Hlavní obsah
Jídlo a pití

Co byste měli vědět o Proseccu, když ho tak rádi pijete?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Dejsivino.cz

Letos prudce stoupl prodej Prosecca. Zde nabízím odpovědi na nejčastější dotazy, se kterými se setkávám v této souvislosti.

Článek

Obliba Prosecca už několik let prudce a nepopiratelně roste. Předloni poprvé překonalo Prosecco v prodeji Šampaňské 1:10. V letošním roce je předpokládaný prodej Prosecca okolo 412 miliónů lahví.

Co je vlastně Prosecco?
Je to šumivé víno, které pochází z okolí Benátek na severu Itálie. Konkrétně ze dvou regionů: Veneto a Friuli. Od roku 2019 je tato oblast na seznamu světového dědictví UNESCO. Prosecco se vyrábí z odrůdy GLERA. Povoleny jsou příměsi až do 15 % z odrůd Bianchetty, Verdisa a Perery. U Prosecca DOCG je maximální povolený výnos hroznů z vinic 13,5 t/ha.

Nějaké to dělení Prosecca?
Stejně jako u Šampanského i Prosecco dělíme podle zbytkového cukru:
Extra Brut: 0–6 g/l
Brut: 0–12 g/l
Extra Dry: 12–17 g/l
Sec: 17–32 g/l


Prosecco DOC je základním Proseccem. Často jeho lahve mají modrou etiketu. Pochází z rovnatějších poloh s nižší nadmořskou výškou. Při sklizni se většinou používá mechanizace.
Prosecco DOCG je to nejlepší Prosecco z oblasti měst Valdobbiadene a Conegliano. U této kategorie je maximální povolený výnos hroznů z vinic 13,5 t/ha. Často jeho lahve mají zlatohnědou etiketu. Sběr hroznů probíhá starou dobrou metodou - ručně.

Dále bychom Prosecco mohli dělit ještě na FrizzanteSpumante.
Frizzante – (jemně perlivé) maximální tlak je 2,5 baru. Lahve mají korek, který je zajištěný
provázkem nebo mají šroubovací uzávěr. Jedná se o levnější a jednodušší
Prosecca, proto Prosecca DOCG nebudou nikdy vyrobena jako Frizzante.

Spumante – (perlivé) minimální tlak je 3 bary. Prosecca mají klasickou korkovou zátku ve tvaru hříbku zajištěnou agrafou.

Můžu se napít růžového Prosecca?
Jojo. Od května roku 2020, kdy si to Italové slavnostně schválili, můžete koupit Prosecco DOC rosé. Toto šumivé víno má předepsané složení:
85 – 90 % Glera
10 – 15 % Pinot Noir (Rulandské modré)

U růžového Prosecca jsou poveleny jen cukernatosti Brut Nature a Extra Dry. Musí se vyrobit metodou Martinotti (fr. Charmat). Sekundární kvašení probíhá v tanku a to minimálně 2 měsíce. Na trh smí být růžové Prosecco uvedeno nejdříve 1. ledna po sklizni a označuje se jako „Millesimato“ a 85 % hroznů musí být z uvedeného ročníku.

Proč pít Prosecco a ne Šampaňské?
To fakt nevím. Měli byste pít především skvělé a úžasné sekty z Čech a Moravy, no ne?! ;)
Ale jestli teda surfujete na módní vlně Prosecca a kvalitní a poctivá práce moravských vinařů vám nevoní, tak Prosecco má obvykle méně alkoholu než Šampaňské. Prosecco bude mít průměrně kolem 11,5 % alkoholu, což mu dodává svěžest a lehkost. Šampaňské bude mít okolo 12,5 %. Šampaňské nikdy nebude mít šroubovací uzávěr jako mají Prosecca Frizzante.

Proč pít Prosecco a Šampaňské? Argument pro dietáře.
Prosecco má obvykle méně kalorií než Šampaňské. V jedné 2 dl skleničce Prosecca je okolo 120 kcal. Ve 2 dl šampaňského je 160 kcal (= 100 g poctivého bramborového salátu).

Když už jsem zjišťoval ta data, tak:
- ve 2 dl bílého suchého vína má 124 kcal (= tvarohový zákusek 100 g)
- ve 2 dl červeného vína má134 kcal (= 1 laskonka)

Vyrábí se Prosecco v tanku (metoda Charmat) nebo druhotným kvašením v lahvi?
Prosecco se většinou vyrábí v tanku. Prosecco prokvašené v lahvi je velkou raritou.

Kolik stojí nejdražší Prosecco?
Pokud máte prasátko narvané až k prasknutí mincemi nominální hodnoty 50 Kč, tak vám
to asi stačit nebude. Nebo by to musel být opravdu velký vepř. Cassanova Prosecco v roce 2017 vyrobili lahev s název „Swarovski Edition“ Prosecco DOC. Cena za lahev magnum (1,5 l) je skoro 5 miliónů korun.

Jak dlouho Prosecco archivovat?
Prosecco se k dlouhodobé archivaci nedoporučuje. Je ideální pít ho, dokud je mladé a svěží. Ideálně do 1 roku od sklizně.

K jakému jídlu je vhodné Prosecco párovat?
V tomhle je Prosecco výborné, protože patří k nejuniverzálnějším vínům. Hodí se prakticky
ke všemu, co si plácnete na talíř. Ustojí sladké dobroty, slané oříšky, smetanové těstoviny, ryby nebo dokonce pikantní kari. Napište mi, jestli jste někdo zkoušeli Prosecco a svíčkovou nebo vepřovými výpečky a jaké to bylo.

Slovo „PROSECCO“ pochází ze sousedního Slovinska a v překladu znamená „cesta lesem“.

Bc. Tomáš Pelikán z Dejsivino.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Prosecco

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz