Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ursula Poznanski: spisovatelka, která vás donutí přečíst knihu až do jejího konce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: vecstock, www.freepik.com

Thrillery, které jsou tak naplněné poutavými okamžiky, že nechcete odložit knihu z ruky, dokud se nedoberete konce. Brzy je vám jasné, že postava, o které právě čtete, je určitě oním hledaným vrahem. A ke konci zjistíte, jak moc jste se mýlili.

Článek

Thrillerový talent

Tato, literárním talentem nadaná žena, se narodila 30. října 1968 ve Vídni. Vystudovala gymnázium, po jehož absolvování začala studovat na univerzitě ve Vídni několik oborů. Patří mezi ně japanologie, publicistika a další, žádné z nich však nedokončila. U publicistiky nějakou dobu zůstala, když působila jako redaktorka v nakladatelství.

Své literární vlohy postupně zúročila v díle Džungle písmen, který v roce 2003 vydalo nakladatelství Dachs. V dalších letech vydala několik knížek pro děti, při sepisování díla pro mládež ovšem nenalezla vhodného nakladatele. Kniha neodpovídala aktuálním požadavkům knižního trhu. Proto tedy sepsala thriller Erebos, který ji katapultoval na přední příčky úspěšných spisovatelů.

Foto: DC Studio, www.freepik.com

PC hra

Thrillery

Kromě dětských knih napsala Poznanski několik úspěšných thrillerů. Zmíněný Erebos je jen jedním z hitů, kterými se podařilo autorce přilákat čtenáře k napínavým knihám.

Erebos – kniha, která v leckom může vyvolat nostalgii na hraní počítačových her. Přesně o tom totiž toto dílo je, o počítačové hře. Ovšem dokonale promyšlené, takže se virtuální svět často střetává s tím reálným. Promyšlené, vystihující okamžiky, kdy čtenář pomalu křičí na hlavního hrdinu, co asi tak má udělat a později jenom zírá, jak se vlastně spletl.

Cizinec – že máte odhad na to, co se stalo a dokážete vyvodit závěr zhruba v půlce knížky? Thriller Cizinec vám dokáže, že se pletete, i když možná svou myšlenku míníte tak, že dává smysl. Vtáhne vás do děje tak, že se od knihy neodtrhnete, dokud se nedostanete na poslední stránku.

Aby dokázala čtenáře napnout ještě více, jsou některá její díla součástí minisérie, takže nepostačí přečíst jednu knížku, má to poutavé pokračování. V takovém duchu se táhne třídílná série Ani mrtvá, ani živá; Šedá jako popel; Rudá jako oheň.

Samozřejmě autorka napsala i jiná díla, kdy dokáže dokonale zmást čtenáře a potvrzuje tak, že umí napsat poutavé knihy, které stojí za pozornost. Je také příkladem toho, že i když se člověku nemusí životní záměr vyvést napoprvé, tak musí vydržet a podaří se. Jen nesmí dát na první dojem a při první špatné odezvě se vzdát.

Znáte autorku Ursulu Poznanski? Které jiné zahraniční autory thrillerů a detektivek byste doporučili?

Zdroje:

Osobní názor autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz