Hlavní obsah
Názory a úvahy

Není citron jako citrón – DPH a stravovací služby od 1. 1. 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Pojďme si s lehkostí a jiskrou humoru projít novinky ve světě stravovacích služeb, které nás čekají od Nového roku 2024.

Článek

Začněme tím, co nás už nějakou dobu baví: kdo by si pomyslel, že točené pivo jednou překoná naše očekávání, co? No, zdá se, že úředníci z Ministerstva financí mají zásobu kouzel, která nás stále dokážou překvapit.

Aktuálně je situace taková, že se jídlo, včetně nealkoholických nápojů, těší snížené sazbě DPH ve výši 10 %, kromě alkoholických nápojů a výjimky v podobě točeného piva. Tedy, abychom to shrnuli: jídlo a nealko nápoje 10 %, alkohol 21 % a točené pivo? Také 10 %. A samozřejmě, nesmíme zapomenout na to, že pizza na místě a pizza „s sebou“ se daní odlišně. Když si dáte pokrm přímo v restauraci, platíte 10 % DPH, ale pokud si jídlo odnesete, nebo necháte doručit, platí se 15 % DPH jako u potravin.

A co nás čeká po Novém roce? Stravování zůstává ve snížené sazbě, ale pozor, nápoje už do této kategorie nespadají, s výjimkou pitné „kohoutkové“ vody a vybraných nápojů. Tak to je polepšení, co říkáte?

Podívejme se na to čísly
: jídlo v restauraci bude zatíženo 12 % DPH, zatímco káva, čaj a limonády poskočí na 21 % DPH. Alkohol, včetně točeného piva, se samozřejmě také dostane na úroveň 21 % DPH. A co pitná voda? Ta zůstává na 12 % DPH, ale pozor, jen ta „kohoutková“, tedy přímo z vodovodu. A při tom všem nezapomeňte, že mátová dekorace vám sazbu nezvýší.
Pitná kohoutková voda s 12% DPH nesmí být nijak dochucená šťávou, sirupem, sladidlem, ovocem! Neperlivá voda v lahvi prodaná v pohostinství bude s 21% DPH.

Pitná kohoutková voda ozdobená např. lístkem máty na či do sklenice – 12% DPH. Citron? Naříznutý plátek citrónu dekorující skleničku kohoutkové vody je 12 % DPH, ale když ho hodím dovnitř, už jsem v 21 % DPH. Takže než platit pokuty a penále „kdo se v tom má vyznat vopičáci“ bude veškerá voda s 21% DPH?

A teď perlička: mléko se také může pochlubit sazbou 12 %, a to i přesto, že do něj můžete přimíchat skoro cokoli, co mu nezmění základní charakter. Ovoce, jiné nápoje, med, dokonce i čaj. Sazba 12% DPH bude platit také pro mléko kravské, kozí, tekuté mléčné výrobky jako je podmáslí, mléko, jogurtové mléko, kefír a acidofilní mléko, našlehané teplé mléko samotné. Dále sem patří veškeré rostlinné alternativy mléka – sójové mléko, nápoje na bázi ořechů (mandlové, kokosové mléko…), nápoje na bázi obilovin (rýžové či ovesné mléko) a nápoje na bázi semen (např. makové mléko, konopné mléko, sezamové mléko..). Veškerá mléka, tekuté mléčné výroby a jejich rostlinné alternativy, které obsahují přidaný cukr či jiná sladidla (např. mléko s medem, s cukrem..), ovoce (např. mléčný koktejl s jahodami), ořechy, kakao, čokoládu, koření, rostliny či část rostlin, obiloviny či jiné potraviny (např. mléčný koktejl se zmrzlinou..). Nesmí nikde být alkohol!!!!

Ale káva? To už je jiný příběh. Káva mléko přemění a sazba vyskočí na 21 %.

Káva s mlékem nebo mléko s kávou (latté, flat white…) či smetanou, čaj, alko či nealko pivo, ovocné, zeleninové šťávy, minerální vody, limonády včetně domácích - sazba 21% DPH.

Ubytovací služby budou ve 12% sazbě DPH.

Hospody to mají tedy pořád veselé … (a chybí mi ing. Antonín Blaník).

A na závěr jedna skvělá novina: ať už si jídlo vychutnáte na místě nebo si ho odnesete, sazba DPH bude stejná, rovných 12 %. A nezapomeňte, kojenecká voda v restauraci nebo obchodě vás přijde na 21 %, protože podle zákona o DPH to sice kojenecká voda je, ale pitná už ne.

Přeji vám krásný zasněžený start do zimy a ať vás v novém roce 2024 v novém režimu stravovacích služeb nic nepřekvapí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám