Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tyrannosaurus rex byl velký, ale někdo jiný byl větší. Neméně známý Spinosaurus a Giganotosaurus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik

Když se řekne slovo dinosaurus, většině lidí se vybaví Tyrannosaurus rex. Fanoušky série Jurského parku by ještě napadli velociratoptoři nebo pterodaktylové. Díky filmům o dinosaurech je Tyrannosaurus hodně známý, ale v délce má konkurenci.

Článek

Nejznámější ještěr

Když se řekne pojem ,,Tyrannosaurus rex“, všichni si vybaví ohromného, hrůzu nahánějícího masožravého ještěra, který kdy obýval tuto planetu. Postrach ostatních dinosaurů, který kraloval televizním obrazovkám v případě Jurského parku se svým zapamatovatelným ikonickým řevem snad u každého konce těchto jednotlivých dílů. Nebo minimálně uprostřed filmů si vždycky alespoň na několik sekund zařval. Zkrátka ikona dinosauří říše. Vděčné téma filmů o dravcích, kteří se procházeli po zeměkouli. Nejspíše také proto je hodně zapamatovatelný a ostatní dinosauři už nevešli tolik ve známost.

Foto: freepik, www.freepik.com

Tyrannosaurus v přírodě

Ovšem i když je tato dinosauří celebrita velice známá, jsou tu další zástupci dinosaurů, kteří Tyrannousaura svou délkou trumfnou, byť nejsou tak mohutní a těžcí. Tyrannosaurus měří na délku cca 12,4 metru, což z něj dělá opravdu velkého dravce. Ovšem takový Spinosaurus je má rozměr 14 až 18 metrů, čímž T. rexe poněkud posouvá na druhé místo. Vlastně pardon, z druhého místa T. rexe sesadí ještě Giganotosaurus, který má 13,2 metru.

Foto: Meridas, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Kostra Giganotosaura

Pro představu

Ačkoliv se o nich nikde tolik nemluví, např. právě ve zmíněném Jurském parku je vidět, jak je vlastně Spinosaurus velký. V Jurském parku 3 jej lze vidět v souboji s Tyrannosaurem, kterému dokonce zlomí vaz a je na něj také povedený záběr, kdy s vyzvánějícím telefonem uhání okolo plotu, aby posvačil filmové hrdiny.

Foto: Yuri_B, www.pixabay.com

Spinnosaurus

Co se týče Giganotosaura, ten je zachycen v posledním díle Jurský svět: Nadvláda, kdy se pouští do boje s Tyrannosaurem a k závěru se k nim přidá ještě Therizinosaurus. Rozdíl není úplně vidět, ale zkrátka a dobře, je tu další druh, který konkuruje v délce Tyrannosaurovi.

Anketa

Znáte některé ze zmíněných větších druhů dinosaurů?
Ano, slyšel/a jsem o něm.
86,9 %
Ne, nic mi to označení neříká.
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1707 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz