Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zapomenutá krása babiččiny zahrady - cinie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dagmar z Květinového ateliéru Nymfea

Kytice s ciniemi

Letnička cínie neboli ostálka rozzáří svojí barevnou paletou každou kytici.

Článek

Kombinace květů cínie a například jiřiny vám bude dělat báječnou společnici ve váze po spoustu dní. Bohaté květy v různých podobách nabízí nepřeberné množství barev, proto je vhodná třeba jako dárek, jenže vykouzlí úsměv mnoho dní.

Vzpomínka na dětství

Když jsem byla malá holka, moc ráda jsem pomáhala mé babičce na zahrádce. Záhony plné ostálek jsem vydržela sledovat dlouhé hodiny… jak kolem létali motýlci, včelky a čmeláci, vše kolem mě bzučelo a mě bavilo koukat, jak hmyz přelétá z květu na květ.

Cínie mám neodmyslitelně spjaté s prázdninami u babičky. Proto dodnes, když z ostálek vážu kytice, s úsměvem vzpomínám na toto období.

Foto: Dagmar z Květinového ateliéru Nymfea

Růžová cinie

Cínie jsou nedílnou součástí také naší Květinové farmy Nymfea, nacházející se nedaleko Pelhřimova a v rámci předplatného (o kterém se dočtete více zde: https://www.nymfea.cz/predplatne/) jsou u našich klientů velmi oblíbené. Proto je mohou mít přes léto i brzký podzim neustále jako ozdobu svých domácností či kanceláří.

Obklopte se čerstvými a barevnými květinami z naší Květinové farmy Nymfea i vy a dopřejte si tak každý den o něco krásnější.

Ostálky kvetou v rozmezí června až října (v podstatě do zámrazu), proto dělají radost dlouhé měsíce. Barevné odstíny a tvary těchto květin jsou velmi rozmanité.

Cínie rozdělujeme dle květu na několik druhů:

  • pomponkovité – mají průměr květu okolo 5 cm a jsou kulovité
  • jiřinkokvěté – ty mají delší okvětní plátky
  • kaktusokvěté – s plátky mírně stočenými
  • hlaváčkokvěté – s vypouklým středem a delšími obvodovými okvětními plátky

Druhová i barevná pestrost cinií neboli ostálek je opravdu bohatá a unikátní.

Kombinovat je můžeme do vázaných kytic typu „luční kvítí“ i do bohatých kytic plných velkých květů. Své místo si najde i v květinovém boxu, což je originální vazba, pro kterou není nutné hledat vázu. Cínie zaručuje, že pokaždé, když kolem kytice projdete, vykouzlí vám úsměv na tváři.

Foto: Dagmar z Květinového ateliéru Nymfea

Kytice cinií

Cínie se kromě do narozeninové vazby či boxu hodí také jako svatební kytice nebo květinová dekorace svatební tabule. Pohrajeme si s barvami květů, stylem vazby a velikostí jednotlivých květin, aby celková kompozice vyjádřila přesně to, co má.

Floristka radí

✅ Cínie skvěle ladí v kombinaci se slunečnicemi, jiřinami, lučním kvítím nebo si krásně vystačí i samotné. 
❌ Naopak se k nim nehodí květiny zvané nevěstin závoj.
💧 Ve váze, při pravidelné výměně vody (přibližně každý druhý den), vydrží zdobit váš stůl i déle než týden.

Foto: Dagmar z Květinového ateliéru Nymfea

Cinie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám