Hlavní obsah

Chorvatská krása

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není zpráv o MS ve fotbale, které by nezahrnovaly i nové fotky nepřehlédnutelné chorvatské modelky Ivany, jež zaujme úspornými oděvy v chorvatských barvách, a ještě víc tím, co je v nich napěchované.

Článek

Na jedné straně je to odsouzeníhodná sexualizace ženy, o níž se píše jen proto, jak vypadá, a co ukazuje. Na straně druhé si nejsem vědom toho, že by Ivanu do této odsouzeníhodné role někdo nutil. Její rozverné pózy napovídají, že se rozhodla stát se pouhým sexuálním objektem zcela dobrovolně. A když uvážíme, že počet jejích sledujících na Instagramu stoupl za jediný týden o 300 tisíc, nedělá to ani zadarmo.

Ženy pečující o mravnost ostatních žen by podle mého názoru neměly bojovat s muži, ale s jinými ženami. My muži bychom ten zápas měli spíš sledovat zdálky a fandit svému týmu. Obávám se, že vím, který z týmů by měl víc mužských fanoušků. Avšak to nevadí, protože amazonky muži většinou shovívavě pohrdají, neboť jako tupá zvířata ovládaná vrozenými instinkty jsme předurčeni k domestikaci ušlechtilým ženstvem, spíš než k naději, že se nějakým zázrakem zkultivujeme sami.

Je to problém skupin a přirozené tendence domnívat se, že definovaná skupina je stejnorodá. Pokud skupině „ženy“ přiřadíme atribut „něžná“, tak každá drsňačka bude automaticky černá ovce, kterou je třeba usměrnit, protože vybočuje. Tohoto sociální inženýrství se zpravidla dopouštějí lidé, kteří volné soužití různorodých povah vidí raději jako třídní boj několika monolitických společenských bloků. Starší z nás pamatují, jaké atributy přiřazovala těmto skupinám strana s vedoucí úlohou. Každý pracovitý a schopný hospodář dostal nálepku vesnického boháče, jehož bylo potřeba vytrhnout z kořenů a vymýtit. Zato každý dělník byl najisto zosobněná ctnost, protože měl na dlaních mozoly.

Já nevidím ženy jako skupinu milionů jednotek se stejnými názory, pocity a postoji. Přiznávám jim právo na různost. Ať se Ivanka promenuje na tribunách a fotí své velkolepé tělo, když to o své svobodné vůli dělat chce. Jiné ženy ať chodí pokojně zahalené od hlavy až k patě. Smiřme se s tím, že jedna žena bude ve stejné situaci polichocená a druhá hrubě uražená. Smiřme se i s tím, že ta samá žena může být ve stejné situaci jednou polichocená a podruhé hrubě uražená, třeba podle toho, kdo konkrétně ji na to rande pozve. Jen už žádný třídní boj, prosím, snad toho už bylo dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám