Hlavní obsah
Sport

Startuje největší šachový turnaj v Česku. Nejlepší souboje na šachovnici vybírají fanoušci online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Vrabec

6. ročník Prague International Chess Festivalu do Česka opět přináší kvalitní šachové turnaje a doprovodný program. Již druhým rokem rozhodují o nejlepších šachových partiích přihlížející fanoušci, a to v online hlasování na platformě Decision 21.

Článek

26. února proběhl v hotelu Don Giovanni Prague slavnostní večer, jehož hlavní hvězdou byl 5. mistr světa, viceprezident FIDE Viši Ánand. Společně s předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milošem Vystrčilem exhibiční partií zahájili 6. ročník Pražského šachového festivalu. Během večera také proběhlo losování všech kategorií.

Foto: Petr Vrabec

Zahájení festivalu 5. mistrem světa, viceprezidentem FIDE Viši Ánandem a předsedou Senátu PČR Milošem Vystrčilem

Zatímco v minulých ročnících festivalu rozhodoval o nejlepším souboji na šachovnici soutěžní výbor, od loňského roku o něm hlasují sami fanoušci a šachoví příznivci.

Hlasování, které je k dispozici v češtině a angličtině, probíhá online zde. Hodnotí se partie kategorií Masters a Challengers. Díky metodě D21 lze hlasovat až pro 3 partie z kola, a 1 partii dokonce označit za neatraktivní. Nejlepší souboj na šachovnici bude odměněn Cenou Lubomíra Kaválka.

Foto: Petr Vrabec

Zahájení festivalu Karlem Janečkem

Šachový festival do Česka přináší hvězdy šachového nebe - Indy Praggnanandhaa Rameshbabuem a Vidit Santosh Gujrathim. Prestižní kategorie Masters se zúčastní Češi David Navara a Thai Dai Van Nguyen. „Praggnanandhaa se stal velmistrem ve svých dvanácti letech, když se o dva roky dříve stal nejmladším mezinárodním mistrem v historii šachu. Se svou sestrou Vaishali se stali prvním sourozeneckým párem, který dosáhl na titul velmistra a kvalifikoval se na turnaj kandidátů,“ prozradil ředitel turnaje Petr Boleslav.

Mezi favority patří Uzbek Nodirbek Abdusattorov, který při vítězství své země na poslední šachové olympiádě v roce 2022 hrál na první šachovnici. V roce 2018 se jako třináctiletý stal nejmladší hráčem v historii, když získal 2400 ELO bodů, navíc jako nemladší vyhrál MS v rapid šachu 2021.

Foto: Petr Vrabec

Soutěžící na slavnostním zahájení

Nejkvalitnější šachový turnaj na území Česka se odehraje 27. února až 7. března v pražském čtyřhvězdičkovém hotelu Don Giovanni Prague.

Více informací o šachovém festivalu najdete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz