Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Co se zbylými vajíčky z Velikonoc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dia Adel

Zbylo vám po Velikonocích dost vajíček, nebo jich vaši koledníci vykoledovali víc, než dokáží sníst? Tady je pár tipů, co s nimi.

Článek

1. Pomazánka

Není nic jednoduššího, než smíchat pár surovin a vykouzlit nějakou pomazánku. Stačí vajíčka protáhnout mřížkou, přidat strouhaný sýr, případně šunku, zakysanou smetanu, nebo jogurt, trochu tatarky a sůl s pepřem. Vznikne tak vláčná pomazánka, která se výborně chodí k domácímu chlebu. Podle sezóny můžete přidat například pažitku, petržel, prostě jakékoliv bylinky, které najdete.

2. Pštrosí vejce

Vajíčka můžete zabalit do mletého masa, které ochutíte, jak máte rádi. Někdo vajíčka ještě obalí v trojobalu, někdo je má radši bez něj. Jako přílohu můžete použít brambory, nebo bramborovou kaši.

3. Aspiky, rosoly, vaječná tlačenka

Moje babička vždycky po Velikonocích nadělala několik šišek vaječné tlačenky. Pokaždé ji dělá jinak a receptu existuje spousta. Navíc jsou tyto želatinové pochoutky velice jednoduché.

4. K chlebu nebo do sendviče

Vejce jsou sytá a mohou vás zasytit mezi hlavními jídly. Vhodné jsou proto třeba do sendvičů, obložených chlebů, housek a podobně.

5. Plněná vejce

Hodí se jako pohoštění pro přátele při setkání, nebo jako malá svačinka. Existuje spousta receptů a vlastně si můžete vymyslet svoji vlastní kombinaci. Stačí použít vaše oblíbené koření a inspirovat se můžete třeba na internetu.

6. Saláty

Vejce se hodí do salátů a mohou ho pěkně ozvláštnit chutí i barvou. Tyhle saláty jsou vhodné třeba pro low carb dietu, když si k listové zelenině přidáte rajče a vejce, máte skvělou večeři.

7. Polévky

Vařená vejce nemusíte podávat jen s koprovkou, můžete je přidat třeba k hrachové, čočkové nebo špenátové polévce. Někdo si rád dá kulajdu s vajíčkem. A určitě všichni známe hrachovou kaši nebo čočku s vařenými vejci a párkem.

Doufám, že vám tyto rady nějak pomohou spotřebovat velikonoční vajíčka, ať neskončí v koši a šetříme naší planetu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám