Hlavní obsah
Zdraví

Tykačka s toaletou a pálení při močení. Takový je zánět močových cest

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Řezání, pálení, častá potřeba toalety. Bolest v podbřišku, teplota a třes těla. Takové jsou doprovodné příznaky zánětu močových cest, nepříjemné komplikace zdravotního stavu.

Článek

Ve střevech prospěšná, jinde nepřítel

Nejčastěji toto onemocnění vyvolává bakterie Escherichia Coli. Tato bakterie se obvykle vyskytuje ve střevech, kde napomáhá střevní mikroflóře při kontrole nerozmnožování se špatných bakterií. Ve své podstatě je to dobrá bakterie, stejně jako ostatní, které se v lidském těle nacházejí. Dokud se tedy nerozmnoží, nebo se nedostanou někam jinam, kde už nejsou vítány.

Jakmile se ze střev dostane tato bakterie do močového měchýře, nastanou problémy. Bakterie se zde usídlí a začne se množit, pokud člověk nepřijme dostatek tekutin, aby byl močový měchýř dost ,,propláchnutý“.

Foto: Bobjgalindo, Commons Attribution-Share Alike 4.0International,3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic 1.0 Generic license

Bílkoviny v moči

Pokud se tento stav nezačne léčit, může bakterie přejít výš do ledvin a přejde to k horšímu stavu, tedy k zánětu ledvin. I s dostatečnou tělesnou hygienou se může stát, že bakterie z konečníku přejde do močové trubice.

Kdy je pravděpodobné, že hrozí riziko infekce

Dostat infekci močových cest je snadné, stačí špatná hygiena, zadržování potřeby se vyprázdnit, nedostačující pitný režim, ochablé svaly, nechráněný pohlavní styk, nebo např. diabetes. Také je možné, že pokud měl člověk v minulosti na nějakou dobu zavedenou permanentní močovou cévku, je dost pravděpodobné, že zánět bude mít.

Často tímto onemocněním trpí více ženy, jelikož konečník a trubici močového měchýře mají blíže u sebe než muži. Tento fakt ovšem neznamená, že by se mužům toto onemocnění vyhýbalo.

Foto: freepik, www.freepik.com

Lahev vody

A takhle poznáte, že je někde problém

I když bolest v podbřišku pocítí občas každý, není dobré ji podceňovat. Pokud je dlouhodobého charakteru, je třeba zpozornět. Kromě toho je charakteristické při vykonání malé potřeby řezání a pálení, ačkoliv se z těla dostane jen minimální množství moči. Může se i stát, že moč bude obsahovat příměs krve, takže bude načervenalá.

Z dalších projevů, na které je třeba dát si pozor, je zvýšená tělesná teplota, třes, výtok z pochvy, anebo bolest v bederní oblasti. Pokud člověk pociťuje bolest v oblasti beder, je nutné navštívit lékaře, protože je to obvykle známka toho, že infekce pokročila a byla zasažena oblast ledvin.

U dětí lze pozorovat horečku, špatné přijímání potravy a močovou inkontinenci. U starších osob pozor na změny mentálního stavu, únavu a únik moči.

Foto: brgfx, www.freepik.com

Zánět močových cest

Jak vyzrát na zánět močových cest

Při podezření na zánět močových cest navštivte lékaře, který provede rozbor moči a zjistí, zda máte infekci močových cest, popř. které bakterie tuto infekci způsobují a dle toho předepíše antibiotika. Ta je nutné užívat 5 dní, dodržovat klidový režim a hodně pít.

Můžete si jako doplněk k léčbě pořídit brusinkové tabletky.

Máte zkušenost se zánětem močových cest? Co se vám nejvíce osvědčilo v boji proti němu?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz