Hlavní obsah

Zabíjí játra – a pak možná i tebe! Průmyslové potraviny jsou v každé lednici. Jak je poznat?

Foto: David Švarc/ChatGPT

Zvenku vypadá všechno v pořádku. Ale uvnitř těla ti běžné potraviny pomalu ničí játra.

Jíme je denně, přitom tělo trpí. Ultrazpracované potraviny přetěžují játra víc než alkohol. Článek obsahuje konkrétní návod, jak je jednoduše rozpoznat. A možná si u snídaně uvědomíš víc, než čekáš.

Článek

Játra nejsou popelnice. Ale my se tak k nim chováme.
Máš pocit, že jíš normálně – snídaně z pečiva, šunka, jogurt, sem tam sladkost, večeře z polotovaru. A přesto ti není dobře. Bolí břicho, pálí žáha, jsi unavený, podrážděný. Tělo říká: něco není v pořádku. A nejvíc to ví právě játra. Dnes totiž nezpracovávají jen tuky a cukry. Musejí odbavovat i zbytky pesticidů, stabilizátory, dochucovadla, umělá barviva a chemii, která se doma v kuchyni vůbec nevyskytuje.

Ultrazpracované potraviny nejsou jídlo. Jsou výrobek.
Co to vlastně znamená? Je to jednoduché: jsou to potraviny, které doma neuděláš. Mají dlouhé složení, používají průmyslové látky, které bychom dřív v jídle vůbec nehledali. Tělo je neumí správně zpracovat. Výsledkem je přetížení – a velmi často tiché ztučnění jater i u jinak zdravých lidí.

Jak je poznat? Počítej složky. A zeptej se babičky.
Na obalu najdeš kolonku „Složení“. Pokud tam vidíš víc než pět různých ingrediencí a aspoň jednu z nich by tvoje babička nepoužila nebo ani neznala, zpozorni. Právě jsi nejspíš narazil na ultrazpracovaný výrobek.


_________________________

1. Ochucený jogurt (např. jahodový)

Složení: Jogurt (mléko, smetana, jogurtová kultura), cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, želatina, aroma, barvivo (karmin), konzervant (sorban draselný).
Počet složek: 7
Problémové složky: modifikovaný škrob, barvivo, konzervant, aroma
Co to znamená: tělo rozpozná tuto směs jako zátěž, nikoliv jako přirozené jídlo.


_________________________

2. „Kvalitní“ šunka s 90 % masa

Složení: Vepřové maso (90 %), pitná voda, jedlá sůl, stabilizátory (E450, E451), konzervant (E250), antioxidant (E316), aroma.
Počet složek: 7
Problémové složky: dusitan sodný, stabilizátory, aroma
Co to znamená: i „dobrá šunka“ může být chemický koktejl, který játra zbytečně zaměstnává.

_________________________


Ztukovatění jater: nemoc, kterou nepoznáš, dokud není pozdě.
Nealkoholická tuková choroba jater (NAFLD) dnes postihuje i děti a štíhlé lidi. Může probíhat bez bolesti, bez zjevných příznaků. Ale časem přináší chronickou únavu, špatné trávení, poruchy soustředění, tlak pod žebry, nebo jen nepříjemné „nic“. Problém je, že ji většina lidí vůbec neřeší – a přitom právě výběr jídla má zásadní vliv.

Pár dní pauzy pro játra je víc než detox.
Nemusíš žít asketicky. Ale začít můžeš hned. Obyčejný bílý jogurt místo jahodového mixu. Vařené vejce místo uzeniny. Domácí polévka místo instantní omáčky. Játra nejsou vidět. Ale když je přestaneš týrat, poznáš to na sobě velmi rychle.

Za sdílení děkuji. David


Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7892317/
https://www.healthline.com/nutrition/ultra-processed-foods
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979305/
https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(14)00695-5/fulltext

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz