Hlavní obsah
Prezidentské volby

Je strach z války správnou cestou k úřadu prezidenta republiky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Martínek-PL

Andrej Babiš na billboardu.

Stejně jako před pěti lety, kdy Miloš Zeman přesvědčoval z billboardů voliče, že Jiří Drahoš bude do jejich bytů a domů stěhovat migranty, vytáhl Andrej Babiš podobně silnou kartu. Strach z války.

Článek

Jako by se nás znovu jeden z prezidentských kandidátů snažil přesvědčit, že náš strach má předběhnout náš rozum. Že pokud zvolíme Petra Pavla do funkce prezidenta republiky, zatáhne nás do války. Je to lež. Jasná lež, která dokazuje, jak zoufale Andrej Babiš touží po úřadu prezidenta republiky. A neštítí se cestou použít jakékoliv prostředky.

Včetně strachu z nedalekého a velmi urputného válečného konfliktu. Přestože jsme byli mnozí překvapení - a také vyděšení - záběry z Ukrajiny z posledního roku, mohu vás ujistit, že Petr Pavel, armádní generál ve výslužně - a ani žádný jiný generál - nás nezatáhne do žádné války.

V prvé řadě si rovnou řekněme, že Petr Pavel není žádný válečný štváč, jak se snaží naznačit Andrej Babiš. Naopak. Na rozdíl od svého politického soupeře bývalý armádní generál dobře ví, co znamená skutečná válka. Znamená nenahraditelné ztráty, vytváří lhostejnost a neuhasitelnou nenávist vůči protivníkovi, ať už je to kdokoliv. Vytváří bolest, na kterou se jen těžko myslí.

Co ve skutečnosti znamená být vojákem?

Každý voják bez ohledu na svou hodnost chrání svou zemi. Je vlastencem, skutečným obráncem jejích hodnot, kultury a života. Do války, hlavně v případě posledních dvou světových válek, nás vždy zatáhly okolnosti, které ani vládci nemohli zcela ovlivnit. Jmenovitě: nacionalismus, arogance, pocit nadřazenosti a hloupost těch, kteří vládli.

Žádný skutečný voják si válku nepřeje. Už staří Římané říkávali: „Chceš-li mír, připravuj se na válku.“ Ve smyslu buď připravený. Petr Pavel je, dle mého názoru, ztělesnění toho nejlepšího z české, nejen vojenské tradice. Je to schopný muž, který by si i v takové situaci, dokázal směle poradit. Pokud by nastala. Nicméně, válka určitě nenastane kvůli tomu, že si jej zvolíme za prezidenta republiky. Co je to za příčinu a následek?

Navíc podle Ústavy prezident vyhlašuje válečný stav na základě usnesení Parlamentu. Nikoliv sám, z nějaké libovůle. Na Petru Pavlovi oceňuji ještě jednu věc: Vyzařuje z něj klid, pokora a nadhled. Něco, co mnozí občané netrpělivě vyhlížejí už dlouho v naději, že stejně poklidná - nebo alespoň klidnější - bude znovu časem i doba, ve které žijeme.

Bez ekonomické krize a recesí. Drahé elektřiny. Nebo vojenských hrozeb, které nám drásají nervy. Petr Pavel již v období před pandemií ukázal, že je schopným vyjednávačem a válečným hrdinou. Andrej Babiš pro změnu připomíná čertíka, co vyletí z krabičky, když se mu něco nepovede.

Starý známý

Kdybych o bývalém premiérovi ČR, Andreji Babišovi, nevěděl nic jiného vyjma toho, jak (ne)zvládl pandemii, stačilo by mi to k jasnému rozhodnutí, že ho volit nebudu. Může machrovat a dělat ramena, jaký byl skvělý premiér před pandemií. Koho všeho (ne)zná. Na koho má telefon. Jenže to vše vyplývá z jeho funkce bývalého premiéra. Je to jako by se záchranář chlubil, že zachraňuje lidské životy.

Já chápu, že Emanuel Macron je asi fajn chlap, ale opravdu za ním musel přijet jen pár dní před volbami? Je to mávání mocí. Za Babiše, skutečně nebylo líp. Jak už před pár lety řekl Jindřich Šídlo: „Babiš je premiér do dobrého počasí.“ Což následná pandemie jasně ukázala. Žádná jiná země v Evropě nemá takový počet obětí v přepočtu na obyvatele jako my. Čtyřicet dva tisíce dvě stě padesát čtyři. Opravdu jsme byli „Best in covid“. Bohužel, v tom špatném slova smyslu.

Je velmi snadné říkat, že jsme měli téměř přebytkový rozpočet, když to bylo v době ekonomické konjuktury, tj. kdy ekonomika šla nahoru, po období ekonomické krize, z let 2009-12. Vládu populistů a nacionalistů, s tichou podporou komunistů, třicet let po sametové revoluci, pod taktovkou pana Babiše, také nepovažuji za vrchol české demokracie.

Nehledě na to, že nebýt vypuknutí pandemie, tak protesty na Letné, které byly největší od roku 1989, by vládu Andreje Babiše nejspíš zkrátily. Navíc nevyhlásit lockdown před volbami, když se situace viditelně zhoršovala, aby nebyl za „špatného“? Získat pár procentních bodů tím, že doslova obětujete lidské životy? To mi nepřijde zrovna státnické. Ani správné.

Naši přátelé a spojenci

Teď se trochu vrátíme do minulosti. Zavraždění arcivévody Františka Ferdinanda d´Este, byla jen záminka pro požár, známý jako první světová válka. Poslední sirka, která se hodila do příslovečného petroleje. V případě druhé světové války, to byla touha Němců - nacistů - po pomstě a odplatě. Toužili po ní tak moc, že zatáhli Evropu do největšího válečného konfliktu v dějinách moderního světa.

Ničeho takového se nemusíte bát. Žijeme ve zcela jiné době a hlavně, nejsme sami. Máme za spojence a přátele, jednu z nejsilnějších vojenských formací na světě. NATO. Vojáky a spojence z třiceti různých zemí Evropy a Severní Ameriky. Navíc všichni jsou povinni dodržet článek 5. 

Ten říká, že napadení jednoho člena aliance je považováno za útok na všechny členy. Na to by si troufl málokdo. My nejsme ani Estonsko, ani Lotyšsko, ani Finsko, ani Ukrajina. Ani Afghánistán, Sýrie nebo Libye. Nejsme, na rozdíl od druhé světové války, první na ráně. Takže znovu, nemusíte se bát. Uznávám, že válka je děsivá.

Žádná země na světě si nepřeje být ve válce. Vždy je to otázka mnoha různých okolností, které však ani Petr Pavel, ani Andrej Babiš, se vší úctou, nejsou schopni ovlivnit. Avšak naše země a její občané a obyvatelé toho dokázali tolik, nejen v (ne)dávné minulosti.

V mnoha těžkých chvílích i obdobích. Jak jednotlivci, tak společnost. Můžeme být právem hrdí na své předky. Vždy jsme dokázali velké věci, když jsme se semkli. Semkněme se znovu i tentokrát, při volbě prezidenta, za kterého se nemusíme stydět.

Budoucnost Evropy?

Ukrajina, ať už na ní máte jakýkoliv názor, je země, která dokázala, že armáda Ruské Federace není neporazitelný kolos, který každého převálcuje. Ukázala, že si zaslouží být součástí moderní Evropy a jednou možná i Unie. Hlavně však ukázala, že obránci země mají vždy lepší motivaci, než útočníci. Toho bych se držel. Hlavně v klidu, zvládneme to.

Poznámka na konec: Právo vyhlásit válku, má v České republice pouze Parlament ČR, který navíc potřebuje nadpoloviční většinu hlasů poslanců (101) i senátorů (41). Mobilizaci vyhlašuje prezident republiky na návrh vlády České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám