Hlavní obsah
Umění a zábava

Poltergeist – film považovaný za mistrovské dílo a zároveň za prokletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žádné srdce, www.pixabay.com

Duchařina bude vždy oblíbeným tématem filmových studií. Dnes, při možnosti všech počítačových efektů, může natočit člověk vše. Dříve filmaři používali různé triky a rekvizity, aby byl vyvolán ohromující dojem. Někdy se to ale nevyplatí.

Článek

Trilogie Poltergeist

Kdo by neznal filmy z duchařské trilogie, jako by snad ani nebyl. Vděčné téma rodiny, která se přistěhovala do nového domu, ve kterém si hodlala užít rodinný život, aby vzápětí zjistila, že to nejspíš nebude vůbec probíhat podle jejích představ. Zvuky, přemisťující se věci, nevysvětlitelné okamžiky a k tomu výstižná hudba. A ve středu toho všeho rodiče a jejich tři děti. A hlavní hrdinkou není nikdo jiný než nejmladší dívka z trojice sourozenců, Carol Anne, ztvárněná herečkou Heather O'Rourke. Ta, ohromující ještě svým panenkovským vzhledem, překvapila nejednoho diváka.

Takže, námět duchařiny bychom tu měli, hlavní hrdinku taky a zbývá vymyslet zápletku. V tomto případě nechat entity z ,,druhého světa“, aby zajaly dívku a nechaly na rodině, jak svého nejmladšího člena rodiny zachrání. Na scénu přichází exorcistka v podání skvělé Zeldy Rubinstein, která se na toto dokonale hodí. Pointa celého filmu dána dohromady, jde se na plac vytvořit duchařské dílo. A bude to stát za to, scenáristou je slavný Steven Spielberg, na režisérskou židli usedne Tobe Hooper.

Na svou dobu byl Poltergeist natočen skvěle. Přetáčející se místnosti, pohybující se předměty, osvětlení. Některé věci ale nebyly řešeny právě nejšťastněji. Jednalo se např. o lidské ostatky, které se objevily ve scéně, kdy Diane v podání JoBeth Williams plave přes bazén. Kdo si myslel, že se jedná o rekvizity, mýlil se. Ve filmu byly použity skutečné kosti, což se samozřejmě hercům příčilo. Ostatně, asi nikomu by se nelíbilo plavat vedle nebožtíků. Ačkoliv pro to není důkaz, rozvinuly se spekulace o tom, že kvůli tomu byl Poltergeist proklet. Bohužel tragických událostí bylo více…

Poltergeistská úmrtí

Jedním z úmrtí, které Poltergeista provázelo, byla smrt herečky Dominique Dunne, která ztvárnila roli Dany Freeling. Ta byla zavražděna svým žárlivým partnerem Johnem Sweeneym, který nedokázal přijmout fakt, že Dominique s ním ukončila vztah pro jeho výbušnou a násilnou povahu a herečku uškrtil. Ačkoliv pro herečku vztah se Sweenym znamenal konec, ona posmrtně pomohla dalším lidem, jelikož její matka požádala, aby byly některé z jejích orgánů darovány potřebným.

Dalším, koho potkala smrt, byl ve druhém díle kazatel v podání Juliana Becka. Ten zemřel krátce poté, co byl natočen druhý díl. U něj byla příčinou smrti rakovina žaludku.

Třetí, kdo byl zřejmě na seznamu smrti, byl Will Sampson, hrající šamana. V tomto případě byl příčinou smrti fakt, že byla provedena neúspěšná transplantace, kdy nebylo dobře přijato srdce.

Čtvrtým tragickým úmrtím byla smrt samotné hlavní představitelky Carol Anne v podání Heather O'Rourke. První díl Poltergeista natočila v 7 letech. Diváky si ihned získala a natočila i druhý a třetí díl. Již před natočením třetího dílu ale měla bolesti a projevovaly se další známky její nemoci, konkrétně Crohnovy choroby. I přes všechny problémy dál fungovala a díl dotočila. V únoru, kdy se chystala do školy, však zkolabovala. Přivolaná záchranná služba ji převezla do nemocnice, ale již během převozu měla zástavu srdce. V nemocnici pak bylo zjištěno, že jí prasklo střevo, což znamenalo i přes podstoupenou operaci pro herečku konec, jelikož tělo bylo zasaženo rozsáhlou infekcí. Tu již tělo nezvládlo a herečka později zemřela.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz