Hlavní obsah
Rodina a děti

Ambulantní služby: Odlehčení při péči a zprostředkování sociálních kontaktů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Dreamstime

Ambulantní služby jsou osobě poskytovány v prostorách působiště organizací, tj. mimo domácí prostředí klienta. Klient za službou dochází, nebo se musí přesunout na místo, kde je služba poskytována. Právě ambulantní sociální služby si dnes přiblížíme.

Článek

Pobytová odlehčovací služba

Umožňuje dočasný pobyt seniora, který již potřebuje dopomoc druhé osoby v období, kdy rodina nemůže pečovat (např. jede na dovolenou, ale i úbytek sil nebo nemožnost uvolnění z práce), nebo senior čeká na umístění do pobytové služby (např. do domova pro seniory). Pobyt seniora je ohraničen maximální dobou tří měsíců, kdy lze službu využívat.

Denní / týdenní stacionář

Odlehčovací služba, která je k dispozici většinou v pracovním týdnu od rána do odpoledne (např. 8 - 16) a je zde zajištěna celodenní péče o klienta včetně stravování i aktivizačních programů.

Centrum denních služeb

Funguje podobně jako denní stacionář, může se však oproti stacionáři lišit v míře péče poskytované klientovi (spíše pro více soběstačné klienty).

Sociálně - aktivizační služba

Umožňuje seniorům navazovat a udržovat kontakty s vrstevníky, udržovat a rozvíjet dovednosti a schopnosti klientů při zájmových činnostech (výuka jazyků, přednášky apod.), podporuje informovanost klientů v oblasti práv a oprávněných zájmů (tematické přednášky, individuální sociální poradenství). Nejčastěji působí pod městskými částmi a nabízí množství aktivit a kulturního i vzdělávacího vyžité pro své klienty.

Kde hledat?

Pro vyhledání konkrétní ambulantní služby ve vašem okolí doporučujeme:

Jak požádat?

O ambulantní službu žádáte u konkrétního poskytovatele. Doporučujeme se spojit s místním sociálním pracovníkem, který vám poskytne více informací, včetně volných kapacit zařízení, případně možného horizontu přijetí do služby. Jako u jiných typů sociálních služeb je nejprve potřeba vyplnit žádost o poskytnutí služby. Žádost musí podepsat osoba, která o službu žádá. Ve většině případů je potřeba doložit rovněž zprávu od ošetřujícího lékaře, případně lékař musí vyplnit formulář přímo od zařízení, o které žádáte.

Klára Buttová, sociální pracovnice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz