Hlavní obsah
Umění a zábava

Halloween se blíží. Hororové novinky, ze kterých budete špatně spát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stefan Keller/Pixabay

Blíží se období Halloweenu, svátku který se sice slaví zejména v anglosaských zemích, ale šílenství okolo něj je přítomné všude. Proto je tady pár tipů na hororové novinky, které vám nedají spát.

Článek

Mluv se mnou (Talk to Me)

Mia je klasická teenagerka, kterou ale doprovází smutná minulost. Před dvěma lety jí zemřela matka a od té doby trpí úzkostmi. Potlačované emoce se v ní kupí a nepomáhá ani nepříliš dobrý vztah s otcem. Když se jí tedy naskytne možnost navštívit párty, kde mladí experimentují se záhrobím, tak se chopí příležitosti. Pomocí tajemné ruky se nechávají mladí posednout dušemi zemřelých a prožívají jejich pocity. Mia se v této zálibě ale vzhlédne víc než ostatní a situace se tak samozřejmě zvrhne.

Filmový debut Mluv se mnou od bratrské dvojice Danny Philippou a Michael Philippou zaujal diváky i kritiky po celém světě. Jde totiž o čerstvý vánek do žánru, který často zasmrádá stereotypem a předvídatelností. Režisérské duo bylo dosud známé hlavně kvůli YouTube kanálu RackaRacka, podařilo se jim ale zbavit stigmatu „online celebrit“ a vytvořili originální příběh, ze kterého vás bude mrazit ještě několik hodin po zhlédnutí.

Skinamarink

U YouTube ještě zůstaneme. Dalším tipem je experimentální horor Skinamarink, který natočil mladý režisér Kyle Edward Ball, ten se svojí tvorbou začínal právě na YouTube. Na kanál Bitesized Nightmares začal přidávat krátká znepokojující videa, ve kterých se na první pohled nic neděje. Kombinace zvuků a vizuálu, ale vytváří zvláštní atmosféru, u které vám určitě dobře nebude.

Jeho zatím jediným „plnohodnotným“ filmem se stal Skinamarink. Ten nabral na popularitě hlavně díky TikToku, kde se stal virálním hitem. I díky tomu vydělal přes milion dolarů po první týdnu v kině, celý film přitom stál 15 tisíc dolarů. Nečekejte laciné lekačky nebo brutalitu. Večerní pomočování vám totiž může způsobit pouhý statický záběr do tmy.

Film sleduje příběh dvou malých sourozenců: čtyřletého Kevinašestileté Kaylee, kteří jednoho večera zůstanou sami doma. Jejich otec není k nalezení a ze tmy na ně začne šeptat jakási neviditelná entita. A od té chvíle je to čím dál podivnější.

Infinity Pool

Infinity Pool je sci-fi psycho thriller od Brandona Cronenberga (syn legendárního režiséra Davida Cronenberga), který stojí za výborným filmem Possessor. Podobně jako otec se Brandon dokáže vyžívat v poměrně bizarních tématech, ale i podobně bizarním zpracování. Ve filmu se navíc objeví Mia Goth, která se poslední dobou stává „královnou hororů“ a divných rolí.

Film sleduje Jamese Fostera (Alexander Skarsgård), spisovatele, který má blok a snaží se najít inspiraci pro svou další knihu. Proto James a jeho žena Em vyrazí na dovolenou do fiktivní země La Tolqa. Zde Zde se James seznámí s dalším párem, se kterým se vydají na celodenní výlet na pláž mimo oplocené území letoviska. Zábavný večer však rychle skončí v momentě, kdy James na cestě zpět srazí a zabije místního policistu. V La Tolqa platí velmi přísné zákony a James je za svůj čin odsouzen k trestu smrti. Místní úřady však mohou za určitou cenu vyrobit přesný klon, který ho nahradí a bude zabit místo Jamese.

Infinity Pool někteří popisují jako znepokojivý a zvrácený, jedná se ale o jeden z nejzajímavějších hororů/thrillerů tohoto roku. Cronenberg totiž vytvořil film, z jehož atmosféry se vám nebude spát zrovna lehce.

Je potřeba zdůraznit, že se jedná o mnou vybrané filmy, takže je klidné možné, že se ten váš „nej“ do mých tipů nedostal. Za další tipy v komentářích budu rád.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
A24

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám