Hlavní obsah
Finance

Od krav ke kreditkám: Finanční cestopis časem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deeply

Od krav ke kreditkám

Připojte se k humoristickému průzkumu peněz - od doby, kdy krávy byly top měna, až po éru, kde kreditky vládnou. Objevte, jak se finance vyvinuly a proč dnes nemusíme nosit kameny v kapsách!

Článek

Vítejte, milí milovníci peněz, a ti, co je nemají tak rádi, také!

Dnes se vydáme na trochu šílenou cestu časem, kde zjistíme, že obchodování s krávami mohlo být snazší, než se snažit zapamatovat PIN k vaší kreditce. Připravte se, že se dozvíte, proč vaše babička stále nedůvěřuje „těm plastovým kartám“ a jak jsme se dostali od barteru až po Bitcoin. Ujistěte se, že máte u sebe všechny své kreditky – budeme je potřebovat na této cestě do finanční historie a zpět!

V dávných dobách, kdy naše prapředky ještě netrápily věci jako úrokové sazby či kurzové rozdíly, byl obchod záležitostí značně jednoduchou. Jestliže jste měli krávu a toužili po kuse kvalitního koženého oděvu, nic vám nebránilo vyměnit si své mohutné dojné zvíře u místního koželuha za několik těch nejlepších bund. A právě zde začíná náš příběh, který vás provede od šustění suchých listů pod nohama prvních obchodníků až po cinkání kovových mincí v kapsách středověkých kupců.

Veselým krokem přejdeme k době, kdy se objevují první mince, kdy každý cinkot při platbě oznámil: „Podívej se, mám tu něco, co má hodnotu!“ A už tehdy se lidé dohadují, jaký kov je lepší, zda cennější zlato nebo spíše praktičtější stříbro. Nešlo přece jen o obyčejné kovové kotoučky, ale o symbol bohatství a moci.

Ale co teprve bankovky, ty papírové krásky, které se začaly šířit jako módní vlna přes celý svět. „Kdo potřebuje těžké mince, když může mít lehký papír!“ mohli bychom si představit výkřiky nadšených obchodníků. A zatímco se bankovky tiskly a měnily, staly se z nich skutečné umělecké díla, které se pyšnily portréty panovníků a slavných osobností.

A teď si představte, jak ty bankovky najednou začínají mizet. Jak? No přece digitální revolucí! Najednou se objevují první počítače, které umožňují převody peněz bez toho, aniž byste je museli držet v ruce. „Kdo by to byl řekl, že moje peníze mohou cestovat skrz dráty a satelity rychlostí blesku,“ rozplývali by se nad technologickým pokrokem naši předci.

A nakonec, milí přátelé, dojdeme k zázračnému objevu jménem kreditní karta. Ten tenký plastový proužek, který následuje svého majitele jako stín a umožňuje mu koupit cokoli, kdykoli a téměř kdekoli. „Sotva uvěřitelné,“ zašeptáme si pod vousy, „že stačí mávnout kartou a z kamenů na poli se stanou digitální čísla na obrazovce!“

Příště, až budete platit svým malým plastovým pomocníkem za svůj nový chytrý telefon nebo třeba kávu v oblíbené kavárně, vzpomeňte si na ty, kteří obchodovali pomocí kamenů a mušlí. A nezapomeňte se usmát, protože i když peníze nerostou na stromech, v digitálním světě se zdá, že rostou přímo z našich kapes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz