Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Školní uniformy pro děti nejsou úplně mimo. Proč je tedy nezavést?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Thirdman, www.pexels.com

V dnešní době jsou i děti vůči sobě celkem zlé. Ten, kdo nemá nejnovější kolekci, je „out“ nebo v horším případě označován za „socku“. Dá se tomu předejít?

Článek

Určitě ano. Není mnoho způsobů, jak nemít dítě označované za „socku“, ale přesto se nějaké najdou. Je to na prvním místě výchova rodičů. Pokud rodič nevychovává své dítko tak, aby nebylo namyšlené a mělo respekt vůči svému okolí, pak tu máme potencionálního „prudiče“ svého okolí.

I v našich dětských dobách se toto stávalo, ale dnes je to určitě i kvůli sociálním sítím rozhodně častější problém. Dnes jsou hlavně dívky ve větším hledáčku. Směr udávají nové trendy a spousta influencerek, které ukazují svá těla a módu. Jsou tak označovány za bohyně a mnoho dívek se jim chce podobat. Nosí co nejnovější kousky oblečení z různých kolekcí. Když pak vidí dívky, které jsou oblečené skromněji, mohou se jim posmívat. Určitě se tento problém netýká pouze dívek, ale i chlapci s tímto mohou bojovat.

Jak tedy jinak pomoct proti takovému jednání, když nepomůže výchova rodičů? Určitě by alespoň částečnou pomocí mohla být školní uniforma. Já sama nejsem zcela jasným zastáncem, ale nebránila bych se, pokud bych věděla, že to někomu může alespoň trochu pomoct. Uniformy určitě mohou pomoct v tom, že si jsou v tomto ohledu všichni ve škole rovni. Nikdo se na nikoho nemůže otáčet s hláškou „proboha, co to má na sobě“ nebo „vidíš tu socku“. Pokud je dítě zlé, vždy si najde jiný způsob, jak ubližovat druhému, ale tady by nemělo šanci.

Dnešní doba nahrává spíše velké volnosti dětí. A to ať už ve formě výchovy nebo dokonce i výuky. Nic proti tomu, pokud to funguje dobře a děti to opravdu učí. Nicméně pořád se jedná o děti, které by se měly učit respektu a toleranci. Nepřijde mi, že dnešním stylem výchovy se tomu učí. Když se podíváme na dnešní děti, tak mnoho z nich je nevychovaných. Neznají základní slušné chování. A přesně takovým by jistý řád a disciplína jenom prospěla. I kdyby to mělo být jenom ve školách. Tráví tam přece jen dost času a jsou tam ve větších počtech.

Pochopitelně většina rodičů si nedovede představit, že by svému dítěti nutili nějaký úbor. Není to ale zase jen o nějakém pochopení, že by to mohlo být ve školách prospěšné? I spousta dětí se vyhrazuje pro případné nošení uniforem. Proč ale? Když je budou nosit děti od první třídy, nepřijde jim to tak divné. Jinak se na to bude tvářit školák, který si celou dobu nosí, co se mu líbí. To je pochopitelné. Nebude přece ve svém pubertálním věku poslouchat nějaké nařízení o tom, co má nosit. Zvyknout si se dá ale na vše.

Když si ale mnoho rodičů uvědomí, že samo v práci nosí „dresscode“, tak co jim na tom přijde tak potupné? Ani jim to nedochází. Prostě to berou tak, jak to je. Není na tom nic špatného. Většinou s tím ale mají nejvíc problém rodiče, kteří mají takovou práci, kde je nutné nosit firemní oblečení. Nemyslím si, že by to bylo něco, co by spasilo svět a každé jedno dítě by bylo vůči druhému hodnější. Určitě by to ale nějaký drobný efekt mělo. Tak proč se nesnažit, aby i „to trochu“ bylo?

Všechno má své výhody i nevýhody. Určitě i nošení školních uniforem, ale není to nic potupného a v dnešní době, kdy se dá oslovit návrhář či návrhářka, by nemusely být uniformy ošklivé nebo z nepříjemných materiálů.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby vaše dítě mělo nosit školní uniformu?
Ano, vadilo by mi to jako rodiči. Proč by mělo moje dítě nosit něco, co se mu nelíbí?
13 %
Ne, nevadilo. Alespoň by se snížilo pohrdání druhým jen kvůli oděvu.
87 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 161 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz