Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Trojan/Copilot Designer

Drsná princezna v otrhaném oblečení bojuje uvnitř jeskyně proti drakovi

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

Článek

Snahu mladé dámy vyjít vítězně ze střetu s mnohonásobně nebezpečnějším protivníkem uvidíme ve středověkém dobrodružném fantasy s prvky drsné pohádky, které v produkci streamovacího giganta Netflix zrežíroval Juan Carlos Fresnadillo. Role hlavní hrdinky se ujala Millie Bobby Brown, kterou kromě Raye Winstona a Angely Bassett doplňuje například Nick Robinson.

V chudém a nehostinném severském království, kde není dost jídla a dřeva na zahnání chladu, žije nepoddajná princezna Elodie (Millie Bobby Brown), která se neostýchá také přiložit ruku k dílu. Jednoho dne je králem přijata delegace ze vzdálené země plné bohatství a hojnosti, která dorazila s nabídkou lukrativní svatby. Elodie není úplně po chuti se vdát za někoho úplně cizího, ale také si je moc dobře vědoma neutěšeného stavu království, kterému by tento sňatek přinesl mnoho financí do státní kasy. Odpovědnost ji nakonec přesvědčí.

Celá rodina (Ray Winston, Angela Bassett) s Elodií vyráží na cestu do jejího nového domova, kde se zdá všechno zalité sluncem. Cesta mezi zelení a poli přetékajícími hojností je nakonec zavede k velkolepému honosnému zámku, který je příbytkem zdejší královské rodiny a hlavně prince (Nick Robinson) očekávajícího svou nastávající. Zatímco se mladí snaží dostatečně poznat a pokusit se zažehnout vzájemnou lásku, tak ti starší se noří do víru jednání. Výsledek není příliš uspokojivý, ale brzké svatbě nic nestojí v cestě.

Bezprostředně poté, co si řeknou svoje ano, spolu vyráží novomanželé na zlověstnou horu, kde je očekává místní honorace v čele s králem a královnou, aby jak velí tradice, přivítali novou členku rodu mezi sebe. Bohužel tento rituál spěje k drsnému vyvrcholení, při kterém bude Elodie obětována zlému drakovi. Ta tak skončí v temné jeskyni bez možnosti útěku a s vyhlídkou trýznivé smrti. Nehodlá dát svou kůži lacino a rozhodne se o svůj život bojovat do posledního dechu.

V základu se jedná o fantasy, které přebírá mnohé prvky z klasického pohádkového kánonu. Souboj dobra proti zlu, které má značnou převahu, přičemž vítěz ze střetu odchází se vztyčenou hlavou vstříc světlým zítřkům. Velký honosný palác, za který by se nemusel stydět ani Walt Disney. Nějaké nadpřirozeno v čele s velkým drakem, to všechno zde najdeme.

Film je svojí celkovou náturou a nesmlouvavostí mnohem blíže stylu bratří Grimmů než moderním pohádkám zjemněným pro dětské diváky. Smrt přichází na scénu až nečekaně často a takové probodnutí je tím nejvíce milosrdným způsobem skonu, protože není problém skončit v trýznivých bolestech uprostřed plamenů. O velmi bolestivá zranění nepříjemná na pohled také není nouze. Ovšem ani procházení temnými neutěšenými jeskyněmi, kde smrtelné nebezpečí číhá za nejbližším rohem, není zrovna pohádkové.

Vedle toho se tady objevují i modernizace reflektující dnešní inkluzivní dobu, a to především z pohledu ženského pohlaví. Elodie si určitě nemůže hrát na dívku v nesnázích čekající na rytíře na bílém koni, protože drak dorazí dříve. Co si člověk neudělá sám, tak nemá, tudíž se ona sama musí stát neohroženou hrdinkou bez bázně a hany, ale stejně nikdy nezapomene na svou ženskou stránku. Z princezny se tak stává Amazonka s velkým drsňáckým mečem, která spolu s mladickou nevinností odhazuje i nadbytečné kusy oblečení.

Ovšem Elodie není jedinou ženskou postavou, která se vymyká archetypálním pohádkovým škatulkám. Typicky negativním osobnostem jsou nově propůjčeny pozitivní vlastnosti. Do jejich vínku jsou zařazeny další charakteristiky, díky čemuž nejsou všechny pouhými černobílými postavami. Můžeme pro ně získat sympatie, které by nás dříve ani nenapadly anebo nám byly utajeny.

Audiovizuální zpracování určitě není špatné, ale rozhodně nijak nevyniká nad konkurencí. Hudba zdatně doplňuje jednotlivé scény, a přitom posiluje jejich sílu a zapůsobení na diváky. Kamera se rozhodně nenechá zahanbit a dělá přesně to, co je v daný okamžik potřeba.

Prostředí přesně odpovídá představě o dobrém středověkém fantasy. Máme tady krásnou idylickou zemi plnou hojnosti, kde ani ten nejnuznější obyvatel nemusí za žádných okolností strádat. Samozřejmě by se takové místo neobešlo bez honosného zámku čišícího bohatstvím, ze kterého na celé království zhlíží královská rodina.

Mnohem více času ale strávíme v jeskyních mezi rozeklanými skálami, kde tím pádem ještě více záleží na kvalitním zpracování. Naštěstí jde o správně temné a nehostinné místo pro vybudování hutné atmosféry, což navíc posiluje přítomnost zlého draka, který může kdykoliv zaútočit. Vcelku nečekaná je rozmanitost tohoto prostředí využívajícího téměř všechny prvky, které lze v jeskyních naleznout. To je doplněno několika originálními nápady, tudíž to rozhodně není tak jednotvárné prostředí, jak by se dalo očekávat.

Fantasy obsahu vévodí samozřejmě drak, jehož samotná podoba kombinuje známé filmové draky s různými mytologickým stvůrami, čímž se podařilo docílit vcelku nápaditého vzhledu. Jeho ztvárnění pomocí zvláštních efektů už tak slavné není, ale vzhledem k rozpočtu to lze pochopit. Tmavé záběry v útrobách jeskyně jsou naprosto v pořádku, ale denní světlo v kombinaci s blízkými pohledy mu zrovna nesvědčí. Vedle toho ztvárnění ohně vycházejícího z jeho útrob je povedeným detailem. Obecně tak nejsou efekty vůbec špatné.

Příběhově se jedná spíše o průměrné dílo. V námětu najdeme mnoho originálních nápadů kvalitně se propisujících do celkového děje, ale jinak jde v jádru o klasické fantasy. Kromě pár chvil není příliš složité odhadnout, kam se příběh v příštích okamžicích bude ubírat. Modernizace oproti klasice vyšly na výbornou, ale běžné dějové postupy stále mají něco do sebe, jenom tolik nezaujmou.

Lehce nadprůměrné středověké fantasy s pohádkovými prvky, které vyvrací klasickou představu mužského hrdiny zachraňujícího bezbrannou dámu v nesnázích. Tady se musí hlavní ženská hrdinka o svůj osud postarat vlastním důvtipem, schopnostmi a odvahou, protože se na nikoho jiného nemůže spolehnout. Tento příběh se odehrává v prostředí dobře odpovídajícímu žánru doplněném několika zajímavými nápady, k čemuž se přidává průměrné audiovizuální zpracování.

Dohromady se jedná o kvalitní jednohubku na příjemně strávené odpoledne, která má mnoho světlých chvilek, ale ani tím okolo rozhodně neurazí. Jde o reinkarnaci původních drsných verzí pohádek před jejich vyměknutím, která je posunuta do vod fantasy a emancipačně upravena pro dnešní rozmanitou dobu. Ovšem, vzhledem k tomu, že nejde o dílo cílené na děti, by nebylo od věci přidat na drsnosti a brutalitě. Určitě se tento snímek nezapíše do zlatého fondu kinematografie, ale jako příjemná nezávazná podívaná nefunguje vůbec špatně.

Automobily

Vzhledem k dobovému ukotvení snímku tady nenajdeme žádné automobily.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1300148-mlada-dama/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt13452446/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_2_nm_6_q_dam

Současně publikováno na Blog iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz