Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Slepičí úlet: Zrození nuget: I v malém stvoření se může skrývat silný duch (75 %)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Trojan/Copilot Designer

Slepice se staví na odpor zlé fúrii

Odvážná slepice a její soukmenovci musí opustit svůj domov a vydat se na pomoc její dceři, které se na cestě do světa nevyhnuly potíže. Ovšem tato záchranná mise se nakonec vyvine ve snahu o vykoupení mnoha nebohých slepic.

Článek

Tento příběh o rodině a boji proti útlaku nám bude prezentován v animované dobrodružné komedii navazující na úspěšný snímek z přelomu tisíciletí. Studio Aardman se tentokrát spojilo se streamovacím gigantem Netflix, přičemž režii svěřili Samu Fellovi, jehož schopnosti nejsou v tomto žánru zanedbatelné. Nezdárné opeřené dceři propůjčila svůj hlas Bella Ramsey, kterou v rolích slepičích rodičů doplňují Thandiwe Newton a Zachary Levi.

Před lety utekla odbojná slepice Ginger (Thandiwe Newton), kohout Rocky (Zachary Levi) a několik dalších z temné farmy, kde je nečekala zrovna zářná budoucnost. Azyl jim poskytl neobydlený ostrov, který usilovnou prací přebudovali v příslovečný ráj na zemi. Uběhl nějaký čas a Ginger s Rockym se narodila dcera Molly (Bella Ramsey). Ta jim i celé komunitě přinesla spoustu radostí ale i starostí, protože byla jako z divokých vajec, což každou chvíli zavánělo průšvihem.

Než byste řekli švec, stal se z Molly teenager, jemuž rebelování proti autoritám rozhodně není cizí. Její největší touhou se stane opuštění rodného hnízda a objevování okolního světa. Samozřejmě, že rodiče vědomi si všech rizik a nebezpečí jsou kategoricky proti, což je jim ale houby platné, protože Molly se už dávno rozhodla a velmi brzy skutečně odchází z domova. Rodině a ostatním není její budoucnost lhostejná, tak ji následují s cílem ochránit ji před každým nebezpečím.

To bylo nejlepší možné rozhodnutí, protože Molly je lstí vlákána do továrny na kuřecí nugety, která se tvářila jako místo plné her a zábavy, ale pravda byla o mnoho smrtelnější. I ona sama poznala, že její vyhlídky nejsou vůbec dobré, ale ven se bohužel nedostane bez pomoci rodičů a přátel. A co ostatní slepice, nezaslouží si taky šanci na nový život?

V základu se jedná o klasický příběh o rodině, kde se střetávají životní role dvou odlišných generací. Na jedné straně jsou starostliví rodiče mající nadevše rádi své ratolesti, ať jsou jakékoliv. Berou jako své poslání jejich ochranu před zlým světem, který je v tomto případě navíc považuje za jídlo. Nechtějí přece přijít o to nejcennější v životě, co si od vajíčka léty vypiplali. Bohužel se vzrůstajícím věkem potomků je to čím dál těžší, protože začnou mít vlastní hlavu a poslouchat jim není po chuti.

Stejně jako Molly touží všichni mladí po vlastní nezávislosti. Chtějí poznat nové věci, zažít vzestupy a pády a zjistit kým doopravdy jsou. Najít smysl života a nechat se jím pohltit. K tomu je nesvazuje spousta zodpovědnosti a starostí, tak proč tuto svobodu nevyužít. Chce to spoustu lásky a pochopení, aby tyto odlišné až protikladné pohledy dosáhly kompromisu. Není to vůbec jednoduché, ale udržet rodinu pohromadě by měla být dostatečně silná motivace.

Snímek na první pohled zaujme svým výtvarným zpracováním, které ho originálně odlišuje od většiny konkurence. Je zářným příkladem starosvětské fázové animace, kde jsou reálným objektům obměňovány pózy, přičemž spojením jednotlivých snímků je dosaženo plynulého pohybu. Úspěch tady neleží na bedrech počítačových technologiích, ale spočívá v reálných rukou šikovných a nebývale trpělivých animátorů, kteří jsou schopni pro dokonalý výsledek obětovat mnohé. Oni udržují při životě umění, na které ostatní z pohodlnosti rezignovali.

A přitom se takto dá vytvořit skvělé audiovizuální dílo. Zkombinuje se spousta obyčejných a prostých věci, v čele s kupou plastelíny, které před vašimi zraky skutečně ožívají. Vzniká tak prostředí dětské fantazie, které doslova překypuje detaily a originálními nápady, a navíc je vskutku příjemné na pohled. Případné nedokonalosti jsou pouze znakem ruční práce. Někteří to mohou považovat za zpátečnické a hodné modernizace, ale tím by se spíše vytratilo kouzlo, než abychom něco získali.

Z pohledu dětského diváka tady nic důležitého nechybí. Začíná to u rozmanitého a dostatečně barevného prostředí obývaného roztomilými zvířátky, které často utrousí nějaký vtípek. Nějaká akčnější scéna s výraznou hudbou se také najde. Jako poučení se ukazuje důležitost rodiny a přátel pro překonání překážek a poražení zla.

Ale může to mít mnohem větší význam pro nejmladší generaci, než se na první pohled zdá. Třeba to v některých dokáže zažehnout vášeň pro tvorbu na poli kinematografie, protože technikou fázové animace dokáže natočit krátký film skutečně každý, jenom to chce trochu snahy. A s velkou dávkou štěstí bude takto objeven nějaký ukrytý talent, o kterém jednou hodně uslyšíme.

Ovšem často je cítit, že se snímek hodně soustředil i na dospělé s duší dítěte. Dokáže být dětskou variací na špionážní thrillery s dostatkem zábavných i přihlouplých scének, které vždy vyvolávají milé pousmání. Objeví se i pár vymožeností, které se také neberou příliš vážně. Přijdou i vážnější chvíle, ale stejně jde o příjemné pokoukání.

Hlavní padouch nezapře inspiraci v záporácích z klasických bondovek s jejich typickými znaky, které jsou dnes už příjemným nostalgickým klišé. Samotná továrna na nugety je jeho dokonalým sídlem, ze kterého zlověstnost jenom čiší. Ale i mimo to je snímek plný více či méně výrazných popkulturních odkazů, které při prvním zhlédnutí určitě neodhalíte všechny.

Film poskytuje možnost pohlédnout na masný průmysl z perspektivy samotných zvířat. Nám lidem může připadat místo plné spokojených slepic, které před smrtí nezažijí žádný stres jako ideální řešení, ale my tam na rozdíl od zvířat nemusíme být zavření bez možnosti úniku. O jejich uvědomění můžeme pochybovat, tak určitě jim nedělá radost být lidskou potravou. Proto můžeme být jenom rádi, že ve skutečnosti nejsou slepice jako Ginger, ochotné bojovat proti útlaku lidí, protože by nám to pěkně spočítaly.

Dohromady jde o povedený rodinný film, který se na první pohled tváří jako příběh o dospívání, vzdoru proti rodičům a vzájemné lásce, ovšem nabízí mnohem více. Umí být akčňákem, špionážním thrillerem nebo pohledem na boj za svobodu, přitom ve formě stravitelné pro diváky každého věku. To všechno je navíc doplněno dostatkem příjemného a pozitivního humoru. Není možné pominout ani osobité vizuální zpracování se spoustou zajímavých detailů, které zaujme a zároveň se s ním vracíme do zlatého období animace, kdy byla uměním tvořivých rukou, a ne výtvorem počítače.

Je to snímek, který dokáže upoutat děti i dospělé, přičemž ti druzí jmenovaní budou možná ti více potěšení. Nabízí spoustu kvalitního obsahu z každého soudku, takže si každý najde svoje. Jeho zhlédnutí a příjemných chvil u něj strávených byste neměli litovat.

Automobily

Molly se do továrny na kuřecí nugety dostane v Bedfordu CA. Náklaďák, který má nezastupitelnou roli v závěru filmu je designovou kombinací Morrisu, Austinu a britského mlékařského vozu.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1353032-slepici-ulet-zrozeni-nuget/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt8337264/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_7_nm_1_q_chicke

https://www.imcdb.org/movie_8337264-Chicken-Run–Dawn-of-the-Nugget.html

Současně publikováno na Blog iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz