Hlavní obsah
Sport

Co předvedla (a koho přivedla) Viktorie Plzeň v zimní pauze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

S blížícím se startem jarní části fotbalové ligy jdou do finiše i přípravy jednotlivých mužstev. Kompletní šestnáctka týmů hrajících nejvyšší soutěž se během zimní přípravy vydala na herní kemp za teplem.

Článek

My se nyní podrobněji podíváme na změny v týmu a na zahraniční přípravu Viktorie Plzeň, třetího týmu po podzimu, která jarní část zahájí 10. února domácím utkáním s Mladou Boleslaví.

Pohyby v kádru – oslabení, nebo posílení?

U plzeňských došlo během zimní pauzy k zajímavým pohybům v kádru, kdy nejtřaskavější změnou byl mnohokrát probíraný odchod gólmana Jindřicha Staňka do Slavie, kde podepsal smlouvu na tři a půl roku. Součástí obchodu, mimo platby zhruba milionu EUR, Plzeň získala dva nadějné středopolaře – na stejně dlouhou dobu podepsali smlouvy na západě Čech Matěj Valenta (23 let), který hostoval na Slovácku, a Lukáš Červ (22 let), který patřil Liberci, ale Slavia na něj uplatnila předkupní právo, a obratem jej prodala do Plzně.

Na straně odchodů pak po dlouhodobém zranění a konci smlouvy skončil 33 letý Luděk Pernica, který zamířil do druholigové Zbrojovky Brno, naopak na hostování do konce sezony s opcí na přestup odešel 29 letý Adam Vlkanova do předposledního týmu polské nejvyšší soutěže Ruch Chorzów. Čtvrtým odcházejícím se trochu překvapivě stal Pavel Bucha (25 let), kterého si na včera potvrzený přestup do americké MLS vyhlédlo FC Cincinnati.

Kromě dvou výše zmíněných záložníků na straně příchodů Plzeň opět obchodovala s Vyškovem, odkud přivedla prozatím na hostování s opcí francouzského jednadvacetiletého záložníka Cheicka Oumara Souarého. Prodej gólmana Staňka pak znamenal konec hostování ve Vršovických Bohemians pro Martina Jedličku (25 let), jehož stažením si Plzeň vyřešila oslabení na brankářském postu.

Přes počáteční šok, když se začalo potvrzovat, že odchod Jindřicha Staňka není jen vypuštěná kachna si myslím, že Viktoria přes zimu nakonec lehce posílila. Gólmanské trio příchodem Jedličky je na tuzemské poměry velmi kvalitní, a ostatní přicházející jsou jednak mladí, a hlavně poměrně fotbalově talentovaní.

Zimní herní kemp – Španělsko

„Domovem“ Západočechů se od 22. ledna na jedenáct dní stal Španělský Benidorm. Průměrná teplota 20°C, kvalitní zázemí, dostatek regeneračních možností, a perfektně připravené travnaté hřiště. Tím vším disponuje destinace, kterou Viktoria navštívila již poněkolikáté.

Na herní soustředění trenér Miroslav Koubek vzal celkem 22 hráčů a 4 gólmany. Chyběl Durosinmi, který je stále v rekonvalescenci po operaci kolene. Kvůli nemoci neodjela ani gólmanská naděje Viktor Baier. Místo něj Plzeň vzala na soustředění mladé gólmany z klubové akademie Jana Sutra a Matyáše Šilhavého.

Plzeň v Benidormu sehrála tři přípravné utkání, celkově pak v přípravě před restartem ligy šest zápasů, s bilancí pěti výher a jedné remízy.

Ve Španělsku se postupně utkala s Maďarským Ferencvárosi TC, Ukrajinským Kryvybasem Kryvyj Rih a Dánským AGF Aarhus. Všichni soupeři jsou ve svých domácích ligách v popředí tabulky (Ferencváros a Kryvbas jsou po podzimu na prvním místě, Aarhus je čtvrtý). Z tohoto pohledu byl, či měl být každý ze soupeřů zárukou kvalitní prověrky.

Ferencvárosi TC (Maďarsko) – FC Viktoria Plzeň 1:3 (1:0)
Branky: 7. Dweh (vlastní) – 71. Chorý, 74. Šulc, 90. Kalvach.

Plzeň nejprve změřila síly v prvním utkání s Ferencvárosem. Začátek utkání vyšel lépe maďarskému mistrovi, kdy si Dweh srazil do vlastní sítě střelecký pokus soupeře. Ve 13. minutě se zaskvěl parádním zákrokem gólman Jedlička, kterého se lobem pokusil překonat Zachariassen. S tím samým hráčem se pak Jedlička ve 26. minutě srazil, a oba hráči zůstali ležet na trávníku. Po ošetření oba pokračovali v zápase. První výraznější pokus Viktorie přišel se šestatřicátou minutou, kdy to šajtlí zkoušel Honza Kopic. Po první půli vedl Ferencváros 1:0.

Druhá půle přinesla zlepšení na plzeňských kopačkách, a vzrůstající počet šancí dospěl k rychlému obratu, kdy se mezi 71. a 74. minutou postupně trefil Chorý a Šulc. Výhru Viktorie v nastaveném čase pojistil Kalvach.

FC Viktoria Plzeň – FK Kryvbas Kryvyj Rih (Ukrajina) 3:0 (2:0)
Branky: 12. a 24. Chorý, 48. Hranáč.

Druhé utkání přes jednoznačný výsledek připomínalo více než přátelské utkání, boj. Díky tomu rozhodčí rozdal celkem 14 žlutých a jednu červenou kartu. Velice vyostřený první poločas zvládla lépe Plzeň. Chorý ve 12. a 24. minutě dvakrát zavěsil. Stejný hráč po několika šancích svých spoluhráčů dal dokonce ve třicáté deváté minutě další gól, kterým by zkompletoval čistý hattrick. Ten byl však kvůli ofsajdu odvolán.

Vstup do druhé půle vyšel Plzeňákům skvěle, dvě minuty po jeho začátku se prosadil Robin Hranáč a Viktoria vedla 3:0. Výraznější akci předvedl soupeř až v 56. minutě, nicméně střela z hranice velkého vápna šla mimo branku. Více toho k vidění nebylo. Kaňkou na nepříliš pohledném utkání bylo svalové zranění Milana Havla, který kvůli zdravotním problémům vynechal celý podzim.

FC Viktoria Plzeň – AGF Aarhus (Dánsko) 1:1 (1:1)
Branky: 13. Šulc – 37. Bech.

Přesně týden po první výhře se v duelu s dánským Aarhusem prosadil ve 13. minutě po nádherné akci Pavel Šulc. Robin Hranáč vybojoval míč ještě na vlastní polovině, přesnou přihrávkou našel Matěje Vydru, který pak krásným pasem oslovil Šulce. Ten si poradil v úniku se dvěma obránci a poslal míč do sítě. Na jeho branku odpověděl ještě v první půli dánský Bech.

Druhá půle byla především souboji o míč kolem středového kruhu, nicméně k větším šancím už ani z jedné strany nedošlo, a tak Viktorka remizovala 1:1.

S kým na ligu?

Ve třech utkáních realizační tým využil do pole všechny hráče, které měla Viktorie k dispozici. Přesto u posledního utkání bylo znatelné, že zahajovací sestava (Jedlička M. (B), Cadu, Dweh S., Hejda L. ©, Hranáč R., Chorý T., Kalvach L., Kopic J., Šulc P., Valenta M., Vydra M.) má pravděpodobně blíže k základní jedenáctce, která vyběhla od 18:00 na trávník Doosan Areny 10. 2. proti mladoboleslavským fotbalistům.

Dle mého názoru se Viktorie předvedla v dobrém světle, herně nepropadala. A na to, že na straně odchodů a příchodů šlo o čtveřice hráčů, souhra týmu zdá se neutrpěla.

Jak tedy nejen Viktorii, ale i ostatním týmům vyjde restart tuzemské soutěže a jak budou vypadat zahajovací sestavy, se dozvíme již tento víkend.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz