Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tatu: Vždyť jsou to lesby! Marketingový tah jim přihrál potřebnou pozornost, slávu zajistily hity

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alexandr Plyushchev, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Když začínaly, některé jejich písně byly pro svůj obsah zakázané. Jiné se uchytily a dívky se tak staly hvězdami. Hodně se řešil případný milostný vztah. Vztah, který ale byl jen na oko.

Článek

Dívčí pěvecké duo? To zní fádně, něco lepšího tam není?

Když v roce 1999 vzniklo pěvecké duo Tatu, které tvořily čtrnáctileté Julia Volkovová a Lena Katinová, nikdo nejspíš netušil, že zaznamená fenomenální úspěch. Ne snad, že by do té doby nějaké dívčí pěvecké duo již neexistovalo, ale zasadit do toho ještě milostnou zápletku, to už je jiná fantazie.

Tatu nebylo duo, kde by se dívky poprvé poznaly, znaly se již z předchozího působení v pěveckém sboru Něposedy, obě měly výborný talent. Talent, který padl do oka správným lidem. Nápad, stvořit toto duo a trochu to okořenit láskou, měl Ivan Šapovalov. Ten působil jako dětský psycholog a marketingový pracovník. Pro vytvoření takového dua snad nejlepší kombinace dvou přínosných oborů.

Aby to nebylo jen tak, většina textů a klipů, ve kterých dívky vystupovaly, naznačovaly, že mezi dívkami něco je. Na to se chytla veřejnost, která řešila, zda dívky jsou opravdu lesby. Přece jen to bylo něco, co by se hned tak nevidělo. Některé klipy ovšem dostaly stopku, protože v nich byly zachyceny záběry, které lidi pohoršovaly. K sexuálnímu podtextu neměly daleko a některé, i když danou skutečnost přímo neukázaly, už tak z okolních detailů naznačily, co se asi ve videu odehrává.

V Rusku samozřejmě slavily úspěch, proč tedy nejít dál? Některé písně šly do cizích jazyků a vzhůru dobýt Polsko, Maďarsko, Slovensko, Bulharsko a Česko. Asi není třeba dodávat, že hity jako „Ja Sošla S Uma“, nebo „Nas Nedogonyat“ se staly hvězdnými hity a dívky se staly hvězdami.

Foto: NatureBoyMD, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Duo Tatu

Jejich kariéra trvala asi 10 let, kdy byly jejich hity vysílány všude možně, o soutěžích ani nemluvě. Zkrátka a dobře, pěvecký talent a k tomu láska, to jde ruku v ruce. Ovšem jednou musí přijít najevo pravda a obě děvčata později sdělila, že láska mezi nimi byla předstíraná, aby uspěly. A jak se zdá, vyšlo jim to více než dobře. Šapovalov zkrátka dobře věděl, co dělá. Sice se duo časem rozpadlo, ve světě popu ale zanechalo nesmazatelnou stopu. Zpěvačky vypustily do světa další hity jako „Not Gonna Get Us“, „All About Us“, „Snowfalls“ a další.

Něco k samotným zpěvačkám? Začněme Lenou

Dlouhovlasá zrzka, která působila velice jemně. Narodila se 4. října 1984 v Moskvě. Již v dětství navštěvovala umělecké a sportovní kroužky. Na základní umělecké škole hrála na klavír, později vystupovala se skupinou Avenue. Ve věku třinácti let se zúčastnila konkurzu do již dříve zmíněné skupiny Něposedy, při této příležitosti se poznala Julií. Staly se kamarádkami. Ve skupině se dlouho nezdržela, po roce ji opustila, aby nastoupila do právě zmíněného projektu Tatu, kam byla jako druhá zpěvačka vybrána Julie. I když se duo Tatu proslavilo, obě se později vydaly i na sólovou dráhu.

Foto: M Kubří, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Lena

Pokračujeme černovláskou Julií

Odvážnější, černovlasá Julie se narodila 20. února 1985 v Moskvě. V dětství navštěvovala základní uměleckou školu, hrála na piano a navštěvovala herectví. O talentu netřeba mluvit, má vystudovanou Státní hudební a hereckou univerzitu, která sídlí v Moskvě. V průběhu své kariéry navázala milostné vztahy, které ale také skončily. Dnes je matkou, má dvacetiletou dceru Viktorii. Na nějakou dobu měla poškozený hlas, její nasazení v „Nas Ně Dogonyat“ je nad očekávání.

Foto: Okras, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Julia Volkovova

Pamatujete si toto pěvecké duo? Věřili jste tomu, že mezi nimi byl romantický vztah?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz