Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Den díkůvzdání: V touze za materiálními statky lze ztratit nejenom hlavu (67,5 %)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Trojan/Copilot Designer

dav lidí se v supermarketu vrhá na zlevněné zboží, mlátí se a perou se navzájem

Rok po nákupním šílenství s oběťmi na životech jsou náhle zabíjeni lidé, kteří na tomto krveprolití měli podíl. Policie je bezradná, tudíž vypátrání tajemného vraha spočine na bedrech mladé dívky a přátel, kterým jde také o krk.

Článek

Tento příběh měnící populární americký svátek Díkůvzdání v kolotoč násilí a zabíjení nám bude prezentován v mysteriózním hororu a thrilleru, který režisérsky pokryl herec a autor několika průměrných hororů Eli Roth. Do role samozvané vyšetřovatelky a možné budoucí oběti byla obsazena Nell Verlaque, které sekundují Patrick Dempsey a Ty Olsson.

Na Den díkůvzdání se v rodině Wrightů koná slavnostní večeře, zatímco v jejich supermarketu se zaměstnanci připravují na obří výprodej začínající úderem půlnoci, přičemž se už dávno před otevřením srotil velký dav čekajících koupěchtivých lidí. Mezitím se Jessica Wright (Nell Verlaque) vydává s partou kamarádů do kina, nicméně cestou se potřebují zastavit pro pár drobností ve zmíněném supermarketu, kde vzhledem k tomu, že je dcerou majitele nemusí čekat ve frontě spolu s ostatními zákazníky.

Bohužel díky jejich očividnému předbíhání situace venku graduje až se dav doslova utrhne ze řetězu. Nakonec všichni násilím vtrhnou dovnitř a spustí se mela. Lidé si nadávají, perou se a šlapou po sobě. Trvalo to sice jenom pár minut, ovšem následky jsou nedozírné. Doživotní poškození zdraví a úmrtí nejsou výjimkou.

Uběhl skoro rok a navzdory nutnosti se vyrovnat s loňskou tragédii život plyne dál. Supermarket se opět připravuje na velký výprodej, což se sice neobejde bez odporu pozůstalých, ale na obzoru je bohužel výrazně větší problém. S blížícím se výročím masakru jsou z ničeho nic brutálně vražděni lidé, kteří na něm měli, byť minimální podíl. Policie samozřejmě zahajuje pátrání po tajemném zabijákovi v masce poutníka, nicméně vyřešení případu je v nedohlednu. To je obzvlášť špatná zpráva pro Jessicu a její přátelé, které si vrah také vyhlédl. Nezbývá jim tak nic jiného než vypátrat pachatele dříve, než sami skončí pod drnem. Není možné nečinně sedět a čekat na smrt.

Začátek snímku je v prvé řadě kritikou konzumního způsobu života. V celé své kráse nám ukazuje, do jakých krajností dokáže touha po hmotných statcích dohnat úplně obyčejné lidi. Stačí vyřknout slova sleva či zdarma a mnozí přicházejí o rozum. Jsou ochotni obětovat zdraví a svou důstojnost jenom pro nepodstatnou zbytečnost. Ale mnohem horší je, že na ostatních jim nezáleží už vůbec. V záchvatu davového šílenství bez skrupulí šlapou po sobě navzájem a spousta z nich se nad tím ani nepozastaví.

Někdo by mohl říct, že už tady začíná drsný horor, nicméně tato filmová sekvence je spíše smutná a depresivní než děsivá. Nutí to diváka uvažovat nad tím, kam jsme to jako lidstvo dotáhli. Vážně jsme tak vyspělý živočišný druh, jak si myslíme, nebo je to iluze? Co když se hluboko uvnitř nás stále skrývají necivilizovaná zvířata? Tyto úvahy se mohou zdát přehnané, když jde pouze o film, ale bohužel se to děje i ve skutečnosti a není to o nic lepší.

Ale samozřejmě nebudeme ochuzeni ani o klasický hororový obsah. Začíná to u pár tmavých temný záběrů, které mají vzbudit strach, ale ty v rámci celku skoro nestojí za řeč. Mnohem výraznější roli má napětí, kdy naprosto nic není dopředu jisté. Je možné povolit v ostražitosti nebo musíme mít oči na stopkách, protože se zákeřný vrah zrovna připravuje na nečekaný útok ze zálohy. Kdo je přítel hodný důvěry a před kým je potřeba se mít na pozoru. Není vůbec jednoduché z toho úspěšně vybruslit, takže ti slabší pravděpodobně nepřežijí.

Z pohledu hororu nejvíce zaujmou okamžiky samotného vraždění a předehry, které umí zaujmout i ostřílené fanoušky žánru. Dostatek krve, pár utržených končetin či vyvržené vnitřnosti jsou samozřejmostí, ale je v tom mnohem více. Hlavní kouzlo spočívá ve způsobech zabití, které se vyznačují vysokou dávkou originality. Různé každodenní věci jsou využity překvapivý způsobem k páchání násilí a vývoj událostí se často otočí nečekaným směrem, což jasně poukazuje na nápaditost autorů. Útlocitnějším povahám to může často připadat příliš morbidní, ale pokud budete naladěni na stejnou vlnu, tak si to můžete i ujetým způsobem užít.

Další zajímavé okolnosti dodává samotné zasazení do horory nepolíbeného populárního svátku, při kterém by nikdo nečekal děsivé události, což je neohraný koncept. Navíc Díkůvzdání není pouhá lákavá vějička, ale prolíná se celým příběhem a ani na chvíli nás neopustí. Celé to směřuje k vrcholu tohoto svátku, kterým je slavnostní večeře, se kterou dosahuje drsnost, brutalita a úchylnost svého vrcholu. Je to tak morbidní podívaná, že se vám obtiskne do paměti a už nikdy nebudete pohlížet na večeři ke Dni díkůvzdání stejně.

Snímek nabízí i vcelku kvalitní složení postav, které jsou dostatečně rozmanité, aby nebyly slabým článkem celku. Odlišují se od sebe ve vysoké míře a zároveň nepůsobí příliš hloupě, tudíž nám nebudou lézt na nervy. Dobré je také to, že mnoho z nich má dostatečně silnou motivaci k pomstě lidem spojeným s masakrem v supermarketu, tudíž není nikdy jasné, kdo je pouhou obětí a kdo skrývá kruté tajemství.

Samotný závěr je poněkud rozporuplný. Slabším bodem je odhalení pachatele, a především jeho motivace, která je ohraným klišé vyskytujícím se v záplavě další filmů rozličných žánrů. Naštěstí se přitom odehrají i dostatečně poutavé události zdatně kombinující akci a napětí. Třešnička na dortu je plně v gesci jednoho ze symbolů tohoto amerického svátku a bude to bomba.

Dohromady jde o povedený horor měnící jeden z nejpopulárnějších amerických svátků v krvavou lázeň naplno odhalující odvrácenou stranu konzumního života. Hororová stránka snímku přináší originální nápady a trochu invence, čímž se odlišuje od často tuctové konkurence. I z pohledu ostatních kinematografických aspektů to není vůbec špatné žánrové dílo. Nebere se úplně vážně, ale to není na škodu.

Určitě bylo cíleno na hororové fanoušky, protože jiní to mohou považovat za příliš morbidní a cynické, tudíž je to rychle odradí. Oproti tomu ten správný divák ocení jeho neotřelé nápady, originalitu a zajímavá překvapení. Vlastně je divné u filmu se spoustou mrtvol, krve a trochou úchylnosti napsat, ale je opravdu možné si to užít a pobavit se.

Automobily

Na začátku filmu přijíždí parta kamarádů do supermarketu ve Fordu Expedition. Bývalý přítel Jessici po ukončení své sportovní kariéry jezdí například s odtahovým vozem GMC Sierra Heavy Duty. Tajemný vrah použije k zabití jedné z obětí Volkswagen Golf. Nového zástupce šerifa můžeme vidět za volantem Fordu Bronco. V řadách místní policie slouží Ford Police Interceptor Sedan a Chevrolet Tahoe PPV. Dále tady najdeme například Mercedes-Benz třídy G, Jeep Wrangler Unlimited či tahač International 4900.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1350641-den-dikuvzdani/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt1448754/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_4_nm_4_q_tha

https://www.imcdb.org/movie_1448754-Thanksgiving.html

Současně publikováno na Blog iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz