Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajná agentka, zdatná šermířka a bojovnice. To vše dokáže ztvárnit malajsijská herečka Michelle Yeoh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chrissie, AI PicsArt

Ať už dýka, meč nebo jiné zbraně, se vším si dokáže poradit. K tomu ještě taneční akrobacie, bojové umění a hvězda je na světě. Divákům je známá např. z filmu Tygr a drak, Red Force, nebo bondovského díla Zítřek nikdy neumírá.

Článek

Herečka se narodila 6. 8. 1962 jako Yeoh Choo Khang v Ipohu v Peraku v Malajsii rodičům Janet Yeoh a Yeoh Kian-teik. Její otec byl 10 let senátorem Malajsie, předsedou advokátní komory a zakladatelem meziměstské autobusové dopravy v Malajsii a Singapuru. Yeoh se od dětství věnovala tanci, ve 4 letech se začala věnovat baletu. Láska k baletu jí vydržela až do studia na střední škole, kde musela s baletem kvůli zranění páteře skončit. Všechno zlé je ale pro něco dobré, Yeoh díky tomu přesměrovala svůj zájem na choreografii a jiná umění.

Ve svých dvaceti letech vyhrála soutěž krásy. Prvním hereckým počinem této herečky byla reklama na hodinky. Na této reklamě se podílel i známý herec Jackie Chan. O něm nevěděla, dokud nedorazila do studia, jelikož nabídku na tuto reklamu obdržela po telefonu v kantonštině, kde jméno Jackie Chan znělo úplně jinak, takže nerozuměla tomu, že bude točit reklamu s ním. Kantonštinu se naučila, když začala pracovat v Hong Kongu.

Yeoh začala působit hlavně ve filmech, kde mohla ukázat své bojové umění a jiné kaskadérské kousky. Společnost, pro kterou pracovala, zvolila umělecký pseudonym Michelle Khan. Na nějakou dobu se herectví vzdala, když vstoupila roku 1987 do manželství s Dicksonem Poonem, který spoluzaložil společnost D&B Films, pod níž působila.

Manželství trvalo 5 let, poté se Yeoh rozvedla a vrátila se zpět k herectví. Své umělecké jméno změnila na Michelle Yeoh. V roce 1997 získala roli v bondovce Zítřek nikdy neumírá po boku Pierce Brosnana. Ten s ní byl velice spokojený a chválil ji. Roku 2000 jí byla nabídnuta hlavní ženská role v akčním snímku Tygr a drak. Film byl označen za úspěšný a herečce vynesl nominaci na cenu BAFTA.

Nejsou to ale jen akční filmy, kde Michelle působila. Ztvárnila i roli šarmantní gejši a učitelky v jednom Mamehy ve snímku Memories of a Geisha po boku čínské herečky Čang C’-i, která ve filmu ztvárnila mladinkou gejšu. Další vedlejší roli získala ve filmu Mumie: Hrob dračího císaře, kde měli roli další známí herci, jako jsou Brendan Fraser a Maria Bello.

Foto: Ivan Siarbolin, www.pexels.com

Gejša

Kromě herectví se také věnuje produkci. Založila společnost Mythical Films, kde produkuje čínské filmy. Kromě toho se věnuje charitativním a sociálním aktivitám, hlavně v oblasti katastrof a ochrany zvířat. V osobním životě je provdána za Jeana Todta, kterého si vzala v roce 2023.

Viděl/a jste Michelle Yeoh v akčních filmech či seriálech? Co se vám líbilo? Co byste doporučil/a?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz