Hlavní obsah
Finance

Zdravotní a důchodové pojištění pro OSVČ v roce 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Connectgroup Cz

Šárka Pelikánová z CEG

Jste OSVČ a platíte si zálohy na zdravotní a důchodové pojištění? Ani v tomto roce vás nemine zvýšení, protože se mění minimální výše těchto záloh. Zpozornět by měli převážně ti, kteří si platí minimální zálohy na zdravotní pojištění.

Článek

Jak jsme vás již informovali, pro rok 2024 se opět zvýšila částka minimální mzdy. Ta má přímo či nepřímo vliv na velké množství proměnných v ekonomice. A to včetně výše minimálních záloh na zdravotní a důchodové pojištění pro OSVČ.

V roce 2023 platily následující výše minimálních záloh pro OSVČ na hlavní činnost:

Zdravotní pojištění: 2 722 Kč,

Důchodové (sociální) pojištění: 2944 Kč.

Pokud i vy platíte doposud takto vysoké zálohy, pozor! Od ledna totiž musíte začít platit o něco víc. Opomenutí takové povinnosti za případné penále rozhodně nestojí.

OSVČ na hlavní činnost v roce 2024:

Jaká je výše minimálních záloh na zdravotní pojištění pro OSVČ v roce 2024?

Nově musí OSVČ začít platit od počátku roku 2024 minimální zálohy na zdravotní pojištění ve výši 2968 Kč. Došlo tedy oproti roku 2023 k navýšení o 246 Kč.

Kdy mám začít platit novou výši záloh na zdravotní pojištění?

Záloha je vždy splatná nejpozději do 8. dne následujícího měsíce. To znamená, že lednovou zálohu musíte ve správně výši pro rok 2024 uhradit nejpozději do 8. 2. 2024.

Jaká je výše minimálních záloh na důchodové pojištění pro OSVČ v roce 2024?

Nová výše záloh na důchodové pojištění činí v roce 2024 částku 3852 Kč. Došlo tedy k navýšení o 908 Kč oproti předchozímu roku.

Kdy mám začít platit novou výši záloh na důchodové pojištění?

Důchodové pojištění za daný měsíc je potřeba vždy hradit nejpozději do posledního dne daného měsíce. Například červnovou zálohu musíte uhradit nejpozději do 30. 6. Novou výši minimálních záloh je letos třeba odvádět už od ledna, na rozdíl od předchozích let, kdy stačilo začít až po podání přehledů.

OSVČ na vedlejší činnosti v roce 2024:

Výše minimálních záloh pro OSVČ na vedlejší činnosti pro rok 2024 bude u důchodového pojištění 1413 Kč.

OSVČ na vedlejší činnost mají povinnost začít hradit zálohy na sociální pojištění v případě, že v roce 2023 jejich daňový základ (tedy zjednodušeně příjmy mínus výdaje za podnikatelskou činnost) nepřekročily částku 105 521 Kč Kč.

Opět platí jako u OSVČ na hlavní činnost, že novou výši záloh stačí začít platit až po podání přehledů za rok 2023 Správě sociálního zabezpečení.

Nevyplatí se mi náhodou přejít na tzv. paušální daň?

Možná ano, možná ne. Důležité je vědět, zda vůbec máte nárok do režimu paušální daně vstoupit. Veškeré informace a odpovědi na vaše otázky naleznete v našem článku Změny v paušální dani 2024.

Co když jsem začal/a podnikat až v roce 2024?

Pokud jste začali s podnikáním až v roce 2024, a ještě jste předtím žádné zálohy neplatili, vztahují se na vás aktuální výše záloh pro daný rok. Tedy pokud jste začali podnikat jako OSVČ na hlavní činnost, začněte posílat měsíčně částky příslušné k letošnímu roku. Pokud jste ovšem začali podnikat na vedlejší činnost, počkejte s případnými platbami až na rok 2025, kdy se vám vyměří případné nedoplatky a stanoví se výše záloh. V roce 2024 nemáte povinnost odvádět žádné zálohy.

Pokud si nejste stále jisti, kolik máte platit na zdravotním a důchodovém pojištění, požádejte o radu osobu, která vám připravila přehledy pro Správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu za rok 2020.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz