Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Trojan/Copilot Designer

děsivý přízrak s hnědým pytlem přes hlavu vystupuje z díry ve zdi

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

Článek

Nebezpečného zahrávání si se záhrobím bez ohledu na hrozící následky budeme svědky v mysteriózním hororu, který je celovečerním režisérským debutem Alberta Corredora navazujícím na jeho krátkometrážní snímek z 2017. Role dědičky temného tajemství připadla Freye Allan, kterou doplňují Ruby Barker a Jeremy Irvine.

Iris (Freya Alla) zrovna přišla o práci, což ji brzy připraví i o bydlení. Z nepříjemné vyhlídky na zneužívání dobroty nejlepší kamarádky Katie (Ruby Barker) ji vytrhne telefonát z Kanady s oznámením smrti jejího otce, kterého léta neviděla. Po identifikaci jeho znetvořených ostatků se na scéně zjevuje správce pozůstalosti, který Iris nakonec doprovodí do starého hostince, jehož se stala novou majitelkou. Nepodlehne přitom lákavé nabídce rychlého prodeje a rozhodne se zde strávit trochu času.

I když se jedná o neutěšené temné místo, tak je to pořád lepší než spát pod mostem. Uprostřed noci ji ze snů vytrhne zazvonění, přičemž během pátrání po zdroji uvnitř narazí na neznámého muže (Jeremy Irvine), který tam nemá co pohledávat. Po počátečním šoku se brzy ukazuje, že rozhodně nejde o nebezpečného šílence, nýbrž zoufalého vdovce, jehož jediným přáním je navštívit sklep a promluvit si s manželkou. I když by mu Iris ráda pomohla ulehčit jeho trápení a dobře na tom vydělala, tak se musí domluvit na zítra, protože nemají klíč.

Následující noci se tak stane a oba se za doprovodu kamarádky Katie vydávají do sklepa, kde se ukáže, že to rozhodně nebyly plané řeči. Očekává je tam podivná bytost s pytlem na hlavě, která by měla muži umožnit komunikaci se svou láskou, která ho předčasně opustila. Bohužel dostane nehezkou promluvu se svou matkou, která se navíc záhy zvrtává v nelítostný boj s nebezpečným démonem. Všichni se z toho rychle otřepou a brzy jsou připraveni na další pokus. Zřejmě u nich došlo k zatemnění mysli, tudíž se i s vědomím hrozícího nebezpečí vrhají zpět bez ohledu na následky.

Samotný hostinec, kde se odehrává většina snímku, je variací na klasická venkovská panská sídla, která se po letech zanedbávání proměnila doslova v domy hrůzy, což je jedno velké hororové klišé. Spoustu ošuntělého vybavení a temných zákoutí pravděpodobně ukrývajících zlo doplňují mrazivé pohledy dávno mrtvých lidí zírajících z všudypřítomných obrazů, což vcelku dobře funguje dohromady. Naději na trochu originality vzbuzuje původ budovy v období průmyslové revoluce, ale bohužel se nenaplní.

To naznačuje, že hororová stránka filmu není příliš světoborná. Mnoho tmavých záběrů vyvolávajících pocit hrozícího nebezpečí se kombinuje s různými nevysvětlitelnými událostmi, ale to najdeme u každého podobného filmu. Povedenou lekačku ale aby divák pohledal. Z hlediska děsivosti nejvíce vyniká čarodějnice nahlížející za oponu smrti a její špinavé triky. Boduje různými nelidskými projevy, schopnostmi popírajícími zákony fyziky a trochou tělních tekutin. To samozřejmě doplňují uši drásající nepříjemné zvuky a ďábelský hlas, ale stále to není nic, co bychom neviděli mnohokrát.

Samotné postavy výrazněji pociťují psychický rozměr celé situace, protože čarodějnice si s nimi velmi nehezky zahrává. Umí tnout přímo do živého a využít těch nejhorších traumat. Zasévá pochybnosti o milovaných osobách, protože často není jasné, kdo k vám zrovna promlouvá, což zavání nejedním traumatem. Bohužel se tyto pocity nepodařilo uspokojivě přenést k divákům, což by mělo být to hlavní.

Navzdory všem děsivým okolnostem je očividné, proč mají lidé o tuto temnou službu zájem. Jedná se totiž o jedinečnou příležitost, jak se rozloučit s blízkými, kteří nás opustili. Prohodit poslední slova, získat odpovědi či využít poslední okamžiky k upřímné omluvě. Konečně to uzavřít a jít dál. Ale rozhodně není jisté, že to dopadne podle vašich představ. A to ani nepočítám kritickou chvíli, kdy začne démon přebírat iniciativu a usilovat vám o život. Možná by přece jenom bylo lepší vsadit na více konvenční terapeutické metody.

Lidské bytosti jsou ale nenasytné a chtějí pořád více, s čímž nebezpečí roste do výšin. Často se objevují lidé poháněni vztekem a pocity zhrzení, jejichž cílem je srovnat si účty, ale to je teprve začátek. Najdou se i tací, jejichž primárním cílem je zneužití temných sil k získání moci a zastrašení všech odpůrců. Bohužel jde o zahrávání si s ohněm, které končívá tragicky.

Jeden z dalších motivů filmu je ilustrován na zničeném vztahu Iris s jejím otce. Na první pohled se to zdá jako klasický případ vyhnutí se odpovědnosti, ale pravda je jinde. Někdy zkrátka nastane situace, kdy je možné ochránit své milované jedině jejich opuštěním. Často je to nepochopeno a zanechává to hluboké šrámy, ale jiná možnost kolikrát není. Proto bychom neměli dělat předčasné závěry a radši se zamyslet nad důvody ostatních, protože mohou být relevantní. Zase tolik to nestojí.

Závěr filmu není úplně bez nápadu. Pod nátlakem přízraku a poháněno sobectvím a chtíčem se zlo objevuje tam, kde by ho nikdo nečekal a pěkně zamíchá kartami. Autoři si sice nakonec nechali otevřené dveře vstříc pokračování, ale vzhledem k průměrným kvalitám tohoto snímku jej není možné očekávat.

Vcelku průměrný horor ukazující, že se světem mrtvých si není radno zahrávat. Ač je lákavá představa tímto drsným způsobem ulevit své ztrápené duši, tak to zkrátka stojí příliš. Navíc i to některým lidem nestačí a spatřují v tom skvělou příležitost, jak profitovat na úkor ostatních, což je hodně nerozumná volba. Samozřejmostí je dostatek hororového obsahu, který sice funguje obstojně, ale originality v něm není ani za mák.

Celkově se jedná o žánrový průměr, který se více než děsivostí a strachem snaží bojovat dějovým přesahem, který bohužel nedosahuje takových kvalit a nedostal tolik pozornosti, kolik by bylo žádoucí. Více brutality a pár laciných lekaček by také nebylo na škodu. Dohromady jde o tuctovou hororovou jednohubku, která nenadchne ani neurazí, ale v paměti vám určitě neutkví. Najdete spoustu lepších filmů s podobnou náturou, které by stály za zhlédnutí.

Automobily

Irisina kamarádka Katie v Kanadě jezdí ve Volkswagenu Golf. Jinak tady nenajdeme žádný automobil, který by stál za zmínku.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1454948-hlasy-mrtvych/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt14030816/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_7_nm_1_q_bagh

Současně publikováno na Blog iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz