Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prosila, nahlašovala, nebyla vyslyšena. U brazilského brankáře našla Eliza Samudio svou smrt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Ani světu sportovců se nevyhýbají problémy s láskou. Vztahy, rozchody, opětovné návraty, v některých případech bohužel i smrt. Je těžké si připustit, že někdy je situace tak závažná, že dospělí volí kvůli zhrzenosti z lásky ten nejsmutnější scénář.

Článek

Ve sportovním světě

Když se řekne slovo ,,Flamengo“, většině z nás nejspíš naskočí buď květinářství se stejným názvem, anebo česká rocková skupina. V tomhle příběhu ovšem nepůjde o žádnou z uvedených možností, nýbrž o fotbalový klub.

Konkrétně tedy v tomto případě je to brazilský fotbalový klub, kterému fandí nejvíce fanoušků. V klubu působili hráči, jako je např. Dejan Petkovic nebo Adriano Imperador. Pro někoho možná neznámá jména, ve světě sportu ale tato jména něco znamenala. Ovšem nás bude zajímat jméno Bruno Fernandez, který v tomto klubu působil jako brankář. Brankář, který byl zhrzen láskou.

Bruno byl talent na chytání gólů, slavil dost úspěchů. Fanoušci po něm šíleli, byl zván na rozhovory. K příležitosti jednoho z rozhovorů byl pozván na jídlo do restaurace, kam vzal i svou snoubenku Ingrid. Rozdával úsměvy na všechny strany, fotil se se všemi. A tak se stalo, že se potkal s Elizou. Ta ovšem nevěděla, že je tam se snoubenkou a novinářům, kteří otiskli článek o Brunově obědě s fanoušky a jeho snoubenkou sdělila, že je s Brunem v očekávání. Znala se s ním z jedné grilovací party, kam byla pozvána svou kamarádkou a poznala ho.

Přeskočila mezi nimi jiskra a začali spolu chodit. Ovšem po nějaké době Eliza zjistila, že je těhotná. Nechtěla se dítěte vzdát, rozhodla se si ho ponechat, což se ovšem nelíbilo Brunovi. Začal Elize nadávat, odmítal fakt, že by dítě bylo jeho. Na jednu stranu se není co divit, když máte snoubenku a záhy se svět dozví, že s vámi čeká dítě jiná mladá dívka. Rok poté, co byl článek uveřejněn, se po Elize slehla zem.

Rozjíždí se vyšetřování

Jakmile zmizí člověk, ihned nastává výslech nejbližších lidí. Bruno se dostal do okruhu podezřelých, kdy vyšla najevo informace o tom, že měl Elizu napadnout. Byla prohledána vila a nejbližší okolí, policie našla spálený kufr a něco málo z výbavy pro dítě (to v té době bylo hlídáno zaměstnanci klubu).

V zabaveném počítači byly nalezeny i konverzace mezi Elizou a Brunem, kdy v prvních je Bruno Elizou vychvalován pro svou pozornost a přístup gentlemana, v dalších je Eliza obviněna z otěhotnění kvůli touze po slávě a po penězích. Prošetřena je také Elizina minulost, kdy se zjistí, že neměla úplně nejhezčí dětství. Její rodiče se rozvedli a o Elizu se rozpoutala bitva. Matka ji tedy nechala jako půlroční v péči otce, protože se jí odmítl vzdát a odstěhovala se do jiného města.

Foto: prostooleh, www.freepik.com

Trénink na hřišti

Eliza sama toužila prorazit ve fotbalu, být úspěšnou brankářkou a odcestovala do Sao Paula, kde ji ovšem vytoužené štěstí nepotkalo. Měla velkou konkurenci a nemohla se uplatnit. Když chybí peníze na živobytí, dělá člověk i věci, které by za normálních okolností neudělal. Stejně tak Eliza, které v důsledku absence financí na chvíli zakusila ,,dráhu“ u ,,průmyslu pro dospělé“. Kvůli tomu ji někteří lidé měli za prostitutku. Naštěstí se dlouho u této branže nezdržela a ze Sao Paula odjela.

Navenek super, v soukromí hrubián?

Co se týče Bruna, dle výpovědi jeho bývalé manželky Dayanne to byl sukničkář. Samozřejmě jeho fotbalové úspěchy ohromovaly veškeré něžné pokolení, kolem Bruna se to ženami jen točilo. V době svého manželství byl zasnoubený s jinou ženou, s další randil, o milostných pletkách ani nemluvě. Na jednu stranu se nelze divit, úspěch člověku zamotá hlavu, chce si užít a něco si dokázat.

Během jedné oslavy ve vile Bruna došlo k neshodám mezi Brunem, jeho přáteli a společnicemi. Brunovi bylo ukázáno, že i když je fotbalový superhráč, kterému minimálně sportovní svět leží u nohou, co se fotbalu týče, u žen tomu může být i jinak. Dle výpovědi jedné svědkyně při flirtu s jednou společnicí na dotyčnou osobu použil větší sílu z důvodu jejího odmítnutí (smířit se s tím, že ne vždy je po vašem, je pro některé lidi dost těžké). A zveřejněná informace o tom, že Bruno sáhl na ženu, kór v době, kdy se Eliza pohřešovala, to mu opravdu moc v ničem nepomůže.

V době před svým zmizením Eliza uvedla, že k ní byl Bruno hrubý. I když ze začátku dostávala rady typu: ,,Nech ho, vykašli se na něj“ a že to není muž pro ni, Eliza neposlechla. Narážky na to, že ji bije, Eliza argumentovala tím, že sice na ni sáhne, ale jen proto, že ji zkrátka miluje, i když je šílený. Měla od něj často i telefonáty z cizích čísel, když se s ní chtěl spojit a neodpustil si vulgární mluvu. Pro Bruna byl fakt, že měl pověst špičkového brankáře a tu pověst mu zkazila Eliza oznámením svého těhotenství, doslovným peklem. Dle jejích slov ji měl nutit k potratu pod pohrůžkou, že zabije její nejbližší.

Nyní komu věřit? Slavnému brankáři, o kterém nikdo dosud nepochyboval, nebo studentce, která dle všeho asi chtěla jen ,,svou minutku slávy“? Veřejnost ji dost haněla, což bylo umocněno faktem, že kromě toho, že byla napadena, což bylo potvrzeno, ale neměla důkaz o tom, že to byl Bruno. Také neměla svá tvrzení jak prokázat. Obrátila se na policii, vše nahlásila, ovšem ochrany se jí nedostalo. Nepomůže justice? Jděte do médií. Ovšem nepomohlo ani to. Eliza se tedy sbalila a odjela, stáhla se, aby v klidu donosila dítě, chlapečka.

Kde je dítě?

Poté, co Eliza zmizela, se všechny možné úřední orgány zajímaly, co se stalo s matkou a chlapcem. Vyslýchána byla i Dayanne, které nejprve zapírala, později ale sdělila, kde chlapec je. Měla jej předat známému, který ho měl dát zase jiným lidem. Nakonec byl chlapec nalezen u cizích lidí, kteří se vůbec nezajímali o původ dítěte, kdo jsou jeho rodiče, co se vlastně stalo a proč se dítě dostalo až k nim.

Po úředních peripetiích se malý Bruno dostal k babičce, která zažádala o svěření vnuka do své péče. Otec Elizy byl souzen za znásilnění, vnuk proto nebyl v jeho péči ponechán? A otec Bruno byl pod palbou otázek veřejnosti, jak to bylo s předáním dítěte, proč ho měli u sebe jeho zaměstnanci, co k tomu může říct Eliza jako matka atd. Bruno do případu zapletl i Dayanne, kterou požádal, aby se o chlapce postarala. A ta věřila, že nedělá nic protizákonného, protože jí to bylo podáno tak, že Eliza malého Bruna zkrátka opustila.

Jak už bylo zmíněno, byl prohledán pozemek, kde stála Brunova vila. Vyšetřovatelé v jejím okolí našli dětské album s Brunem a vyšel také pokyn, aby bylo prohledáno auto Bruna. V něm se našly stopy krve. Dle výsledků a tvorby profilů DNA vyšlo najevo, že došlo k potyčce mezi ženou a mužem, v našem případě mezi Elizou a (nejspíš) Brunem? Bruno rozdával rozhovory s tím, jak ho celá situace rmoutí a doufá, že se již vše brzy vysvětlí. To nevěděl, jak se blíží k pravdě, protože vyšetřovatelé si rozhovory nahráli a pozatýkali jeho spoluhráče. Sám Bruno se později s kamarádem přihlásil na policii.

Postupně byl vyslýchán i on a jeho kamarád, Luiz Henrique, přezdívaný ,,Makarón“. Následně i synovec Jorge, který byl zapletený do zmizení Elizy, resp. do jejího únosu. Bruno se snažil Elizu před jejím zmizením najít, kontaktoval její přátele a snažil se ji dostat zpět. Navrhoval platit výživné, sehnat Elize byt a zaopatřit další věci. Vše slíbil, aby Elizu nalákal. Ovšem dopadlo to úplně jinak. Eliza k němu přijela i se synem, ovšem pohádala se s jeho kamarádem, dle Brunovy výpovědi. Kamarád a Jorge Elizu vzali na projížďku, ovšem Jorge byl schován v kufru auta a Elizu v nestřeženém okamžiku uhodil do hlavy. V bezvědomí ji dovezli k Brunovi do vily a o chlapce se měla starat současná Brunova přítelkyně Fernanda.

Foto: AlisaDyson, www.pixabay.com

Malý chlapec

K výslechu byl přibrán další příbuzný Bruna, který sdělil, že Eliza byla odvezena jím a Makarónem do domu bývalého policisty Marca Aparecida, přezdívaného ,,Balón“. Ačkoliv mu bylo sděleno, že Elizu chtějí postrašit, ve skutečnosti se již podílel na vraždě Elizy, kterou Makarón s Balónem v domě svázali na židli a uškrtili.

Později během dalšího výslechu Bruno sám oficiálně přiznal, že je Eliza mrtvá, ovšem s tím, že za její vraždu nemohl on, byť nevylučuje, že její smrti mohl zabránit. Vyšetřovatelé intenzivně pátrali po ostatcích Elizy, ovšem neměli štěstí. Ve hře bylo několik teorií, které jim sdělovali svědci (od rozřezání těla Elizy po konzumaci některých jeho části několika psy u domu Balóna po zazdění jejích ostatků do zdí).

Bruno byl obviněn z únosů, násilí, ukrytí těla a vraždy, kterou si objednal. Jeho trest byl dvacet dva let a tři měsíce. Později mu byl trest snížen a je v podmínce v domácím vězení. Marcos Aparecido byl odsouzen ke dvaceti dvěma letům a odsouzen byl za další vraždu, která mu byla prokázána. Brunův kamarád Makarón měl trest ve výši patnácti let, kdy tři roky byly za únos Elizina syna Bruna.

Matka Elizy Sonia byla verdiktem soudu dost znechucená a zklamaná, za vraždu svého dítěte si představovala vyšší trest.

Anketa

Přijde vám trest dvaceti dvou let a několika měsíců přijatelný za objednání vraždy, vyhrožování jejím provedením a ublížením nejbližším lidem oběti přijatelný?
Ano, myslím si, že trest je přijatelný. Vraždu nespáchal přímo on, i když si ji objednal.
3,7 %
Ne, za objednání vraždy měl dostat vyšší trest.
96,3 %
Celkem hlasovalo 1863 čtenářů.

Zdroje:

Netflix: Neviditelná oběť: Případ Elizy Samudio

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz