smlouva na Pepsi, znělka, propagace a styk s veřejností, to byly jen jedny z aktivit Jacksons. Následovala reklama a šílenství fanoušků, kteří toužili zahlédnout svůj idol. Během napodobování veřejného vystoupení před zástupem příznivců se stala nehoda, když pyrotechnici náhodně zapálili zpěvákovi vlasy. Oheň na vlasech způsobil zpěvákovi popáleniny a Jackson musel podstoupit operaci, aby nebyly vidět jizvy. Později podstoupil i plastiku nosu.

Nadále se skupinou vystupoval, propagoval, ovšem úspěchu jako s Pepsi už se nedočkali. S hudebními hity to bylo něco jiného, píseň ,,We Are The World“ S účelem vybrat peníze pro chudé v Africe a v USA zaznamenala fenomenální úspěch.

Kromě vydávání hudebních hitů se Jackson rozhodl koupit vydavatelská práva k tvorbě jiných umělců. Na tuto myšlenku ho přivedla spolupráce s Paulem McCartneym, který si jen vlastnictvím vydavatelských práv přišel na krásnou sumu. Ovšem ne vždy se Jacksonovi zadařilo, koupě vydavatelských práv k tvorbě od Beatles se mu nezdařila.

Úspěch znamená ostrou sledovanost a ,,drby“

Není snad jediná umělecká osobnost, kterou by bulvár později nepropíral. Nejinak tomu bylo i Michaela Jacksona. Tím, že to byl Afroameričan, byla každá změna na jeho těle předmětem spekulací. Když mu kůže časem bledla, hned se ozývaly hlasy, zda si nebělí kůži. Jacksonovi byl diagnostikován později lupus a vitiligo (tedy ztráta pigmentu). Aby kůže nebyla skvrnami tak nápadná, používal zpěvák make-up se světlými barvami a případně krémy na doporučení lékařů, aby se pokožka zesvětlila. Svým vzhledem ale dost trpěl.

Pozornost připoutaly i jeho nevolnosti během vystoupení, kdy se mu točila hlava a předmětem spekulací byla možná porucha příjmu potravy. Jackson sám sdělil, že změnil stravu a zhubl, aby měl taneční figuru. Také kolovaly spekulace o tom, že se snaží zpomalit, ne-li přímo zastavit proces stárnutí tím, že pobyl v hyperbarické kyslíkové komoře.

Sám Jackson informaci o hyperbarické komoře popřel, stejně tak bělení kůže a v televizním rozhovoru sám sdělil, že má kožní nemoc, aby tak bylo vše vysvětleno. Ale k dalším problémům se teprve schylovalo.

Ranč Neverland a obtěžování dětí

Roku 1992 byla Michaelem Jacksonem založena nadace Heal The World Foundation. Na jeho ranč Neverland v Kalifornii byly charitou dovezeny znevýhodněné děti, aby si užily zábavu na atrakcích, kterými ranč disponoval. Jackson se všemožnými způsoby snažil podpořit charitu.

Foto: John Wiley, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Ranč Neverland

Poprvé byl Jackson obviněn ze sexuálního obtěžování roku 1993, kdy jej obvinil Jordan Chandler s otcem. Jackson jej měl líbat, mělo dojít i na sexuální uspokojení. Pro nedostatek důkazů obviněn nebyl. Nakonec Později u Michaela v domě byly nalezeny i knihy s obsahem, který naznačoval dětskou pornografii. Jackson popřel, že by knihy patřily jemu.

Podruhé byl obviněn v roce 2003, kdy měl obtěžovat 7 dětí a mělo dojít i na intoxikaci alkoholem u 2 nezletilých. I když Jackson trval na své nevině, soudní proces trval delší dobu, což mu nijak nepřidalo a byl ve stresu. Byl také natočen, jak se drží za ruce a mluví o spaní v posteli s dvanáctiletým hochem. Sám Jackson na tom neviděl nic zlého, i když mu bylo naznačováno, že spát s nezletilými v jedné posteli není normální. Vnitřně se považoval za dítě, za Petra Pana, který nikdy nevyroste. I když byl ,,zvenku“ dospělý, jeho chování tomu neodpovídalo. Atrakce na ranči, večírky, hry, vše, co patří k normálnímu dětství, které jemu bylo odepřeno poté, co vystupoval s The Jackson 5. Toto pro něj nejspíše znamenalo návrat k tomu, co sám prožít nemohl.

Když byl Michael Jackson obviněn ze zneužívání dětí na ranči Neverland, stala se z toho velká aféra. I když byli k soudu přivedeni svědci, kteří vypověděli v Michaelův prospěch (jako malí s Michaelem sdíleli jednu postel, ale nenastalo žádné sexuální obtěžování), a Michael byl zproštěn všech obvinění, postačilo to k tomu, aby si veřejnost udělala své mínění. Byl brán za podivína a delikventa, který navíc svět okolo sebe vnímá dost naivním a jednoduchým způsobem, zkrátka dětsky.

Jako zpěvák ok, jako otec byl brán s různými názory

I když jej skandály pronásledovaly po většinu jeho dospělého života, měl i několik světlých chvilek, kdy se mohl cítit opravdu šťastně. A to, když se mu postupně narodily tři děti, Prince Michael I., Paris Katherine Jackson, které měl s Debbie Rowe a Prince Michael II. Protože zřejmě chtěl chránit jejich soukromí, chodily všechny děti na veřejnosti s pokrývkou hlavy, která zakryla celý jejich obličej a nechodily téměř ven.

O otcovských schopnostech Michaela Jacksona vyvstaly pochyby, když fanoušci toužili po tom, aby jim Michael Jackson ukázal svého devítiměsíčního syna. Dal mu tedy šátek přes hlavu a pověsil jej přes balkon, kde ho přidržoval. Veřejnost by jistě spíše ocenila, kdyby dbal na bezpečnost chlapce, než aby jej ukazoval tímto způsobem. Takže ani tady moc nepochodil.

Život ve stresu jej dohnal

V roce 2009, kdy se měly v Londýně uskutečnit jeho koncerty, byl Michael Jackson nalezen ve své rezidenci bez známek života. Příčinou smrti byla zástava srdce, způsobena předávkováním léků, které mu podal jeho osobní lékař Conrad Murray. Ten byl později obviněn z jeho vraždy a odsouzen ke 4 letům vězení. Zhruba v půlce trestu byl ale propuštěn.

Zdroje:

HBO - Faking It: Michael Jackson

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz