Článek
1. Pomazánka
Není nic jednoduššího, než smíchat pár surovin a vykouzlit nějakou pomazánku. Stačí vajíčka protáhnout mřížkou, přidat strouhaný sýr, případně šunku, zakysanou smetanu, nebo jogurt, trochu tatarky a sůl s pepřem. Vznikne tak vláčná pomazánka, která se výborně chodí k domácímu chlebu. Podle sezóny můžete přidat například pažitku, petržel, prostě jakékoliv bylinky, které najdete.
2. Pštrosí vejce
Vajíčka můžete zabalit do mletého masa, které ochutíte, jak máte rádi. Někdo vajíčka ještě obalí v trojobalu, někdo je má radši bez něj. Jako přílohu můžete použít brambory, nebo bramborovou kaši.
3. Aspiky, rosoly, vaječná tlačenka
Moje babička vždycky po Velikonocích nadělala několik šišek vaječné tlačenky. Pokaždé ji dělá jinak a receptu existuje spousta. Navíc jsou tyto želatinové pochoutky velice jednoduché.
4. K chlebu nebo do sendviče
Vejce jsou sytá a mohou vás zasytit mezi hlavními jídly. Vhodné jsou proto třeba do sendvičů, obložených chlebů, housek a podobně.
5. Plněná vejce
Hodí se jako pohoštění pro přátele při setkání, nebo jako malá svačinka. Existuje spousta receptů a vlastně si můžete vymyslet svoji vlastní kombinaci. Stačí použít vaše oblíbené koření a inspirovat se můžete třeba na internetu.
6. Saláty
Vejce se hodí do salátů a mohou ho pěkně ozvláštnit chutí i barvou. Tyhle saláty jsou vhodné třeba pro low carb dietu, když si k listové zelenině přidáte rajče a vejce, máte skvělou večeři.
7. Polévky
Vařená vejce nemusíte podávat jen s koprovkou, můžete je přidat třeba k hrachové, čočkové nebo špenátové polévce. Někdo si rád dá kulajdu s vajíčkem. A určitě všichni známe hrachovou kaši nebo čočku s vařenými vejci a párkem.
Doufám, že vám tyto rady nějak pomohou spotřebovat velikonoční vajíčka, ať neskončí v koši a šetříme naší planetu.