Hlavní obsah
Zdraví

Cukrovka je ďábelský partner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: photomix-company, www.pexels.com

Cukrovka je velmi nepříjemný společník, který dokáže hodně potrápit, omezovat a znepříjemňovat život.

Článek

Cukrovka je velmi nepříjemný společník, který dokáže hodně potrápit, omezovat a znepříjemňovat život.

Velká část naší populace se potýká s tímto nepříjemným a omezujícím onemocněním. Někdo ji má od dětství, někdo si ji užene během života. I já patřím do skupiny, která si ji bohužel uhnala. Bylo to způsobeno hlavně absolutním nerespektováním svého těla a lehkovážností.

Celý život se za něčím honíme a snažíme se dělat maximum, aby náš život byl komfortní a zapomínáme na to nejdůležitější - naše zdraví.

Pokud máte náročné zaměstnání, pracujete dlouho, špatně jíte, máte málo pohybu, jste v dlouhodobém stresu, tak si na cukrovku můžete zadělat. Rozhodně to neplatí pro každého, ale bohužel mnoho lidí s takovým životním stylem si cukrovku vybere za svého temného společníka.

Tato nemoc je velmi zákeřná, protože o ní dlouho nemusíte ani vědět. Já jsem si problém začala uvědomovat poměrně pozdě. Tělo vysílalo jasné signály, že není vše v pořádku. Začala jsem chodit poměrně často na toaletu, a to i během noci. Žízeň, ten neustálý pocit, že musíte pít. Únava tak obrovská, že když zavřete oči, tak se vám prostě chce spát. Problém ale je, že si stále namlouváte, že je to jen z množství práce. Je to přece běžné, že jsme unaveni, když hodně pracujete. Jenže ta únava je taková, že nemůžete nic. Nedá se ten pocit únavy zcela popsat. Hlava by moc chtěla, ale tělo si dělá, co chce. Je to poměrně psychicky náročné.

Foto: yan-krukau, www.pexels.com

pexels-yan-krukau-4458411

Po čase vám to nedá a jdete k lékaři. Udělá se vyšetření a pak to slyšíte. Máte hrozně vysoký cukr. Uděláme ještě jedno vyšetření. A bum, najednou vám přistane v mobilu e-recept. Berte to jednou denně a uvidíme příští výsledky. Tak berete ty ohavné prášky a přidá se k tomu problém s trávením. Tak s lékařem kolaborujete, které léky zkusit a vyměníte je za jiné. Nakonec je to na diabetologa. Celé kolečko znovu. Krve, vyšetření. Dostanete jiné prášky a ten skvělý malý přístroj, který vám prošpikuje prsty. Měříte pravidelně, snažíte se jíst, jak máte. Zdá se vše lepší a postupně přidáváte procházky. A pak přijde další stres a cukr letí do nebes. Nikdy bych nevěřila, jaký vliv má stres. Je třeba si uvědomit, že cukrovka postupně může poškodit nervy. Velký vliv má i na zrak. Cukrovkáři běžně trpí i suchým okem a vysokým očním tlakem.

To by určitě nikdo neměl podceňovat. Nikdo přece nechce oslepnout. Ano, i tak daleko se můžete dopracovat, pokud budete zdravotní problémy ignorovat.

Aby toho nebylo málo, tak se k tomu přidává vysoký tlak. A šup, máte další léky. A jéé, ještě další problém a další. Už přemýšlíte nad pořízením krabičky na léky jako mají senioři. Ne, člověk by si z toho neměl dělat v žádném případě legraci, protože to vtipné v reálu moc není. Myslím, že dokud si člověk nemusí píchat inzulín, tak je stále cesta, jak to udržet v nějakém normálu.

Každý by se měl zamyslet nad tím, jak žije. Udělejte si čas na pravidelnou stravu. Zkuste se nestresovat nebo alespoň tyto situace minimalizujte. Choďte na procházky nebo sportujte. Hrajte si více na králíka a přidejte více zeleniny. A hlavně, poslouchejte své tělo. Vždy ty signály vysílá, jen je neumíme číst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz