Hlavní obsah

Jiří Káš vyrábí unikáty s nadpozemským zvukem v Říčanech u Prahy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Petr Hněvsa

Jiří Káš při výrobě NEO handpanu

Je pravděpodobné, že jste ho někde viděli, slyšeli, ale nevíte, co je to zač. Seznamte se s unikátním hudebním nástrojem zvaným HANDPAN.

Článek

Je pravděpodobné, že jste někde viděli pouličního umělce, který hraje rukama na něco, co vypadá jako UFO nebo gril, a co vydává naprosto podmanivý, až nadpozemský zvuk. Možná jste handpan viděli i v počítačové hře, TV, divadle nebo na velkém pódiu, i to je pravděpodobné. Tyto speciální nástroje si získávají stále větší oblibu mezi širokou veřejností i profesionálními hudebníky, ale málo se o nich ví.

V České republice se na handpany specializuje performer Jiří Káš, který patří nejen mezi špičkové světové výrobce, ale i velice zkušené hráče.

Handpanista Jiří Káš vystupoval v TV show Česko Slovensko má talent 2021, kde získal čtyřikrát ANO. Zúčastnil se natáčení pořadu Inkognito 2023 i natáčení TV pořadu Wifina 2024, kde se objevily zajímavosti z jeho výroby. Performer spolupracuje s českými umělci a příležitostně rozparádí publikum v divadle RockOpera Praha. Umělcovi nástroje doporučuje i hudební génius par excellence a majitel absolutního sluchu Varhan Orchestrovič Bauer, skladatel hudby k filmu Miloše Formana Goyovy přízraky. NEO handpan vlastní muzikanti Lenka Dusilová, Matěj Ruppert, Michal Dvořák, Milan Steigerwald a další.

Foto: CoolBandit

Jiří Káš v TV pořadu Česko Slovensko má talent

Jdeme poznávat novodobý hudební nástroj zvaný handpan.

Co je handpan?

Handpan ( Překlad: ruka-pánev). Handpan je kovový hudební nástroj připomínající UFO nebo gril.

Disponuje naprosto jedinečným zvukem, který u jiných nástrojů nenajdete. Standardně má na horní polovině 10 zvukových polí a na spodní části je otvor zvaný GU, kterým zvuk odchází.

Foto: Se svolením Jiří Káš

Ukázka NEO handpanu

Jaké se používají materiály?

Handpany se vyrábí z nerezové, uhlíkové a nitridované oceli. Každý materiál se jinak zpracovává, nabízí jinou barvu zvuku a sustain (délku dozvuku).

Jak se handpany vyrábí?

Špičkové handpany se vyrábí kompletně ručně. Tvarují se kladivy různých hmotností od 250g do 1,5 Kg.

Ladění handpanu?

Na každé notě se ladí hlavní tón a v něm je ještě skrytá oktáva a kvinta. Například: Hlavní nota D3 v sobě ukrývá ještě notu D4 a A4, při správném stlačení konkrétního bodu a poklepání na notu, dokážete tento tón zahrát. Precizně vyladěný handpan tvoří dokonalé harmonium a nabízí výjimečný zvukový zážitek.

Jakou vybrat stupnici?

Vyrábí se nepřeberné množství stupnic. Každá stupnice má jiný charakter. Univerzální stupnice doporučované jako první jsou D3 KURD, D3 Annaziska / D3 Celtic, tyto handpany se skvěle kombinují i s jinými nástroji, třeba s kytarou.

Speciální stupnice jako jsou Aegean, Ashakiran, Hijaz, Oxalista, Pygmy a další, jsou vhodné jako druhý či třetí nástroj.

K čemu jsou handpany dobré a k čemu se používají?

Handpany jsou vhodné pro meditaci, harmonizaci a k načerpání pozitivní energie. Prostřednictvím handpanu dokážete vyjádřit svoje emoce. Dají se na něm vykouzlit krásné harmonické melodie podobné pianu, ale i drum and base rytmy. Používají se i v různých hudebních žánrech, nejčastěji v elektronické hudbě.

Kdo může na handpany hrát?

Na perfektně vyladěný handpan zahraje v podstatě každý. Není potřeba znát noty a nemusíte být velký talent. Stačí chtít poznávat a objevovat tento úžasný nástroj.

Jak se na handpan hraje?

Na handpan se hraje většinou konečky prstů, stačí jen lehce ťuknout do not až se rozezní. To je základ. Pokud chcete rozvíjet hru dále, již je potřeba se hře a technikám více věnovat. Nejlepší cesta k tomu, jak začít hrát, je navštívit handpan kurz Jiřího Káše, kde získáte znalosti, jak správně pracovat s rukama, jak objevovat zvuky handpanu a jak dále rozvíjet hru.

Foto: Se svolením Jiří Káš

Jiří Káš se svými žáky po handpan kurzu

Kolik stojí handpan?

Za kvalitu se platí. Cena hezky znících nástrojů většinou odpovídá kvalitě nástroje a běžně se pohybuje od 40.tisíc korun nahoru, dle výrobce. Bohužel ani cena nezaručuje dostatečně kvalitní nástroj a najdete handpany kolem 60 tisíc, jejichž cena neodpovídá zvukovému projevu, který by vám přinášel neustálou radost.

Jak vybrat handpan?

Rozhodně nekupujte na internetu. Vybírejte z handpanů, na které si můžete osobně zahrát, které si můžete osahat a prohlédnout. Vyzkoušejte jich více, než si jeden pořídíte. Ideální je vybírat přímo u výrobce, který vám poradí, vysvětlí a prodá pouze špičkově vyrobený handpan, pod kterým je on sám podepsán.

Výběr handpanu pečlivě zvažujte a zbytečně nespěchejte na splnění svého snu, nemalá investice vás již za pár dnů může velice mrzet.

Je potřeba handpan servisovat / dolaďovat?

Handpany jsou celkově delikátní, citlivé nástroje. Postupem času se mohou rozladit a budou v průběhu let potřebovat servis. Proto je opět dobré pořizovat nástroj přímo u výrobce, který vám zaručí servis a doladění vlastního nástroje bez vícenákladů.

Foto: Se svolením Petr Bureš

Jiří Káš na pódiu

Vyrábí se handpany i v ČR?

Ano. Handpany vyrábí Jiří Káš pod značkou NEO handpan v Říčanech u Prahy, kde se zaměřuje na výrobu, poradenství, servis a handpan kurzy.

Foto: CoolBandit

NEO handpanista Jiří Káš při vysttoupení v RockOpeře Praha

Historie handpanů

První nástroj v podobě dnešního Handpanu se objevil kolem roku 2000. Tento instrument vznikl ve švýcarském Bernu a jeho současnou podobu vyvinulo designérské duo Felix Rohner a Sabina Scharer, zakladatelé proslulé společnosti PANArt a dali mu název Hang, což znamená ve švýcarském dialektu Ruka. Název se odvodil od skutečnosti, že se na tento nástroj hraje ručně a ne paličkami. Společnost PANArt si registrovala ochrannou známku na název Hang, a tak výrobci nových nástrojů nemohou tento název pro svůj nástroj nikdy použít.

Jak to celé vzniklo?

Nápad se designérům zrodil v hlavě, když cestovali po karibských ostrovech, kterými se rozléhal magický zvuk kovových bubnů, na které se hrálo paličkami. Návrháři Hangu byli učarováni a začali přizpůsobovat tvar nástroje tak, aby se na něj dalo hrát rukama, upravili kovová těla a pohráli si se zvukem. V roce 2001 představili první generaci Hang široké veřejnosti na Musikmesse ve Frankfurtu. Veřejnost Hang zaujal natolik, že se z něj stal během krátké doby kult mezi hudebníky i hudebními fanoušky.

Společnost PANArt byla zaskočená obrovským zájmem o jejich první Hang, a protože chtěla předejít masové výrobě, nástroje začala prodávat pouze vybraným zájemcům, kteří museli napsat vlastnoruční dopis s uvedením, proč právě oni chtějí vlastnit Hang. Zájemce stavěli do fronty a až po pečlivém uvážení byl „Vyvolený“ pozván do Švýcarska a nástroj mu byl prodán. Získat originální Hang se stalo téměř výsadou králů.

Konec Hangu, začátek Handpanu

V roce 2006 byl uveden Hang druhé generace a o dva roky později přišla třetí generace. v Roce 2014 se PANArt rozhodne reagovat na stoupající poptávku ukončením výroby Hangu. Podobá se to příběhu Hatori Hanzo, který přestal vyrábět proslulé kvalitní meče, protože zabíjejí.

Handpan přepisuje dějiny a začíná nová éra

Tento krok vyvolal v hudební komunitě jisté zklamání. Odstartovala se tak nová éra výrobou podobného nástroje pod názvem Handpan (ruční pánev ).

Hudebníci začali objevovat kouzlo nového, transcendentálně rafinovaného Handpanu. Podobnost s původním Hangem je patrná na první pohled, ale vyznavači jednotlivých nástrojů vidí odlišnosti ve fyzické struktuře a ladění.

Na počátku stál Hang společnosti PANArt, který se stal kultem i sběratelskou záležitostí, ale handpany od určitých výrobců, přepisují historii a píší novodobé dějiny hudební scény.

Použité zdroje: handpan.cz, wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz