Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Wonka: Kolik životů obyčejných lidí dokáže zlepšit cesta za sladkým snem (77,5 %)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Trojan/Bing Image Creator

Willy Wonka uprostřed skupiny šťastných lidí, kolem spousta cukrovinek

Ambiciózní čokolatiér se vydává na cestu za svým snem, která mu jednoho dne zajistí status legendy. Pár nepřejících zlých lidí mu sice hází klacky pod nohy, ovšem stále se najde mnoho dobrých duší ochotných ho podpořit.

Článek

Pouť za sladkým úspěchem budeme sledovat v pohádkovém dobrodružném muzikálu pro diváky každého věku navazujícím na proslulé dílo spisovatele Roalda Dahla. Režie snímku byla svěřena spíše neznámému režisérovi Paul Kingovi, který už poněkolikáté prokazuje své schopnosti na poli rodinných filmů. Do hlavní role byla obsazena vycházející hvězda Timothée Chalamet, kterého doplňují Calah Lane, Olivia Colman a další.

Ve vidině naplnění svých snů a tužeb se mladý a nadějný cukrář Willy Wonka (Timothée Chalamet) vydává do světa na místo pověstné nejlepší čokoládou. Jeho ambice a očekávání se bohužel brzy střetávají s nehezkou realitou. Kvůli své nezkušenosti a důvěře v lidské dobro sedne na lep prvnímu podvodníkovi, který jde kolem. Jeho výhledem do budoucna se náhle stanou léta otrocké práce v prádelně.

Takhle zkraje se ale přece není možné vzdát a rezignovat na své plány. Proto Willy dál pokračuje ve své cestě poněkud partyzánským způsobem. Obrovskou pomocí v jeho snažení se stane bystrá dívka jménem Noodle (Calah Lane), jejíž životní úděl je vcelku neradostný. Ona naštěstí není jediný dobrý člověk, ochotný pomoci. A Willy Wonka si určitě pomoc zaslouží, protože se v něm skrývá mnohem více než v normálním člověku.

Bohužel je tady ještě větší problém a tím je nesmlouvavá konkurence. Jsou jí tři místní spolupracující individua, která se s Wonkou nemohou rovnat na poli nápadů a fantazie, ale překonávají ho pletichami a intrikami. Navíc mají pod palcem šéfa policie, který jim rád pomůže se špinavou prací. Je to silný střet mezi odlišnými světonázory a my můžeme pouze čekat, co si osud ještě pro naše hrdiny připraví.

Samotný snímek je v prvé řadě studií cesty člověka za svými sny. Je plný odhodlání, ambicí a touhy po naplnění svého potenciálu. Vidina úspěchu je hnacím motorem, díky kterému je jednoduší čelit drsné realitě a přežít pochybnosti, odrazování nebo sabotování ostatních lidí. Sebevětší překážky je nutné zkrátka překonat a nevzdat se. Držet se své vize, jinak se dílo nezdaří. Každý měl jistě nějaké plány do budoucna, které se třeba nevyplnili, ale rozhodně je lepší to někomu jinému přát a těšit se z jeho úspěchu než se užírat závistí.

Zosobněním ambiciózního snílka je samotný Willy Wonka, jehož sny míří až do oblak. Bez ohledu na okolnosti ho neopouští pozitivní myšlení a víra v lepší zítřky. Miluje to, co dělá a snaží se svoje nadšení a radost sdílet s celým světem. Je sice poněkud excentrickou osobností nezapadající do běžných škatulek, ale kdo by se divil vzhledem k jeho jedinečnému pohledu na svět. Nedělá si nic z toho, co si o něm myslí ostatní, čímž by se mnozí mohli inspirovat.

Oproti předchozím filmům z tohoto univerza dostala postava skřítka Oompa Loompy více prostoru se inteligentně a osobitě projevit a tím pádem není pouhou tancující a zpívají atrakcí sloužící k pobavení. Vystupuje především v pozici vnitřního hlasu nebo chcete-li svědomí našeho protagonisty, který s ním dokáže více otevřeněji rozmlouvat. Notně dlouho není jasné, zda se náhodou nejedná pouze o výplod mysli, což přidává do děje trochu tajemství. Oranžový mužík nepotřebuje zapůsobit hromadným výskytem na plátně, protože je sám o sobě mnohem komplexnější osobností.

V několika záporných postavách uvidí dětský divák klasické padouchy, kteří kladným postavám ztrpčují život a podle toho jsou nakonec po zásluze potrestáni. Pro dospělého skrývají ovšem vcelku silný přesah do reality. Jsou to lidé využívají své zvýhodněné pozice ve společnosti na úkor těch méně privilegovaných. Prostřednictvím korupčního jednání a podvodů jsou tak misky spravedlnosti obraceny na stranu bohatých a hlavně vychytralých. Ať se nám to líbí nebo ne, tak náš skutečný svět je toho plný.

Naštěstí je tady protiváha ve formě nezměrné síly přátelství, na kterou film klade velký důraz. Je to jedna z mála věcí umožňujících překonat překážky jakékoliv velikosti, což je v tomto případě nesmírně cenné. Jeden člověk by se pod tou zátěží mohl zlomit, ovšem více lidí společně odolá. Ale i v jednodušších časech jsou přátelé věcí, která činí život mnohem příjemnější. Bez jejich intervence bychom sledovali o dost depresivnější snímek o zničených snech. Tento aspekt přináší důležité sdělení, který by si měli diváci každého věku ze sledování odnést.

Prostředí filmu se na první pohled nezdá zase tak pohádkové, jak by se dalo čekat. Právě proto ale mnohem lépe vynikne zjevení našeho hlavního hrdiny, který teprve začne měnit všední obyčejný svět v rejdiště fantazie a originálních nápadů. Willy Wonka doslova přináší světlo do všední reality. Vrcholu dosáhneme s otevřením jeho obchodu, kde si realita dává dovolenou a před námi se v celé své kráse odhaluje doslova snový svět. Tam je možné cokoliv, co si dokáže jeho excentrická mysl představit.

Fantazie pohání i mnohé muzikálové vložky spočívající jak v masových davových choreografiích, tak neméně důležitých komorních a decentních hudebních scénách. Přitom tato součást filmu neslouží pouze k zaujetí dětí, ale i dospělému bude dávat smysl. Každá jednotlivá taková scéna navozuje silné emoce a posiluje celkovou atmosféru nápaditou formou. Nezáleží, zda má být výsledek pozitivní nebo negativní, nicméně prostřednictvím tempa, náboje, intonace a zajímavého textu dokáže zapůsobit mnohem lépe než nepřeberná spousta slov.

Hlavním poselstvím snímku je zprostředkovat, jaká krása se může skrývat v na první pohled obyčejné sladké pochoutce známé jako čokoláda. Na tom spolupracují všechny složky filmu, nicméně Willy Wonka je ten hlavní. Dává do toho celé své srdce a dokáže svým sladkým uměním vykřesat nádherné pozitivní emoce a vytvořit ty nejhezčí vzpomínky. Lidé se díky němu doslova vznáší na nebeském obláčku. Z reality všedního dne umí vytvořit svátek, přičemž se aspoň na chvilku zdá všechno v naprostém pořádku bez ohledu na temnou skutečnost vůkol. Může to být opravdu něco úžasného a ten, kdo to dokáže vytvořit je opravdový umělec.

Celkově jde o moc příjemný odpočinkový film o cestě člověka za svými sny. Excentrický snílek v hlavní roli, a hlavně jeho sladké výtvory dokážou přinést kus pozitivního světla a umělecké krásy i do toho nejtemnějšího dne. I když může být chamtivost a chtíč některých lidí proti, tak díky upřímné pomoci několika věrných přátel dobro nakonec zvítězí.

Snímek nabízí spoustu kvalitního obsahu pro dětské diváky, nicméně dospělí rozhodně nebudou ani trochu strádat. Nedrží se příliš při zemi, ale ani se nenechává příliš unést na vlně excentričnosti. Nejspíše nedosáhne věhlasu svých předchůdců, ovšem i tak jde o kvalitní podívanou, která dokáže zaujmout.

Automobily

Jeden z padouchů se nechává vozit v luxusní limuzíně Rolls-Royce Silver Wraith. Zkorumpovaný hlavní policista využívá služeb Austinu 14/6.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/972101-wonka/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt6166392/?ref_=nv_sr_srsg_2_tt_4_nm_2_q_wo

https://www.imcdb.org/movie_6166392-Wonka.html

Současně publikováno na Blog iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz