Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vřes je nádherná rostlina, která promění vaši zahrádku v kouzelné místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sam Divita, Pexels.com

Přichází období, které vybízí k tvořivosti, a to zejména na zahrádkách. Pokud ještě nevíte, čím zkrášlit svoji zahrádku, určitě neváhejte a vyberte si vřes. Vytvoří vám nádhernou podívanou a zelený zůstane i v zimním období.

Článek

Není nad to, když máte zahrádku, kde se můžete kochat nádherou, kterou rostliny poskytují. Nádhernou podívanou vám připraví vřesy. V dnešní době je můžete zakoupit téměř v každém zahradnictví. Můžete je pěstovat jak v zemi, tak i v květináči. Což je určitě výhoda pro ty, co zahrádku nemají a disponují třeba jen balkónem či terasou.

Vřes obecný (Calluna vulgaris)

Často se mu říká chvojčina nebo třeba břasa. Název Calluna pochází z řeckého slova „k zametání“. Vřes je rozšířen téměř po celé Evropě a Malé Asii. Vřesy mají rády kyselou půdu a najdeme je na rašeliništích a vřesovištích. Vidět je můžeme v borových či dubových lesích. Daří se jim na sluníčku nebo polostínu. Většina vřesů kvete růžovofialovým, růžovým květem. V dnešní době můžeme často vidět i bíle kvetoucí vřesy. Je to keříčkovitá bylina, která má velmi ráda sucho. Může dosáhnout výšky i 50 cm.

Foto: ASphotofamily, Freepik.com

Vřes je nejen nádhernou rostlinou na zahradách či ve volné přírodě, ale jeho účinky se využívají i v lékařství. Používá se jako přísada do spousty bylinných čajů. Velmi dobře pomáhá při problémech s ledvinami, močovými cestami a prostatou. Má velmi dobré protizánětlivé účinky a dobře rozpouští některé močové kameny. Napomáhá odvodu přebytečných tekutin z těla, snižuje pocení, uklidňuje nervovou soustavu a pomáhá při nespavosti.

Jak už to bývá se vším, lidem mnohdy nestačí přirozenost, a tak vyhledávají něco nového nebo neobvyklého. I přesto, že vřesy mají svoji přirozenou barevnou škálu menší, i tak jsou jejich barvy krásné. Nicméně se v obchodech začala objevovat další barevná škála. Velmi oblíbená je třeba modrá. Není ani překvapením jasně oranžový či limetkový vřes. Nejsou to ale barvy vzniklé nějakým druhem šlechtění. Jsou to vřesy stříkané barvou. Spousta lidí toto ani neví.

Ano, určitě mají tyto barevné vřesy něco do sebe, ale rozhodně to není nic, co by jim svědčilo. Nejsou to tak extrémně citlivé rostliny, ale i tak je to velmi oslabuje. Nerostou tak dobře, jako ty přirozené, nebarvené vřesy. Mnoho z nich časem stejně odejde do „kytičkového nebe“.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz