Hlavní obsah
Sport

Historický úspěch českého ragby vozíčkářů - národní tým se v květnu utká s evropskou špičkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luděk Šipla / ČRSV

Český národní tým ragby vozíčkářů pro ME 2023

Český ragbyový tým vozíčkářů si svou kvalifikací na mistrovství Evropy připsal historický úspěch. Naše reprezentace se na velšském národním ragbyovém stadionu Principali Stadium v Cardiffu utká od 3. do 7. května s nejlepšími týmy Evropy.

Článek

V naší skupině A narazíme na reprezentačními týmy Francie, Německa a Nizozemí. Ve druhé skupině spolu bude zápolit domácí tým Velké Británie s týmy z Dánska, Švýcarska a Izraele.

Foto: Marek Váša / ČRSV

Český národní tým ragby vozíčkářů 2022

O týmu

Od vyhraného mistrovství Evropy divize C v roce 2019 hraje náš tým ve stejném složení: Jiří Pleško (kapitán), Petr Oppenauer, Filip Vartoň (zástupce kapitána), Marek Váša, Valter Rönisch, Jan Mikeska, Tomáš Moravik, David Mecera a hrající trenér David Lukeš.

V roce 2021 skončil tento tým čtvrtý na mistrovství Evropy divize B a po změně systému třetí v kvalifikačním turnaji v roce 2022. Třetí místo pro nás znamenalo vstupenku na mistrovství Evropy skupiny divize A, jelikož se kvůli suspendaci Ruska uvolnilo jedno místo.

Náš cíl

Česká reprezentace nemá ambice bojovat na mistrovství Evropy o nejvyšší příčky, a tím i o účast na paralympiádě. Chybí nám vysokobodoví hráči, nemáme velkou členskou základnu, vybavení, kondici, ani tolik odehráno, jako hráči jiných reprezentací. Ale máme silného týmového ducha a bojujeme jeden za druhého. Každá hra vždy začíná nerozhodným skóre.

Tento turnaj chceme především odehrát se vztyčenou hlavou a ukázat nastupující generaci, že se vyplatí nerezignovat, dělat co vás baví a rozvíjet tuto krásnou hru.

Filozofie ragby vozíčkářů

Ragby vozíčkářů se stále více přibližuje filozofii „obyčejného“ ragby, svého o mnoho staršího a sofistikovaného vzoru. U obou sportů obecně platí maximální respekt k soupeři, rozhodčím i pravidlům. Hra je víc než vítězství, přátelství je víc než hra.

U ragby vozíčkářů jde také často o překonání sama sebe. Nejenže reprezentanti nemají sport jako své povolání, a aby ho mohli provozovat, tak chodí do práce. K tomu mají navíc, podobně jako každý jiný člověk s handicapem, své každodenní strasti, které je mohou na kratší či delší dobu úplně odstavit.

Foto: ČRSV

Jan Ploužek (+2022)

Historie ragby vozíčkářů ve světě

Ragby vozíčkářů (wheelchair rugby, dříve murderball) bylo vynalezeno v roce 1977 v kanadském Winnipegu skupinou sportovců s kvadruplegií, kteří hledali alternativu k basketbalu. Chtěli sport, který by umožnil rovnocennou účast hráčů se sníženou funkcí rukou a paží.

Mimo Kanadu se poprvé objevilo v roce 1979 na Southwest State University v Minnesotě jako ukázka nového sportu. V témže roce se konalo první kanadské národní mistrovství.

První tým v USA vznikl v roce 1981 a první mezinárodní turnaj s účastí týmů z USA a Kanady se konal v roce 1982. V průběhu 80. let se uskutečnily další místní a národní turnaje v různých zemích.

První mezinárodní turnaj s účastí týmů ze zemí mimo Severní Ameriku se konal v roce 1989 v kanadském Torontu. Jednalo o průlom v rozvoji mezinárodních soutěží a spolupráce. V roce 1990 se ragby vozíčkářů objevilo na Světových hrách vozíčkářů jako exhibiční akce, což mu pomohlo k rychlému růstu a zvýšení popularity.

V roce 1993 bylo ragby vozíčkářů uznáno jako oficiální sport pro sportovce s postižením a byla založena Mezinárodní federace ragby na vozíku (IWRF) jako sportovní sekce Mezinárodní sportovní federace vozíčkářů Stoke Mandeville. V témže roce se sedm zemí zúčastnilo Mezinárodních světových her vozíčkářů ve Stoke Mandeville.

V roce 1994 bylo ragby na vozíku oficiálně uznáno Mezinárodním paralympijským výborem (IPC) jako paralympijský sport. Následující rok se ve švýcarském Nottwilu konalo první mistrovství světa v ragby na vozíku, kterého se zúčastnilo osm týmů. V roce 1996 bylo ragby zařazeno jako ukázkový sport na paralympijské hry v Atlantě. V roce 1998 se v kanadském Torontu konalo druhé mistrovství světa IWRF v ragby na vozíku.

Na paralympijských hrách v australském Sydney v roce 2000 bylo ragby na vozíku poprvé uznáno jako plnohodnotný medailový sport. Mistrovství světa i paralympijské hry se konají každé čtyři roky.

V současné době se ragby na vozíku aktivně hraje a rozvíjí ve více než čtyřiceti zemích světa.

Foto: ČRSV

ME 1998

Historie českého ragby vozíčkářů

V České republice bylo ragby vozíčkářů založeno v roce 1993, kdy v Hradci Králové začal fungovat první tým SK Quadru Fit (dnešní Prague Robots). V roce 2000 byl založen Český ragbyový svaz vozíčkářů. Pravidelně jsou organizovány turnaje Rugbymania a mezinárodní turnaj Ostrava Cup. Na mezinárodní scéně se česká reprezentace poprvé představila v roce 1996 na Stoke Mandeville Games.

Budeme bojovat

Do evropského klání jdeme se vší radostí a pokorou. Jak už jsem zmínil, nominovali jsme se do něj ze třetího místa kvalifikačního turnaje. Postup se nám otevřel kvůli suspendaci Ruska z důvodu trvající války na Ukrajině. Možná je to symbolické, ale všichni určitě dobře víme, že my sami máme v naší historii s Ruskem podobnou zkušenost.

Říkat, že se nemá spojovat sport a politika je alibismus, protože sport už dávno zpolitizovaný je. Budeme bojovat nejen za české barvy, ale i za barvy Ukrajiny, která aktuálně svádí mnohem důležitější boj. Boj o svou svobodu a demokracii.

Foto: Euro 23 Wheelchair Rugby - přehled skupin

Skupina A - ME 2023

Poděkování

Děkujeme všem, kteří podporují nás i ragby - hru barbarů, kterou hrají gentlemani. Zvláštní poděkování našemu realizačnímu týmu - Jiří Pokuta, Jan Kozdera, Jiřina Fröhlichová a Lucie Moravcová.

Více informací najdete na našich stránkách - www.crsv.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám