Hlavní obsah
Finance

Co je to Bitcoin a proč je třeba ho těžit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Crypto Invest

Kryptoměny - Ilustrační obrázek

Co je to Bitcoin a proč je vlastně třeba ho těžit? A k čemu vlastně těžba slouží? Celý systém je díky těžbě velmi dobře zabezpečený.

Článek

Nejspíše jste už někdy slyšeli o Bitcoinu a kryptoměnách. Možná si říkáte, že kdybyste si nějaký Bitcoin v minulosti nakoupili, mohli jste na něm vydělat, nebo si možná myslíte, že to je podvod. Nejspíš jste už někdy slyšeli o tom, že Bitcoin se těží, a můžete tak zadarmo vydělávat. Co ale ten Bitcoin a ty kryptoměny vlastně jsou a proč se vlastně těží?

Kryptoměny jsou nezávislé a decentralizované peníze. Nad nimi nemá kontrolu žádný stát ani banka. Abychom dokázali pochopit, co jsou kryptoměny, je třeba si nejdříve trochu vysvětlit, co jsou vlastně peníze a jak fungují.

Nejjednodušší příklad je hotovost. Pokud chcete někomu dát nějaké peníze a zaplatit v obchodě hotově, vezmete mince a bankovky a dáte je tomu druhému. Trochu složitější příklad je, když chcete platit elektronicky. Nejspíš máte nějaký účet v bance, kde máte vložené nějaké peníze. Tyto peníze nikde fyzicky neexistují, jsou to vlastně jenom čísla zapsaná v nějaké databázi na bankovním serveru. Můžete si to představit jako excelovskou tabulku, kde každý uživatel má své jméno a svůj zůstatek. Pokud někomu pošlete peníze nebo zaplatíte v obchodě kartou, stane se vlastně to, že daná částka se odepíše z vašeho účtu a připíše se na účet toho druhého. Server v bance se stará o to, aby transakce nemohl provádět nikdo, kdo k tomu nemá oprávnění, a také kontroluje to, aby nikdo neposílal peníze, které na svém účtu nemá. Tento server také řeší takzvaný Double spending problém. Nedovolí poslat ty samé peníze vícekrát.

A jaký má tento systém vlastně problém? Tím problémem je centralizace, ten jeden server, který má zcela pod kontrolou banka. Pokud dojde k nějaké technické poruše, mohlo by se stát, že se nebudete moct dostat k vašim penězům. Dále hrozí, že by mohli server banky napadnout hackeři a mohli by vás o vaše peníze připravit. Sice si banky svoji bezpečnost hlídají a svoje servery pravidelně udržují, aby tyto rizika eliminovali, tento problém tu ovšem zůstává. Kdybychom chtěli být hodně velcí pesimisté, mohli bychom spekulovat i nad tím, že kdyby náhodou došlo k nějakému převratu a začala zde nějaká autoritativní vláda nebo diktatura, mohla by pak nová autoritativní vláda nebo diktátor sledovat vaše peníze a nepohodlným lidem odstavovat účty. Nyní však velmi spekulujeme. Za zmínku stojí ale i technické parametry. Kvůli tomu, že každá banka má svoje řešení vedení účtů, banky mezi sebou musí komunikovat, aby mohli převádět peníze i mezi účty mezi sebou navzájem. Další věc jsou karetní společnosti, které je nutné mít na banky připojené, aby bylo možné platit kartami. Nesmíme ani zapomenout na systémy SEPA a SWIFT, které propojují banky v různých státech navzájem. Mnoho plateb tak musí chodit napříč různými systémy, které to musí všechno zpracovávat a jelikož některé tyto systémy jsou často velmi zastaralé, transakce trvají běžně velmi dlouho. A není to ani tak dávno, kdy transakce mezi různými bankami v Česku trvaly do druhého dne a o víkendu k nim vůbec nedošlo a museli jste počkat až do pondělí.

Jak tyto problémy řeší kryptoměny? Hlavním znakem kryptoměn je jejich decentralizace. Kryptoměny totiž nemají jeden jediný server, ale běží na mnoha počítačích, uzlech, po celém světě, které spravují tuto síť a starají se o jednotlivé účty. O bitcoinové „účty“ se nestará jeden server, ale celá síť uzlů. Kdykoliv někdo provede nějakou transakci, několik uzlů ji zaznamená, ověří, zda všechny hodnoty sedí, a údaje začnou předávat dalším uzlům. Všechny uzly pak následně tuto informaci převezmou, stejně jako první uzly ověří všechny údaje a pokud vše sedí, údaj předají dál. Údaj o transakci tak během pár vteřin dostanou a zapíší všechny uzly sítě. Tyto uzly po tom uzamykají bloky. To znamená, že vezmou několik posledních transakcí a matematicky je zabezpečí. Tomuto procesu se říká těžba. Těžba je energeticky velmi náročná. Údaje, které jsou jednou zamčené do bloků, není možné přepsat. Tomuto systému uzlů se říká blockchain (řetězec bloků). Údaje zamčené do bloků již nejde změnit. Pokud by údaje někdo změnil, musel by znova provést těžbu, která je velmi náročná, a navíc by k této změně muselo dojít na více než polovině uzlech. Ovládnout Bitcoinovou síť je prakticky nemožné, a jedná se tak o velmi bezpečný systém.

A kde tyto uzly vlastně vezmeme? Tato síť je otevřená. Uzlem, který ověřuje transakce, se tak může stát jakýkoliv počítač, včetně toho vašeho. Těžaři, kteří však síť zabezpečují, mají vysoké náklady kvůli vysoké spotřebě energie. Tyto náklady jim však musí být nějak kompenzovány, aby těžaři měli motivaci těžit. Za svoji činnost dostávají odměnu ze dvou zdrojů. První a zatím stále hlavní složkou jsou nově emitované Bitcoiny. Při zamčení každého bloku se emitují nové Bitcoiny, jejichž množství se po určité době zmenšuje. Počet Bitcoinů je omezený na 21 milionů. V tuto chvíli (září 2023) je již vytěženo zhruba 19,5 milionů Bitcoinů. Tudíž naprostá většina všech Bitcoinů. Tempo uvolňování nových Bitcoinů do oběhu se stále snižuje. K vytěžení posledních Bitcoinů by tak mělo dojít až někdy kolem roku 2140. Po tom, co budou vytěženy všechny Bitcoiny, už těžaři nebudou dostávat nové Bitcoiny ve svých odměnách. Je třeba ale nějak udržet jejich motivaci těžit. Toho je docíleno pomocí druhé části odměny a to jsou poplatky od uživatelů sítě. Každá kryptoměnová transakce, kterou provedete, vás bude stát nějaký poplatek. Tento poplatek pak dostávají těžaři za odměnu, že zabezpečují síť. Možná si teď říkáte, že tradiční peníze po vás žádné poplatky nechtějí, ale to není úplně pravda. Možná jste si všimli, že když platíte kartou přes internet, někde máte poplatek za použití karty. To je poplatek pro karetní společnosti. V místech, kde tento poplatek není přímo uveden, stále je. Jenom je zahrnut do ceny daného zboží nebo služby, kterou kartou platíte.

Co říci závěrem. Bitcoin je velmi pokrokový a moderní platební systém, který je jednoduše dostupný, velmi bezpečný, nezávislý na žádném státu ani bance a transakce v něm jsou přímé bez prostředníků. Stejně tak nezáleží ani na tom, jestli transakce jde přes hranice států. Standard bitcoinových transakcí je univerzální pro celý svět. A i přes to, že má Bitcoin stále ještě nějaké technické problémy, většinu z nich se již podařilo vyřešit a pro ty zbylé se již řešení začínají objevovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám