Hlavní obsah
Zdraví

Čokoláda jako pomocník při odvykání kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash

Přestat kouřit je pro většinu kuřáků extrémně obtížné. Je nutné mít silnou vůli a dlouhou trpělivost. Kdo by to byl řekl, že může pomoci tak běžná věc, jako je čokoláda?

Článek

Kouření je holt těžká závislost. Nebo snad ne? Mnoho lidí po celém světě je každodenně závislých na nikotinu, který je obsažen nejen v cigaretách, ale i v dalších alternativách užívání nikotinu.

Anketa

Kolik cigaret vykouříte za jeden den?
více než 30
33,3 %
20 - 30
0 %
10 - 20
33,3 %
10 a méně
0 %
Nekouřím.
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Jak vzniká závislost na nikotinu

Nikotin je droga, která se velmi rychle dostává do krevního oběhu, a když je inhalována kouřením, může být dosaženo jeho účinku během několika sekund. Nikotin rychle začne působit na několik důležitých systémů mozku, včetně tzv. „odměňovacího systému“. Tento systém je zodpovědný za pocit potěšení a odměny, který lidé zažívají při dobrém jídle, sexu nebo jiných příjemných aktivitách.

Postupem času a pravidelným kouřením dochází k fyzické změně mozkových receptorů a mozek se přizpůsobuje pravidelnému přísunu nikotinu. Toto přizpůsobení má za následek snížení počtu nikotinových receptorů a jejich sníženou citlivost. To vede ke zvýšení tolerance, a proto uživatelé často musí postupně zvyšovat dávky, aby dosáhli stejného pocitu odměny.

Mimochodem, věděli jste, že kromě fyzické závislosti na nikotinu vzniká také psychická závislost?

Když se rozhodnete přestat kouřit

Když přestanete kouřit, pravděpodobně se velmi rychle objeví abstinenční příznaky. Neodolatelná touha po cigaretě, nervozita, celková podrážděnost. Časté bývají i problémy se spánkem, bolesti hlavy a zvýšená únava.

Tyto abstinenční příznaky mohou být dočasné a postupně odezní, jakmile se váš organismus přizpůsobí novému stavu. To ale může trvat až několik týdnů i měsíců. Není proto divu, že nemálo lidí zkusí užívat různé komerční doplňky stravy, které mají pomoci při odvykaní kouření.

Doplňky stravy při odvykání kouření

Určitě už jste někdy slyšeli o nikotinových žvýkačkách, že? Existují dokonce i nikotinové inhalátory. Pak tu máme různé doplňky stravy bez nikotinu, které mají za cíl pomoci snížit abstinenční příznaky.

Pojďme se ale podívat na snadno dostupnou a chutnou alternativu.

Čokoláda

Kdo by neměl rád čokoládu. Navíc čokoláda obsahuje látku nazývanou fenyletylamin, která zvyšuje hladinu endorfinů a serotoninu v mozku. Tyto neurotransmitery jsou známé pro své pozitivní účinky na náladu a pocity štěstí. Při odvykání kouření mohou pomoci vyrovnat se s návaly stresu, úzkostí a podrážděnosti.

Mléčná čokoláda má sladkou chuť, která může nahradit touhu po cigaretě. Kouření často navozuje pocit odměny, který je možné nahradit konzumací malého kousku čokolády.

Věděli jste, že čokoláda bývá doporučována i při léčbě alkoholismu?

Pozor na kalorie

Abstinence od kouření je často spojována s tloustnutím. To není žádná ostuda, člověk si to prostě chce nějak vynahradit, že. Ale opatrně s tou čokoládou. Snažte se vybrat raději tu hořkou a s menším obsahem cukru. Běžná mléčná čokoláda je velmi kalorická.

Anketa

Zkusili jste někdy přestat kouřit?
Ano a podařilo se mi to
0 %
Ano, ale nepodařilo se mi to
0 %
Ne, ale chci přestat
0 %
Ne, nechci přestat kouřit
66,7 %
Jsem nekuřák.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Možná má někdo z vás svůj vlastní příběh, jak přestal kouřit. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám